logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Srijeda, 01 Rujan 2021 13:54

Svečano otvoren Senzorni kabinet Psihijatrijske bolnice Rab

Autor:
Ocijeni sadržaj
(3 glasa/-ova)

Župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, ispred osnivača i vlasnika Psihijatrijske bolnice Rab, gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić, te ravnateljica bolnice izv. prof. dr. sc. Vesna Šendula-Jengić, dr. med., danas su svečano otvorili Senzorni kabinet Psihijatrijske bolnice Rab kao novi dodatak komplementarnim i suportivnim terapijskim metodama u liječenju osoba s duševnim i tjelesnim smetnjama.

 

Video sadržaj

 

Senzorna stimulacija će se koristiti u sklopu terapijskih programa neurokognitivne rehabilitacije, odnosno kao suportivna senzorna terapija u psihijatrijskom tretmanu duševnih bolesti i neurokognitivnih poremećaja, dok će se tzv. Snoezelen soba koristiti za opuštanje pacijenata prije fizikalne terapije ili drugog terapijskog postupka. Također, prostor će moći koristiti i djelatnici bolnice kao antistres program, s ciljem opuštanja, smanjenja razine stresa i povećanja radne efikasnosti.

66 godina rada i postojanja Psihijatrijske bolnice Rab svečano je obilježeno otvorenjem Senzornog kabineta, koji će se koristiti u sklopu terapijskih programa neurokognitivne rehabilitacije. U ime osnivača i vlasnika, Primorsko-goranske županije, Senzorni kabinet svečano je otvorio župan Zlatko Komadina. Prisutnima su se obratili i gradonačelnik grada Raba Nikola Grgurić te ravnateljica Bolnice, dr. Vesna Šendula-Jengić.

 

Prilikom svečanog otvorenja, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina naglasio je da je ova bolnica jedna od rijetkih zdravstvenih županijskih ustanova koja je uspjela pozitivno poslovati unatoč pandemijskim uvjetima te da svaki put u ovoj bolnici vidi novi iskorak na što možemo biti ponosni. U posljednjih 15-ak godina županija je izdvojila oko 75 milijuna kuna za ovu ustanovu, naveo je župan, a rezultati kvalitetnog upravljanja i rada se na svakom koraku vide, te se zahvalio svim djelatnicima kao i ravnateljici koja svo to vrijeme upravlja ovom ustanovom.

 

Nazočnima se obratio i gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić, koji je također zahvalio svima, izrazivši podršku Grada Raba ovoj zdravstvenoj ustanovi posebno istaknuvši vrijednost golemog kapitala kojeg ona nudi zajednici kao i turističkoj destinaciji.

 

Novootvoreni Senzorni kabinet posebno je dizajniran prostor namijenjen multisenzornoj stimulaciji koji pruža sigurno, stimulativno okruženje za učenje, relaksaciju i terapiju. Psihijatrijska bolnica Rab je po mnogim inovativnim terapijskim pristupima, pa tako i ovom, prva psihijatrijska bolnica u Hrvatskoj.

Ravnateljica bolnice, dr. Šendula-Jengić, istaknula je kako Psihijatrijska bolnica Rab kontinuirano razvija i poboljšava terapijske modele s ciljem da, uz personaliziran pristup i liječenje, poveća raznovrsnost terapijskih pristupa i kvalitetu programa liječenja te svojim pacijentima omogući i bolju kvalitetu života. Posljednji dodatak terapijskoj ponudi jest i novootvoreni Senzorni kabinet - posebno dizajniran prostor namijenjen multisenzornoj stimulaciji koji pruža sigurno, stimulativno okruženje za učenje, relaksaciju i terapiju. Psihijatrijska bolnica Rab je po mnogim inovativnim terapijskim pristupima, pa tako i ovom, prva psihijatrijska bolnica u Hrvatskoj. Ravnateljica se zahvalila i donatorima koji su u značajnoj mjeri pomogli opremiti Senzorni kabinet.

 

 

Po svečanom otvorenju Senzornog kabineta, održan je stručni skup sa sudjelovanjem inozemnih predavača pod naslovom „Osjeti i osjećaji - multisenzorno okruženje u psihijatriji i neurologiji“. Naposljetku su djelatnici bolnice javnosti predstavili mogućnosti primjene Senzornog kabineta, kao i druge usluge koje Bolnica pruža.

 

U okviru integrativne rehabilitacije Psihijatrijske bolnice Rab, prema indikacijama, program će biti raspoloživ za stacionarne pacijente kao nadstandard liječenja. Izuzev pacijenata s demencijom, senzorni kabinet Psihijatrijske bolnice Rab namijenjen je i osobama s psihičkim i tjelesnim poteškoćama, osobama s problemima pažnje i osobama sa senzornim oštećenjima.

 

Senzorna stimulacija će se koristiti u sklopu terapijskih programa neurokognitivne rehabilitacije, odnosno kao suportivna senzorna terapija u psihijatrijskom tretmanu duševnih bolesti i neurokognitivnih poremećaja, dok će se tzv. Snoezelen soba koristiti za opuštanje pacijenata prije fizikalne terapije ili drugog terapijskog postupka. Također, prostor će moći koristiti i djelatnici bolnice kao antistres program, s ciljem opuštanja, smanjenja razine stresa i povećanja radne efikasnosti.

 

Otvaranju su također nazočili predsjednik Upravnog vijeća Psihijatrijske bolnice Rab Marin Lazarić, član Upravnog vijeća Psihijatrijske bolnice Rab Nenad Debelić, pročelnik Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti grada Raba Zvonko Puljar Matić, načelnik općine Lopar Zdenko Jakuc, predstavnici drugih ustanova te gospodarskih subjekata otoka Raba, kao i drugi partneri i prijatelji Bolnice, kojih nažalost, zbog epidemioloških okolnosti, nije moglo biti u uobičajeno velikom broju.

Pročitano 2580 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1