logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Subota, 11 Rujan 2021 17:58

U Kamporu obilježena 78. obljetnica oslobođenja interniraca iz zloglasnog talijanskog fašističkog logora

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
U Kamporu obilježena 78. obljetnica oslobođenja interniraca iz zloglasnog talijanskog fašističkog logora Foto: Ivica Hodak

Komemoracija kojom su zajednički moderirali u ime Grada Raba Irena Ivić, a sa Slovenske strane Ljubljanski student Urban Pipan, započela je danas točno u 16 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno obeliska u središtu spomen groblja žrtvama ovog zloglasnog logora kojeg su talijanski fašisti osnovali 2. srpnja 1942., a kroz kojeg je u četrnaest i pol mjeseci njegovog postojanja, do oslobađanja interniraca 11. rujna 1943., prošlo oko 15 tisuća Hrvata, Slovenaca i Židova među kojima je bilo i oko 1.200 malodobne djece.

 

Za to vrijeme, po statističkim procjenama, od izgladnjivanja i nehumanih uvjeta smještaja u logoru je umrlo oko 4.500 ljudi, od kojeg je broja do danas identificirano 1.490 umrlih, jer su veći dio logorskih knjiga i drugih materijalnih dokaza o stradavanju logoraša fašisti uništili. Među stradalima bilo je i više od 150 djece ispod 15 godina. Daljnjih 800 osoba je umrlo pri kasnijim transportu u druge koncentracijske logore.

 

Vijence je prva položila delegacija Grada Raba predvođena predsjednikom Gradskog vijeća Željkom Dumičićem. Slijedila je delegacija Veleposlanstva Republike Slovenije predvođena opunomoćenim ministrom Bernardom Štajnerom, te delegacija Primorsko-goranske županije koju je u ime župana Zlatka Komadine predvodio ravnatelj Županijske lučke uprave Rab Nenad Debelić. Na čelu delegacije Logorskog odbora Rab - Gonars bio je predsjednik Odbora Herman Janež ml., dok je delegaciju Općine Kočevje predvodio općinski vijećnik i zastupnik u Parlamentu Predrag Baković. Delegaciju Grada Čabra predvodio je predsjednik Udruge antifašista Čabra Miro Turk, delegaciju Općine Čavle gospodin Ervin Bura, a Općinu Lopar načelnik Zdenko Jakuc. Vijence je položilo i Izaslanstvo koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj kao i zajednička delegacija Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i Primorsko-goranske županije predvođena Dinkom Tamarutom, predsjednikom SABA-e PGŽ, dok je delegaciju Udruge antifašista Raba predvodio predsjednik Udruge Ivica Lupić. Vijenac je položila i svijeće zapalila i delegacija Saveza slovenskih društava u RH predvođena predsjednicom Saveza Jasminom Dlačić, a na kraju su se pred obeliskom poklonili i predstavnici Združenja borcev za vrednote NOB-a Kočevje predvođeni predsjednikom Jožom Oberstarom.

 

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća program komemoracije nastavljen je na platou kod obeliska gdje je najprije za minutu šutnje prisutne zamolio predsjednik Gradskog vijeća Raba Željko Dumičić, nakon čega su izvedene himne Hrvatske u izvedbi Jose Butorca i Slovenije u izvedbi muškog zbora „Svoboda“ iz Kočevja kojim je ravnala dirigentica Nina Skebe.

 

Predsjednik GV Grada Raba Željko Dumičić srdačno pozdravivši sve prisutne još je jednom podsjetio kako je povijest puna primjera koji potvrđuju kako je zaborav zločina zapravo siguran put u njihovo ponavljanje:

- „Tu smo se okupili, ne samo u znak solidarnosti s žrtvama koje su proživjele strahote fašističkog režima i s njihovim obiteljima, već kako se niti jedan oblik totalitarnih i autoritarnih režima ne bi više ponovio. Naša je zadaća da zlu priječimo put, da odašiljemo poruke mira novim generacijama, zbog budućnosti koju trebamo i želimo graditi na nekim drugim vrijednostima, koje poštuju i cijene svaki ljudski život.“

 

U ime župana Zlatka Komadine prisutnima se obratio i ravnatelj ŽLU Rab Nenad Debelić koji je među ostalim poručio:

- „Naša je dužnost dati čvrsti zalog da će svaka žrtva, tisuće danih života, nastaviti živjeti u snažnim porukama antifašizma, mira, nenasilja, tolerancije, poštivanja različitosti i čovjekoljublja koje s ovog mjesta danas šaljemo. Da se nove generacije nikada ne suoče sa strahotnom prošlošću. Da se zločini više nikada ne ponove.“

 

I ostali govornici; predsjednik Logorskog odbora Rab - Gonars Herman Janež mlađi i zastupnik u slovenskom Parlamentu Predrag Baković, odašiljali su slične poruke sa željom da se ovo spomen-obilježje koje je na području logora izgrađeno 1953. prema projektu slovenskog arhitekta Edvard Ravnikara, dodatno oplemeni i uredi. S ovog mjesta strašnog svjedočanstva, dirljivim se riječima prisutnima obratio i gospodin Slavko Malnar jedan od preživjelih logoraša, podsjetivši još jednom na ludilo jedne totalitarne ideologije koja je baš ovdje u logoru Kampor dotakla svoje najtamnije dno.

Pročitano 1776 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1