logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Ponedjeljak, 13 Rujan 2021 06:20

20 godina od jednog od najvećih požara u povijesnoj jezgri grada Raba

Napisao/la Milivoj Ličina
Ocijeni sadržaj
(4 glasa/-ova)
20 godina od jednog od najvećih požara u povijesnoj jezgri grada Raba Fotografija grada u dimu: Josip Surina

Dana 12. rujna 2001. rapski vatrogasci su u 15:14 zaprimili dojavu o požaru zgrade na adresi Stjepana Radića kbr. 3. Nedugo nakon što su vatrogasci krenuli prema gradu došlo je do naglog razbuktavanja požara u potkrovlju i širenja na krovište zgrade pod kojim uvjetima se i čitava stara jezgra našla u dimu.

 

Među građanima, koji su još bili pod dojmom sličnih scena od prethodnog dana zabilježenih u napadima na WTC u New Yorku, zavladala je panika i strah. Rapski vatrogasci započeli su gašenje požara unutarnjom navalom, ali zbog opasnosti od širenja požara ubrzo su se raspodijelili i po krovovima obližnjih zgrada od kuda su nabacivali vodu na krovište.

 

Ti zadaci su bili posebno opasni jer su cijevi pod tlakom lako mogle izgurati vatrogasca s krova, a o tome pripadnici naše postrojbe - sudionici u gašenju i danas pričaju u krugu postrojbe. Malo je poznata činjenica kako je tadašnji zapovjednik Josip Jaška bio skeptičan oko uspješnosti zadržavanja požara samo na toj zgradi te je razmišljao postaviti novu liniju obrane i dio grada žrtvovati. Srećom, uvođenjem drugog navalnog vozila marke FAP, osjetila se pozitivna promjena u gašenju požara i rapski vatrogasci su ga počeli savladavati.

 

 Požar na zgradi "Kasio" - Rab, 12. rujna 2001.

 

U to vrijeme su rapski vatrogasci oskudijevali kvalitetnim vozilima za gašenje požara. Na raspolaganju su imali dva navalana vozila sa po 3,5 kubika vode, kombi za gašenje s 800 litara vode te Nivu s prikolicom i visokotlačnom pumpom zapremine 300 litara vode. Tog dana jedino na požarište nije izašla autocisterna jer je dobavu vode omogućila dobra hidrantska mreža na području stare jezgre. Od navedenih vozila, dva su i danas u operativnoj upotrebi.

 

Požar je ugašen u 21 sat, ali su dežurstva i nadzor greda u krovištu trajala cijelu noć. Prilikom gašenja požara dva vatrogasca su ozlijeđena, a požar je ukupno gasilo 64 pripadnika vatrogasne postrojbe.

Pročitano 2335 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1