logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Srijeda, 22 Rujan 2021 16:57

Predstavljanje novog trostrukog albuma "Live Zagreb" proslavljene hrvatske operne dive Dunje Vejzović

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

U srijedu 29. rujna u Hrvatskom glazbenom zavodu (mala dvorana) s početkom u 11 sati, bit će predstavljen novi trostruki album "Live Zagreb" proslavljene hrvatske operne dive Dunje Vejzović.

 

U pitanju su nastupi sa Zagrebačkim solistima 1986., 1996. i 1997. godine, sa Zagrebačkim gitarskim triom 1996. godine te sa Zagrebačkom filharmonijom pod ravnanjem dirigenta Pavla Dešpalja 1985. godine. Sa Zagrebačkim solistima je izvodila djela Pergolesija, majstora baroka Monteverdija, Händela i Purcella, te Respighija, dok je sa Zagrebačkim gitarskim triom izvodila španjolske pjesme u obradama Darka Petrinjaka autora Obradors, Turina, Granados, de Falla i Bassa. Sa ZG filharmonijom izvodi ulomke iz Verdijevih opera Gusar, Macbeth, Krabuljni ples i Moć sudbine uz dodatak izvedbe Pochiellijeve skladbe “La Gioconda”. Iza tonske obrade ovih live snimaka stoji Vjekoslav Nježić dok je prekrasno ilustrirano likovno oblikovanje uradio Daniel Ille na fotografije Christiana Romanowskog.

 

O albumu "Live Zagreb" govorit će Zlatko Madžar, glazbeni publicist, Darko Petrinjak, vrsni gitarist i član Zagrebačkog gitarskog trija, Mirko Boch, ravnatelj Zagrebačke filharmonije, Vjekoslav Nježić, istaknuti hrvatski suvremeni skladatelj, Krunoslav Marić, istaknuti violinist i član Zagrebačkih solista, te Anđelko Krpan, također vrsni hrvatski violinist.

 

Foto: Christian Romanowski

 

O Dunji Vejzović puno se pisalo kroz desetljeća, a Zlatko Madžar u bilješkama uz izdanje piše kako je ona “neupitno jedna od najsnažnijih umjetničkih osobnosti koje je hrvatska reproduktiva dala svjetskoj glazbenoj sceni”.

- “Odvažno nadilazeći pokatkad umjetno postavljane barijere između vokalnih fahova, oprečnih muzičkih žanrova i različitih stilskih razdoblja, vrlo intuitivna Dunja Vejzović je unatoč tome krajnje studiozno radila na tehničkoj i izričajnoj perfekciji svake od svojih toliko brojnih i raznolikih umjetničkih zadaća, budno pritom pazeći da dosegnuti pjevački virtuozitet ne postane sam sebi svrhom. U pjevačkome svijetu, koji obiluje svakojakim čudesima, Dunja Vejzović je svakako jedno od sasvim posebnih i posebno dragocjenih umjetničkih čuda. Nakon triju zajedničkih i doista kultnih opernih uprizorenja (Gluckova „Alkestida” u Stuttgartu, Wagnerov „Parsifal” u Hamburgu i Houstonu, te Kondov „Hagoromo” u Firenzi), najbolje je to izrazio neusporedivi kazališni čarobnjak Robert Wilson: ‘Moja mitska junakinja je Antigona. Moja junakinja iz života je Dunja Vejzović.'”

 

Trostruki album Dunje Vejzović, “Live Zagreb”, popraćen je s bogatim sadržajima, njezinom biografijom, ali i isječcima glazbenih recenzija cijenjenih kritičara. Album je objavljen u zajedničkoj nakladi Croatia Recordsa i Vero Visiona, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

 

“Live Zagreb” možete kupiti po cijeni od 99 kuna na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa i u webshopu, ali i poslušati na svim streaming servisima.

Pročitano 381 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1