Home Uncategorized @hr Sveti Matej – Mundanije | Blagost i mir u revnosti prema drugima

Sveti Matej – Mundanije | Blagost i mir u revnosti prema drugima

0
Sveti Matej – Mundanije | Blagost i mir u revnosti prema drugima

Foto: Foto: Lela Vidas i SŠ Markantuna de Dominisa Rab

 

Pa i sv. Matej je bio poznat kao carinik, sakupljač poreza, te je pripadao skupini ljudi koji su bili neomiljeni i često korumpirani, te od ostalih Židova toga doba smatrani i obredno nečistima. Ali se promijenio nakon što ga je osobno Isus posjetio i blagovao u njegovoj kući. A u središtu plodnoga Mundanijskoga polja nalazi se crkva posvećena sv. Mateju. Smještena na platou uz glavnu prometnicu. Crkva je jednostavna, jednobrodna, temeljito obnovljena, što je zapisano i na spomen ploči u njezinoj unutrašnjosti, l988. zalaganjem tadašnjeg župnika Igora Sazu koji je tragično preminu 8. travnja 1993. godne, a nedavno je i sanirano krovište crkve.

Rab danas oglas

 

Župnik domaćin, vlč. Josip Kosić zahvalio se svima koji su pomogli u organizaciji ovoga slavlja, vrijednim Mundanijkama koje su pripremile razne slatke delicije, te učenicima Srednje škole Markantuna de Dominisa, koji su pokazali svoje kuharsko umijeće, a na radost svih sudionika slavlja.

Tako je ove godine Matejevo obilježeno euharistijom u jutarnjim satima u crkvi sv. Mateja, a popodne svečanom euharistijom u župnoj crkvi sv. Ilije jer je u njoj više prostora. Euharistijsko slavlje je predvodio dekan, mons. Mladen Mrakovčić, župnik Raba, u koncelebraciji sa vlč. Ivanom Debelićem, koji je prijašnji župnik župe Mundanije, a danas je u službi u Novalji na otoku Pagu, vlč. Marin Hendrih župnik Banjola, te župnik domaćin, vlč. Josip Kosić, a prisustvovao je i bogoslov Zoran Maričević.

 

Vlč. Mladen je u svojoj propovijedi opisao primjerima iz života danas, kako je moguće preobratiti se u trenutku i promijeniti svoj životni put kao što je učinio sv. Matej.

Isus poziva: „Pođi za mnom!“ i sv. Matej sve ostavlja i pođe za njim, i na gozbi koju je pripremio s prijateljima (drugi carinici, grješnici i žene na lošem glasu), na koju je došao i Isus (na veliku sablazan farizeja), sigurno su svi bili iznenađeni njegovom iznenadnom promjenom života. I preko noći postaje učenik jednoga putujućeg rabina koji propovijeda kraljevstvo Božje. Kada je primio riječ poziva koja mu je bila upućena, osjetio je kako se u njemu budi nešto posve novo: hrabrost ostaviti svoju prošlost, radost potpuna predanja novoj pustolovini, slobodu jer više nije gospodar svojega života, nego ga je predao u ruke Drugoga. Sveti Matej je bio dovoljno mudar da prihvati nepredviđeni poziv i iskusio je da je riječ koja ga poziva dovoljno snažna da u njemu pobudi velikodušnost, slobodu, sve ono za što se sigurno nije smatrao sposobnim.

 

Župnik domaćin, vlč. Josip Kosić zahvalio se svima koji su pomogli u organizaciji ovoga slavlja, vrijednim Mundanijkama koje su pripremile razne slatke delicije, te učenicima Srednje škole Markantuna de Dominisa, koji su pokazali svoje kuharsko umijeće, a na radost svih sudionika slavlja.

 

Nema događaja koji ne bi na neki način sadržavao neki Božji poziv. Poziv na rast, poziv na neki oblik razvijanja, poziv na mijenjanje svojega načina gledanja na stvari, poziv na obraćenje… No jasno je da mnoge okolnosti našega života nisu neposredna Božja volja, a Evanđelje nas poziva da na svoj životni put gledamo s vjerom, čak i najteže i skandalozne situacije mogu se okrenuti na naše dobro. Jer kako kaže pjesnik Tagore: „Ono moje postaje vječno što je dano Tebi.“

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime