logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Srijeda, 20 Listopad 2021 08:29

Započele aktivnosti na realizaciji budućeg interpretacijskog centra “Čovik i more” u Loparu

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)

Turistička zajednica općine Lopar je zahvaljujući sredstvima koja su joj dodijeljena u okviru 1. FLAG natječaja za provedbu mjere 2.A.1. „Razvoj turističkih sadržaja povezanih s tradicijom ribarskog kraja“, u iznosu od 2.465.367,70 kn, krenula s realizacijom projekta „Čovik i more – ribarska i pomorska baština Lopara“ kojim je uz nadogradnju zgrade Turističke zajednice Općine Lopar predviđeno formiranje multimedijalnog/interpretacijskog centra ribarske i pomorske baštine.

 

Riječ je o projektu kojim će se doprinijeti zaštiti, očuvanju i vrednovanju loparske kulturne i prirodne baštine kao temelja za održivi razvoj ribarstvenog i akvakulturnog područja Lopara.

 

- "Jučer smo, za potrebe multimedijalnog opremanja budućeg interpretacijskog centra “Čovik i more”, započeli sa snimanjem 10 kratkih video filmova na temu ribarskih alata i tehnika (šustanje, izrada vrša i lov sa njima, krpanje i potezanje mreža, lov frangula, lov ribe na feral i osti…). Isto tako snimit će se način pripreme 10 tradicionalnih ribljih jela iz Lopara (sipa s makarunima, štokalj pod peku, štokalj s jajima, slana riba, riba na saur, brudit s pulintun….), te 10 video filmova o ribarskim štorijama, ribarskim poštama, ribarskoj zadruzi, zavjetnim facolima, crikvici sv. Mikule… Nastojali smo u projekt uključiti čim veći broj ljudi i tema kako bi taj dio naše povijesti i tradicije oteli zaboravu. Također, polako ali sigurno napreduju i radovi na dogradnji zgrade Turističke zajednice u svrhu uređenja interpretacijskog centra", kazao nam je direktor Ureda TZ općine Lopar Marin Mušćo.

 

Projektom se želi promovirati tradiciju ribarskog kraja, ribarstvenu, akvakulturnu i pomorsku baštinu područja Lopara te ojačati i iskoristiti prednosti koje se odnose na okoliš u ribarstvenom i akvakulturnom području.

Pročitano 1194 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1