logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Srijeda, 24 Studeni 2021 19:47

Srednje dobra maslinarska godina na otoku Rabu sa cca 800 tona prerađenog ploda masline

Autor:
Ocijeni sadržaj
(4 glasa/-ova)

Zima je bila blaga i bez velikih posolica pa su masline iz nje i na otoku Rabu izašle u dobroj kondiciji. Veći dio prošle 2020. godine (od veljače do kolovoza) bio je ekstemno suh, tako da srećom nije bilo povoljnih uvjeta za razvoj gljivične bolesti npr. paunovog oka na koje su posebno osjetljive domaće sorte orkula, ćinkulica (mala maslina), dalmatinka.

 

Kako lani nije bilo zaraze, tako su masline iz zimskog razdoblja 2021. izrasle "zdrave". Svibanj 2021. bio je relativno hladan i vlažan, ali je zato od lipnja dobro zagrijalo.

 

Oplodnja maslina na nekim djelovima i lokalitetima otoka Raba bila je izuzetna, dok je na nekima bila loša ili osrednja. Vlažni svibanj pogodovao je razvoju maslininog moljca, a u lipnju mu se pridružio na nekim lokalitetima i svrdlaš koji je bio aktivan i kroz srpanj. Visoke ljetne temperature i suho vrijeme nisu pogodovali razvoju maslinine muhe, no krajem kolovoza i početkom rujna, osobito u nezaštićenim maslinicima, očitovale su se štete od maslinina moljca u vidu otpadanja plodova. Premda je suša najčešći krivac za otpadanje plodova, iskusniji su maslinari, promotrivši podrobnije otpale plodove, lako mogli uočiti prolaz uz peteljku kojim izlazi maslinin moljac. Također kada se otpalom plodu prereže koštica vidljivo je da je ona unutra oštećena, dok je zdravoj maslini koja je otpala npr. od udara bure, koštica zdrava.

 

Početkom listopada na raznim lokalitetima krenula je berba talijanske sorte "leccino" odnosno popularno zvane "talijanka" i njezinog oprašivača sorte "pendolino". Sredinom listopada na otoku je krenula berba "orkule" i ostalih domaćih i stranih sorti. Glavnina plodova je pobrana do sredine studenog. Berba plodova, iako u manjem obimu, još uvijek traje, a kako doznajemo iz Udruge maslinara "Orkula" Rab, procjena je da je na Rabu ove godine prerađeno cca 800 tona ploda masline.

 

Kako je već spomenuto kod oplodnje u lipnju na nekim je lokalitetima berba bila izvrsna, a na nekima prosječna, ispodprosječna ili čak loša, pa je realno zaključiti da je maslinarska godina na Rabu bila srednje dobra, a da bi stvorili preduvjete za što bolju iduću sezonu, nakon berbe poželjno je masline tretirati preparatima na bazi bakra protiv gljivičnih (paunovo oko, olovna bolest) i bakterijskih bolesti (rak masline).

Pročitano 1219 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1