logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Nedjelja, 05 Prosinac 2021 07:34

Uspješno promovirana rapska regata tradicijskih i ostalih plovila na vesla i jedra "Sv. Nikola"

Autor:
Ocijeni sadržaj
(3 glasa/-ova)
Uspješno promovirana rapska regata tradicijskih i ostalih plovila na vesla i jedra "Sv. Nikola" Foto: Hrvoje Hodak

Subotnjim premijernim izdanjem regate tradicijskih i ostalih plovila na vesla i jedra "Sv. Nikola" u organizaciji Udruge pomorskih kapetana otoka Raba na Rabu je započelo obilježavanje blagdana sveca zaštitnika djece, pomoraca i ribara.

 

Svetac koji je imao moć smirivanja uzburkanog mora bio je naklonjen organizatoru pa je prijepodnevni veslački dio regate održan u idealnim uvijetima, po suncu i bonaci, a već iza podneva jugo u laganom pojačanju omogućilo je svima koji su došli ispratiti regatu, uživanje u pogledu na ispunjena jedra natjecateljskih brodica ispod zidina grada s četiri zvonika.

 

U veslačkom dijelu regate, na ruti od južne strane lukobrana Pumpurele do bove nadomak otočića sv. Juraj (Školjića) i natrag, natjecalo se četiri drvenih tradicijskih plovila s dvočlanim veslačkim ekipama i jedno plovilo novije gradnje u kojem je sama za veslima bila mlada Petra Španjol iz Banjola, pobjednica u svojoj kategoriji.

 

U kategoriji do 5 metara prvi su do cilja, uz glasnu podršku brojnih promatrača s rive, doveslali Vladimir Danon i Šime Tomulić, dok su drugi bili Marijan Perčinić i Željko Rogić. Među veslačima u tradicijskim plovilima drvene gradnje duljima od 5 metara prvi su bili poznati rapski brodograditelj Petar Španjol - Penka i Robert Peran, dok su drugo mjesto zauzela braća Sebastian i Simeon Travaš.

 

 

Startom sa zapadne strane Nove rive prema uvali sv. Eufemije, s dva okreta oko bove u razini gradskog kupališta Škver i kod lanterne Galofarin, točno u 13 sati započela je i jedriličarska regata na kojoj je nastupilo također pet natjecateljskih ekipa. Kroz ciljni prolaz uz lanternu otočića Sv. Juraj, u kategoriji tradicijskih plovila na jedra, prvi su prošli otac i kći, Petar i Petra Španjol, dok su drugi bili Robert Peran i Krešo Matić. U kategoriji novijih plovila na jedra prvo mjesto osvojila je ekipa u sastavu: Marko Sandalić, Janko Janković, Slaven Kladić i David Pirić, drugi je bio motociklističko-jedriličarski četverac Kristan Debelić - Balty, Mirko Ničić, Dule Ničić i Miroslav Jelen, dok je treći do cilja sam dojedrio Bruno Novotny. Po završetku natjecateljskog dijela uslijedilo je proglašenje pobjednika uz zajednički ručak i druženje u gradskoj loži.

 

 

Bila je ovo, kako ističe kapetan Nenad Šimičić, predsjednik Udruge pomorskih kapetana otoka Raba, probna, ali vrlo uspješno održana regata koja za cilj ima povratak dugoj pomorskoj tradiciji otoka, uz neizostavnu dozu natjecateljskog uzbuđenja i druženja ljudi od mora. U svakom slučaju otvoren je put jednoj novoj regatnoj manifestaciji na otoku Rabu.

Pročitano 2180 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1