logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Petak, 10 Prosinac 2021 15:14

Učenici SŠ Markantuna de Dominisa Rab s Grand Gourmeta donijeli srebrne medalje

Napisao/la Srednja škola Markantuna de Dominisa Rab
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)

Učenici 4. razreda smjera turističko-hotelijerski komercijalist Srednje škole Markantuna de Dominisa Rab sudjelovali su na međunarodnom festivalu Grand Gourmet koji se održavao od 6. do 10. prosinca 2021. u Splitu u Radisson Blue Resortu & SPA.

 

U sklopu festivala održava se individualno međunarodno natjecanje konobara, barmena, barista i natjecanje ugostiteljskih objekata (restorana i konoba) te timsko natjecanje konobar – kuhar, a glavni je cilj promocija, edukacija i usavršavanje ugostiteljskih djelatnika. Tako su se u jutarnjim satima održavala predavanja, edukacije i treninzi, a u poslijepodnevnima natjecanja i izložbe.

 

Rapski su maturanti sudjelovali u dvjema kategorijama u kojima su članovi žirija bili Željko Neven Bremec i Marija Lulić, predsjednik i potpredsjednica ŠKMER-a (udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija), te Goran Staničić, šef kuhinje Hotela Sunce. Među uvaženim gostima festivala bio je i Stevo Karapandža s kojim su učenici imali priliku družiti se.

 

Patrik Debelić i Ana Deželjin sudjelovali su u kategoriji chef's table (timsko natjecanje konobar – kuhar) pod mentorstvom učitelja struke Dina Renića i Alena Markovića. Patrik Debelić pripremio je sljedeći meni: koktel od školjaka, juha od buće i škampa, file lubena s prilogom i sezonskom salatom, ravioli punjeni bijelom čokoladom na umaku od suhih smokava. Ana Deželjin navedeni je meni posluživala stručnome žiriju koji je učenicima dodijelio visoko 2. mjesto pa su vratili na Rab sa srebrnom medaljom.

 

Klaudio Gulić, Marin Kaštelan i Antonio Matušan sudjelovali su u kategoriji sinkroniziranog posluživanja pod mentorstvom učitelja struke Alena Markovića. Učenici su obavili pripremne radove, dočekali i smjestili goste, poslužili aperitiv i vodu te juhu i glavno jelo bečkim stilom te, naposljetku, ispratili goste i obavili završne radove. Navedena je kategorija kompleksna jer traži savršenu koordinaciju pokreta i ima vremensko ograničenje od 10 minuta. Stručni žiri učenicima je također dodijelio srebrnu medalju.

 

Čestitke učenicima i njihovim mentorima!

Pročitano 1657 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1