Home Vijesti 4. sjednica GV Raba | Četvrtina ukupnog proračuna usmjerena u pravcu ulaganja u velike projekte

4. sjednica GV Raba | Četvrtina ukupnog proračuna usmjerena u pravcu ulaganja u velike projekte

0
4. sjednica GV Raba | Četvrtina ukupnog proračuna usmjerena u pravcu ulaganja u velike projekte

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

Pročelnica za financije Grada Raba Martina Španjol, prije obrazloženja prve dvije točke dnevnog reda, najprije se osvrnula se na pitanje vijećnika Brusića (SDP) o aktualnom stanju financijskih obveza Grada, informiravši vijećnike kako su na dan 30. 11. 2021. ukupne obveze Grada iznosile 23 milijuna 548.000, od čega 14 milijuna 993 tisuće čine nedospjele obveza, a 8 milijuna i 555 tisuća dospjele.

Rab danas oglas

 

Obrazlažući Prijedlog Konsolidiranog proračuna Grada Raba za 2022. godinu, Španjol je kazala da su ukupni prihodi i primici Grada Raba za 2022. godinu planirani u iznosu od 65.001.300,00 kn što predstavlja povećanje za 3 % u odnosu na I. Izmjene i dopune Konsolidiranog proračuna za 2021. godinu, dok su ukupni rashodi i izdaci Konsolidiranog proračuna Grada Raba za 2022. godinu planirani u iznosu od 62.501.300,00 kn. Višak prihoda i primitaka nad rashodima i izdacima u iznosu 2.500.000,00 kn služit će za pokriće gubitka iz ranijih godina.

Ukupni prihodi i primici Projekcije Konsolidiranog proračuna Grada Raba za razdoblje od 2023. do 2024. planirani su u iznosu od 67.563.050,00 kn za 2023. godinu što predstavlja povećanje od 3,94% u odnosu na plan za 2022. godinu, dok se za 2024. godinu ukupni prihodi i primici planiraju u iznosu 68.253.050,00 kn što predstavlja povećanje od 5,00% u odnosu na plan za 2022. godinu, odnosno povećanje od 1,02% u odnosu na projekcije za 2023. godinu.

 

Rasprava o Prijedlogu proračuna

U podužoj raspravi koja je uslijedila vijećnik Marko Sandalić iznio je u ime Nezavisne liste pučana njihovo viđenje trošenja i moguće preraspodjele proračunskih sredstava, ali i prijedloge koji se tiču promjena u načinu upravljanja Gradom i komunikacije s građanima, ustvrdivši pritom da bi trenutni proračun koji se bazira na investicijama u projektnu dokumentaciju, već postojećim eventima i plaćanju troškova mogao za godinu dana dovesti do nezadovoljstva građana, poradi teško vidljivih rezultata. Naglasak je stavio na oživljavanje komisija Gradskog vijeća i kvartalne susrete radioničkog tipa s predsjednicima Mjesnih odbora. Predložio je i porezno penaliziranje vlasnika zapuštenih nekretnina, kao i izdvajanje početnih sredstava za obnovu gradskih zidina, koja bi dijelom trebala biti namaknuta i prihodom od prodaje zgrade Vile Danice. U kontekstu stvaranja dodane vrijednosti Sandalić je predložio efikasnije korištenje pomorske infrastrukture, kao i suradnju s Rapskom plovidbom, u čijem vlasništvu participira i Grad Rab, i to na način da se u cijenu trajektnih karata ukalkulira i naknada za uređenje povijesne baštine grada Raba. Dataknuo se stavljanja u funkciju prostora u Donjoj ulici, uspostave Meeting Room i PRESS studija u Mahačevoj vili, a u svrhu ušteda predložio je obuku gradskog komunalnog kadra za izvođenje manjih građevinski zahvata, zaustavljanje investicija u Ljetnom kinu, rezanje proračunskih sredstava za kulturne događaje, pomorske linije, medije, projektnu dokumentaciju te za udruge i klubove.

 

Vijećnik Damir Brusić (SDP), spomenuvši kako je jedno od ključnih proračunskih načela – načelo transparentnosti, izjasnio se da mu je u Prijedlogu proračuna previše toga nedefinirano. Zabrinjava ga primjerice što se unutar rashoda poslovanja pod stavkom “ostali rashodi” nalazi iznos koji prelazi 4,5 milijuna kuna, a kao primjer netransparentnosti naveo je i iznos od 500 tisuća kuna namijenjen projektu uređenja plaže, za koji, kako je kazao, nisu navedene nikakve detaljnije specifikacije. Brusić je stoga Prijedlog proračuna nazvao netransparentnim, nerealnim i neostvarivim, izrazivši nadu da će se u drugom čitanju moći vidjeti detalji koji, po njegovom sudu, u prvome čitanju nedostaju.

 

Gradonačelnik Nikola Grgurić zahvalio je vijećnicima na postizanju visokog stupnja aktivnost u smislu sudjelovanja u procesu izrade proračuna Grada Raba, a sve s ciljem bivanja na zajedničkom tragu dobrobiti žitelja Raba. Odbacio je nazivanje proračuna netransparentnim od strane vijećnika Brusića, podsjetivši na razbolje od prije 2014. godine kada je Grad Rab od Instituta za javne financije RH uredno dobivao najniže moguće ocjene upravo za transparentnost. Na tom je polju, kazao je Grgurić, dolaskom nove gradske vlasti, učinjen ogroman iskorak čemu u prilog govore i petice koje Grad Rab za transparentnost proračuna sada redovito dobiva iz godine u godinu.

– “I za ovaj proračun smo imali javno savjetovanje, a vijećnici su sve stavke pa i onu o ostalim troškovima, kroz opise pojedinih proračunskih pozicija, mogli do u detalje iščitati u elektroničkom poštom dostavljenim materijalima za sjednicu. Također, dostupni smo 0-24h za konzultacije pa nejasnoća vezanih uz proračun ne bi smjelo biti. Već u siječnju, kroz daljnju informatizaciju sustava, kazao je Grgurić, vijećnicima, ali i svim žiteljima Raba, bit će omogućena još veća transparentnost i potpuni uvid u tijek plaćanja i trošenja javnog novca. Nadamo se da ćemo krajem godine, uz neophodan kompromis usmjeren k cilju poboljšanja života u našem gradu, prihvatiti proračun o kojemu ovise projekti koje smo započeli, oni koji su u tijeku, kao i oni od posebne važnosti za koje smo potpisali ugovore s namjerom da ih završimo kroz više godina.”

U tom kontekstu Grgurić je spomenuo financiranje nabave nove cisterne za DVD Rab, kao i projektiranje plaže Padova I, kazavši kako je riječ o prolaznoj stavci i projektu koji je u potpunosti financiran od strane koncesionara Imperial Riviere i to u iznosu od cca milijun i 300 tisuća kuna. Podsjetio je da je upravo Gradsko vijeće u ranijem sazivu, 2013. godine, donijelo odluku o financiranju i početku projektiranja uređenja plaža na području Grada Raba, među koje spadaju i Padova I, II i III, Banova vila, Škver i plaža Dumići. Time se Grad Rab, još za bivše gradonačelnice Krtinić Gušćić, obvezao pripremiti dokumentaciju i projekt provesti u djelo.

– „Sudjelovanje Grada, temeljem odluka Gradskog vijeća, u realizaciji projekta uređenja plaža od izuzetnog je značaja, jer mi odlučujemo o tome kakva će plaža biti, o tome da neće biti zatvorena i da se neće naplaćivati, te osiguravamo da se koncesionar ponaša u skladu s pravilima javnog interesa.“

Spomenuo je Grgurić i valobrane koji stabiliziraju plažu, planirani projekt uređenja šetnice na potezu Padova I i Padove II, uređenje lukobrana do Školjića koji, premda nije lučko područje, štiti luku, a koji je već na nekoliko mjesta znatno oštećen.

 

16 milijuna kuna usmjereno u pravcu ulaganja u velike projekte

Jednim od važnijih projekata Grgurić smatra sufinanciranje dogradnje matične zgrade Osnovne škole za rad u jednoj smjeni, a za tu je svrhu u sljedećoj godini izdvojen iznos od 2 milijuna 680 tisuća kuna. Radi se o projektu u kojem Grad sa 50% sudjeluje u ulaganju u imovinu Županije, no ukoliko Grad skupa sa Županijom prođe na natječaju za sufinanciranje nadogradnje i izgradnje škole pri Ministarstvu znanosti, na kojeg će aplicirati u veljači iduće godine, postoji mogućnost, kazao je Grgurić, da se ta sredstva Gradu možda i vrate. Osigurana su također i sredstva za rekonstrukciju područne škole za potrebe vrtića, zatim za uređenje galerijskog prostora kakvog grad odavno zaslužuje kao i za rekonstrukciju jednog od najljepših ljetnih kina na Jadranu, koje bi osim prilagodbe osobama s invaliditetom, trebalo dobiti garderobu, uređenu pozornicu i kor, a u sklopu projekta predviđena je i sanacija dijela zidina koje se tamo nalaze. Tu je i nastavak izgradnje groblja Kampor, te nabava kontejnera u kojima će se odlagati odjeća i tekstil.

– “Kad je riječ o projektima vezanim uz zaštitu okoliša sanirali smo i zatvorili deponij, a čeka nas još realizacija moderne sortirnice i proširenje tog područja za potrebe zbrinjavanja glomaznog i građevinskog otpada. Sve u svemu u ovom prijedlogu proračuna za 2022. godina preko 16 milijuna usmjereno je u pravcu ulaganja u velike projekte, što zapravo čini četvrtinu ukupnog proračuna”, zaključio je Nikola Grgurić.

 

Izglasan drugi rebalans proračuna za 2021. godinu

Na drugom dijelu sjednice vijećnici su sa 7 glasova za i 4 suzdržana glasa izglasali drugi rebalans Konsolidiranog proračuna Grada Raba za 2021. godinu s projekcijama za 2022. i 2023. godinu, kojima su ukupni prihodi i primici smanjeni u apsolutnom iznosu za 4.061.529,10 kn ili 6,44% u odnosu na prve izmjene i dopune Konsolidiranog proračuna za 2021. godinu, dok su ukupni rashodi i izdaci smanjeni su apsolutno za 5.418.529,10 kn ili za 8,81%. Prema Drugim izmjenama i dopunama Konsolidiranog proračuna Grada Raba za 2021. godinu s projekcijama za 2022. i 2023. godinu ukupni prihodi i primici iznose 57.566.160,90 kn, a ukupni rashodi i izdaci iznose 56.068.890,49 kn. Višak prihoda i primitaka nad rashodima i izdacima u iznosu 1.497.270,41,00 kn, koristit će za pokriće gubitka iz ranijih godina.

 

Dvodjelna četvrta sjednica GV Grada Raba zaključena je prihvaćanjem Prijedloga Odluke o davanju suglasnosti za sklapanje Sporazuma o pripremi, realizaciji i provedbi EU projekta “Aglomeracija Rab, Supetarska Draga i Lopar” kojim se daje suglasnost gradonačelniku za sklapanje predmetnog sporazuma.

 

 

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime