logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 746
Petak, 11 Ožujak 2016 14:43

Učenici Područne škole Kampor posjetili laboratorij Vrela d.o.o. i zapuštenu drašku „Mlinicu“

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(3 glasa/-ova)
Učenici Područne škole Kampor posjetili laboratorij Vrela d.o.o. i zapuštenu drašku „Mlinicu“ Foto: Ivica Hodak

U povodu skorašnjeg Svjetskog dana voda (22. ožujak), u petak 11. ožujka četrdeset je učenika Osnovne škole Ivana Rabljanina – Područne škole Kampor sa svojim učiteljicama posjetilo nekadašnju, nažalost tužno zapuštenu vodenicu „Mlinicu“ i u blizini nje prostorije suvremenog laboratorija za ispitivanje kvalitete vode koju koriste Rabljani.

Dok su dvije zaposlenice laboratorija, diplomirana sanitarna inženjerka Danijela Kuparić i inženjerka agronomije, magistrica Lucija Joković učenicima 3. i 4. razreda objašnjavale vrste analiza i ispitivanja kojima se u laboratoriju bave, učenici nižih razreda razgledali su interijer zapuštene Mlinice, koja bi zahvaljujući i dalje relativno jakom izvorištu s 2,5 m nadmorske visine, mogla biti stavljena u funkciju kada bi netko o tome poveo računa. Mlinica vjerojatno ne bi više, kao nekoć ranije, mogla mljeti pretežno kukuruz, ali bi svakako trebala biti atrakcijom za brojne goste Raba i održavana na ponos novih generacija otočana. Gotovo je nevjerojatno s kojojm je lakoćom, nakon što je 1989. obnovljen, ovaj prvorazredni spomenik pučkoga graditeljstva u našim krajevima prepušten daljnjem propadanju.

Ovaj je interni laboratorij Vrela d.o.o. za ispitivanje zdravstvene ispravnosti vode za piće počeo s radom 07. svibnja 2012. godine, a namjenjen je za mjerenje organoleptičkih i fizikalno-kemijskih pokazatelja

Svega nekoliko metara od Mlinice, učenici su od inžinjerke Danijele Kuparić mogli čuti zanimljive podatke o laboratoriju za ispitivanje zdravstvene ispravnosti vode za piće, koji radi u sklopu rapskog komunalnog poduzeća „Vrelo“, kao i o zdravstvenoj ispravnosti i kvaliteti rapske vode.

Naime, zdravstveno ispravnom vodom za ljudsku potrošnju smatra se voda koja ne sadrži mikroorganizme, parazite i njihove razvojne oblike u broju koji predstavlja opasnost za zdravlje ljudi, ne sadrži štetne tvari u koncentracijama koje same ili zajedno s drugim tvarima predstavljaju opasnost za zdravlje ljudi i ne prelazi vrijednosti parametara zdravstvene ispravnosti vode.

Mlinica vjerojatno ne bi više, kao nekoć ranije, mogla mljeti pretežno kukuruz, ali bi svakako trebala biti atrakcijom za brojne goste Raba i održavana na ponos novih generacija otočana. Gotovo je nevjerojatno s kojojm je lakoćom, nakon što je 1989. obnovljen, ovaj prvorazredni spomenik pučkoga graditeljstva u našim krajevima prepušten daljnjem propadanju.

Doznali smo tako da je tijekom 2015. godine na Rabu od čak 1.004 analiziranih uzoraka vode, samo njih 5 bilo neispravno. Tako nizak postotak (manje od 1%) neispravnih uzoraka, vodu koju piju Rabljani svsrtava u red kvalitetnih voda.

Vjerojatno se u našim analizama iz 2015. ne bi našlo ni tih 5 neispravnih uzoraka da samom ispitivanju nije prethodila jedna incidentna situacija, rekla nam je sanitarna inženjerka Danijela Kuparić.

Ovaj je rapski laboratorij za ispitivanje zdravstvene ispravnosti vode za piće počeo s radom 07. svibnja 2012. godine, a namjenjen je za mjerenje organoleptičkih i fizikalno-kemijskih pokazatelja: temperature, boje, mutnoće, mirisa, kiselosti, vodljivosti, slobodnog klora, utroška KMnO4, klorida, amonijaka, kao i mikrobioloških pokazatelja poput broja kolonija na 22°C, broja kolonija na 37°C, ukupnih koliforma, fekalnih koliforma, fekalnih streptokoka, Escherichije coli.

Pročitano 1740 puta

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

seakayakcroatia