Home Vijesti Labrador Jerry i njegova vodičkinja Staša Šoh novi dragocjeni članovi DVD-a Rab

Labrador Jerry i njegova vodičkinja Staša Šoh novi dragocjeni članovi DVD-a Rab

0
Labrador Jerry i njegova vodičkinja Staša Šoh novi dragocjeni članovi DVD-a Rab

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Dio vježbi tijekom siječnja provodio se na atraktivnim lokacijama šireg područja starogradske jezgre. Novina u postrojbi DVD-a Rab je i četveronožni član, nadamo se, uskoro i licencirani potražni pas, labrador Jerry.

Rab danas oglas

 

Licenciranjem potražnog psa u vatrogastvu otoka Raba podiže se letvica djelovanja DVD-a Rab na još viši stupanj.

Naime, naša Rabljanka Staša Šoh, inače vodičkinja spomenutog psa Jerryja, povratkom na otok Rab, iznijela je ideju da se već utreniranog psa Jerryja uvede u rad operativne postrojbe DVD-a Rab. Pas Jerry i njegova vodičkinja, dvije su godine naporno radili u KOSSP-u (Klub za obuku službenih i sportskih pasa). Imajući u vidu da jedan potražni pas u akcijama traganja i spašavanja, bilo u prirodi ili u ruševinama, zamjenjuje i do 30 ljudi, rapski su vatrogasci Stašinu ponudu odmah prihvatili. Staša je također postala novom članicom DVD-a Rab.

 

“U idućem periodu, čeka nas niz aktivnosti u prilagodbi psa na postrojbu, ali i postrojbe na psa, a i vodičkinju psa čeka njezino osposobljavanje za vatrogasca, a kasnije i za vodiča vatrogasnog potražnog psa. Do stjecanja licence potražnog psa čeka nas dug put koji, uz veliki broj utrošenih sati rada, iziskuje i značajna financijska ulaganja. Za sada, u Republici Hrvatskoj, u sustavu vatrogastva, djeluju 23 licencirana potražna psa, tako da ne moramo ni spominjati kakvu prednost dobivamo u sustavu sigurnosti kojeg pružamo našim građanima i gostima”, kazao nam je Milivoj Ličina, zapovjednik vatrogasne postrojbe DVD-a Rab i Područne vatrogasne zajednice otoka Raba.

 

Licenciranjem potražnog psa u vatrogastvu otoka Raba podiže se letvica djelovanja DVD-a Rab na još viši stupanj. Uz navedeno, rapski vatrogasci će u ovom periodu izvršiti i neka dodatna osposobljavanja, a sve u cilju učinkovitijeg rada i širenja lepeze najprije spasilačkih operacija. Za kraj, citirat ćemo legendu naše Gorske službe spašavanja, gosp. Vinka Prizmića koji je rekao kako spašavanje ljudskih života mora biti najvažnija ljudska djelatnost.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime