Home Vijesti „Danas mi je boraviti u tvojoj kući“

„Danas mi je boraviti u tvojoj kući“

0
„Danas mi je boraviti u tvojoj kući“

Foto: Foto: Brankica Pahljina, Sanjin Badurina i PB Rab

Tjedan duhovnog buđenja našeg otoka…

Za mogućnost ispovijedi i individualnih razgovora, misionari su bili na raspolaganju u jutarnjim i popodnevnim terminima. Na temu dana, svake je večeri prije pobožnosti i svete mise upriličen polusatni navještaj fra Ivana Matića. Na prvu temu „Poziv i poslanje“ nadograđivale su se dan za danom i ostale teme „Zajedništvo“, „Svjedočanstvo“, „Euharistija“, „Milosrđe“, zaključno s temom „Blažena Djevica Marija“ u subotu. Vrijednost navještaja u produbljivanju razumijevanja i povezivanja naše vjere u konkretnim životnim prilikama prepoznali smo mnogi vjernici svih generacija, koji su svakodnevno dolazili na izvor zagrabiti iz obilja koje je po franjevcima Gospodin stavio pred nas. Nije se moglo ne osjetiti buđenje našeg otoka u radosti i zahvalnosti na milosrdnoj ljubavi koja nam se očitovala na bezbroj načina… Milosno je vrijeme misija okupilo svaki dan sve veći broj vjernika koji su pristižući s cijelog otoka oživili grad i iskusili zajedništvo koje su svojim primjerom sugerirali franjevci.

Milosno je vrijeme misija okupilo svaki dan sve veći broj vjernika koji su pristižući s cijelog otoka oživili grad i iskusili zajedništvo koje su svojim primjerom sugerirali franjevci.

Rab danas oglas

Nakon popodnevne euharistije – centralnog događaja svih dana misija, odvijao se večernji program koji se sastojao od susreta s ciljanim grupama vjernika. Tako su naši pučki misionari prve dvije večeri po dvojica odlazili u obitelji da bi uz navještaj Božje Riječi i zajedničku molitvu svojom jednostavnošću i spontanošću potakli međusobna upoznavanja i svjedočenja vjere na obostranu radost i duhovnu korist.

Večernji program u srijedu obilježila su zanimljiva svjedočansta mladih misionara bogoslova o svojim pozivima i odazivima Gospodinu. Sljedeće su večeri upriličeni susreti s braniteljima, s Pokretom za život, a u petak s roditeljima krizmanika i prvopričesnika, s mladima, te s biblijskom i molitvenom zajednicom.

Franjevačke pučke misije u Psihijatrijskoj bolnici Rab

Tijekom sedmodnevnog posjeta otoku Rabu, Franjevačke pučke misije pohodile su i Psihijatrijsku bolnicu Rab. Svetu misu za djelatnike i osobe na liječenju predvodio je koordinator Franjevačkih pučkih misija i voditelj duhovnih obnova u kući susreta „Tabor” u Samoboru, fra Ivan Matić, a prije same mise sve prisutne je pozdravio kamporski župnik, fra Ivan Gavran.

Nakon mise, u ugodnom druženju, franjevci su se upoznali s radom bolnice i molitvenom zajednicom djelatnika Psihijatrijske bolnice Rab, a fra Ivan Matić je na zanimljiv i vedar način svjedočio o svojem životnom i svećeničkom putu.

Zahvalni smo braći franjevcima koji su, u ovom lijepom susretu, svojim riječima i djelima poklonili prisutnima radosna svjedočanstva, optimizam i nadu koja je svakome čovjeku neizostavno potrebna za tjelesno i mentalno zdravlje i dobrobit. (Izvor: PB Rab)

Gostovanje „Malog stada“ 

U subotu koja je na poseban način posvećena Mariji na koncu svete mise molila se posvetna molitva Nebeskoj Majci, a potom je čudotvorni lik Rapske Gospe u procesiji svečano vraćen u crkvu sv. Andrije gdje su nas dočekale časne sestre benediktinke. Svečanost je zaključena marijanskim pjesma, a potom se rijeka vjernika slila u zimsko kino gdje je bogati program misija okrunjen mjuziklom „Sa sv. Franjom – zajedno“ kojeg je Rabljanima poklonio zbor „Malo stado“ iz Koprivnice. Zanimljivo prepjevan život sv. Franja oduševio je mnoštvo koje se natiskalo u kino. Nakon mjuzikla koji je popraćen dugotrajnim pljeskom i ovacijama, potekla je pjesma, na pozornici su osvanuli i naši misionari, a pohrlila su im i brojna djeca. Među gledateljstvom se provlačio vlakić prijateljstva, a zarazna radost koja je prštila sa svih strana kino dvorane, dugo će se pamtiti i prepričavati…

Dan zahvale i poslanja

Budući je mons. Valtera Župana, biskupa u miru, bura zaustavila na putu za Rab, zahvalnu svečanu svetu misu na petu korizmenu nedjelju predslavio je rapski dekan i župnik vlč. Anton Depikolozvane, a propovijedao je koordinator misija fra Ivan Matić. Pjevanje je predvodio gostujući zbor „Malo stado“.

Fra Matić je tijekom svoje propovijedi izrazio kako nakon tjedna misija vjeruje da smo osjetili kako nam se Bog po njima očitovao i pohodio nas te da smo u pogledu, osmjehu, pjesmi, molitvi doživjeli jedni druge kao one koje Bog neizmjerno ljubi – doživjeli nešto lijepo, novo, drugačije, a sve to je radosna vijest. U snazi Božje ljubavi – kazao je – On sve nas šalje kako bi dalje naviještali i kao kršćani svjedočili svojim životom, a milosrđe možemo svjedočiti samo ako smo i sami zahvaćeni milosrđem

Ljubav ti neda u drugome gledati nešto što je loše…

Bog je velik i svemoćan zato što oprašta, ljubi bez razlike, bez računice, bez vraćanja unatrag, jednostavno zaboravlja. Grijeh nije dostojan pamćenja, jer je to smrt. I kad god se sjećaš grijeha, ti umireš, a Isus te želi vratiti u život, oprostiti ti, da nestane grijeh, da možeš živjeti u tom iskustvu i drugome donositi radost života. Jer onaj tko je iskusio ovakvo milosrđe, on više nikada ne može osuditi drugoga, jer ljubav ti neda da u drugome gledaš nešto što je loše. Ti ćeš uvijek biti onaj koji će potaknuti na dobro.

Grijeh nije dostojan pamćenja, jer je to smrt. I kad god se sjećaš grijeha, ti umireš, a Isus te želi vratiti u život, oprostiti ti, da nestane grijeh, da možeš živjeti u tom iskustvu i drugome donositi radost života. Jer onaj tko je iskusio ovakvo milosrđe, on više nikada ne može osuditi drugoga, jer ljubav ti neda da u drugome gledaš nešto što je loše. Ti ćeš uvijek biti onaj koji će potaknuti na dobro.
Fra Ivan Matić

Nemojte nikada zaboraviti, što god da se dogodi u vašem životu, Bog te neće odbaciti, jer On nikada ne može odbaciti svoje dijete. Vratiti se Bogu znak je da vjeruješ u Njegovu ljubav.

Nikada nemojmo posustati na tom putu, a posebno kroz ovu Godinu milosrđa. Temeljito se ispovjedimo, oslobodimo ropstava grijeha, doživimo ljubav koja dolazi po sakramentu svete ispovijedi i zahvalimo Bogu što svaki dan možemo primiti u ovoj crkvi oprost za sebe i svoje pokojne. – poručio je između ostalog fra Matić.

Misionari su pronijeli našim otokom radost u zajedništvu…

Misionari su u prvom redu svojom pojavom, a potom i riječju donijeli i pronijeli našim otokom duh radosti. Potakli su nas na zahvaljivanje, čuvanje od grijeha, dublje promišljanje vlastitog poziva i poslanja koje se ostvaruje jedino u zajedništvu – u obitelji kao slici Presvetog Trojstva i u Crkvi po svetim sakramentima. Ukazivali su nam na jedini pravi put kojim je prije svih nas prošao naš Spasitelj Isus Krist – put poniznosti i milosrđa, put križa i bezuvjetne, savršene ljubavi koja se ne vodi logikom ovoga svijeta. Sve dane boravka među nama neumorno su, ali nenametljivo, nježno, s razumijevanjem i strpljivošću svatko na svoj jedinstven način nastojali u nama probuditi čežnju za tim da više čitamo i bolje upoznamo evanđelje kako bi nam ono postalo stil života.

U znak zahvale za sve što je Rab primio po njima, te kao sjećanje na boravak na našem otoku župa im je poklonila sliku grada Raba i tradicionalno Rapsku tortu, a gostujućem zboru sliku crkve Sv. Andrije.

Nakon svete mise ispred crkve je nastavljeno kratko druženje uz kolače.

A glede bure, … možda se Svemogući njome poslužio da usliši naše molitve i još ih malo zadrži među nama, a i netko od njih reče: „Dobro nam je ovdje biti…“

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime