Home Vijesti Loparani i ambulanta položili COVID-ispit | Mala otočna ordinacija uspješno prilagodila rad koronauvjetima

Loparani i ambulanta položili COVID-ispit | Mala otočna ordinacija uspješno prilagodila rad koronauvjetima

0
Loparani i ambulanta položili COVID-ispit | Mala otočna ordinacija uspješno prilagodila rad koronauvjetima

Foto: Protekle dvije godine rada bile su vrlo izazovno razdoblje – dr. Marija Debelić

 

– U većini slučajeva to je blagoslov, osim naravno ljeti kada, pored naših pacijenata, čekaonicu pune i turisti koji pomoć potraže u našoj ambulanti – govori nam Marija Debelić, dr. med., koja je od 11. ožujka 2019. zaposlena kao nositelj tima u navedenoj ambulanti.

Rab danas oglas

 

DOBAR ODAZIV
Lopar je već krajem lipnja 2021. bio na ohrabrujućih 50% cijepljenih, dakle puna dva mjeseca ranije u odnosu na ostatak Hrvatske.

Premda prema standardu HZZO-a spada u kategoriju manjih ugovornih ambulanti, što zbog dislociranosti od ostalih zdravstvenih ustanova na otoku, što zbog pretežno starije populacije pacijenata, rijetko se dogodi da je čekaonica loparske ambulante prazna. Tijekom prosječnog radnog dana, doznajemo od dr. Debelić, realizira se od 80 do 120 kontakata, što je 2-3 puta više od europskog prosjeka, naravno, uz nekoliko neizostavnih kućnih posjeta u Loparu, ali i po ostalim mjestima duž otoka.

 

Novi sistem rada

– Kad se početkom 2022. godine osvrnem na protekle dvije godine rada, mogu reći da je to bilo izazovno razdoblje za sve ordinacije obiteljske medicine, osobito ovakve dislocirane, otočne. Tog 25. veljače 2020., kada je u Hrvatskoj zabilježen prvi slučaj COVID-19 infekcije, i na Rabu je došlo do reorganiziranja čitavog zdravstva pa tako i obiteljske medicine koja najčešće ostvaruje onaj prvi kontakt s pacijentom. Teško je bilo telefonskom konzultacijom procijeniti jesu li pritisak u prsima i kašalj, opća slabost ili glavobolja, posljedica COVID-19 infekcije ili se radi o psihološkoj nadgradnji koja samo treba psihoterapijsku intervenciju. Treba li jednostavno umiriti pacijenta, ili se radi o ozbiljnom neCOVID-stanju, govori nam dr. Debelić.

 

80 – 120 kontakata realizira se u loparskoj ambulanti tijekom prosječnog radnog dana

Nakon početne prilagodbe na novi način odlaska liječniku, uz prethodnu obaveznu telefonsku najavu i trijažu, većina pacijenata ordinacije opće medicine u Loparu bez problema je prihvatila novi sistem rada. Jednako tako, od početka cijepljenja pacijenata protiv COVID-19 infekcije, u Loparu se bilježio visok odziv pa je do današnjeg dana u potpunosti cijepljeno više od 66% pacijenata (s dvije doze, odnosno s jednodoznim cjepivom, dok je preostala većina uglavnom preboljela COVID-19). Naime Lopar je već krajem lipnja 2021. bio na ohrabrujućih 50% cijepljenih, dakle puna dva mjeseca ranije u odnosu na ostatak Hrvatske.

 

 Dostupni i efikasni: Marija Debelić, dr. med. i Katarina Pahljina Rukavina, med. sestra

 

Sveotočna suradnja

Zajedništvo liječnika, medicinskih sestara i ostalih zdravstvenih radnika, uz dobru organizaciju rada, ključ je uspjeha zdravstvene skrbi u ovakvim izazovnim vremenima.
dr. Marija Debelić

– Osim naših pacijenta, cijepili smo i sezonske radnike te ostale osobe koje privremeno borave na otoku, a koji su iskazali interes za cijepljenjem. Na taj način, i uz pridržavanje preporučenih epidemioloških mjera, održali smo našu djelatnost dostupnom za sve koji zahtijevaju zdravstvenu skrb na razini gotovo istoj kao i u vremenima prije pandemije. Takvim rezultatima u velikoj su mjeri doprinijeli i djelatnici Hitne medicinske službe Ispostave Rab, djelatnici NZZJZ-a Ispostave Rab, djelatnici matične ustanove Doma zdravlja Rab, kao i specijalisti raznih grana Psihijatrijske bolnice Rab, uz pomoć kojih, dobrom komunikacijom i kolegijalnošću, održavamo zdravstvenu skrb otoka na nivou. Jer činjenica je da je zajedništvo liječnika, medicinskih sestara i ostalih zdravstvenih radnika, uz dobru organizaciju rada, ključ uspjeha zdravstvene skrbi u ovakvim izazovnim vremenima, zar ne?, poručila je Marija Debelić, dr. med.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime