logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Nedjelja, 06 Ožujak 2022 07:31

Djeca trebaju prirodu i ona njih | Radovi rapskih "Perlica" na izložbi "Šuma dobrih djela" u Sesvetama

Napisao/la Vedrana Domaćinović
Ocijeni sadržaj
(4 glasa/-ova)

 U utorak, 3. ožujka 2022. otvorena je izložba dječjih radova "Šuma dobrih djela" u Muzeju Prigorja u Sesvetama. Na izložbi su se uz radove djece iz dječjih vrtića iz Zagreba i Sesveta našli i radovi djece s Raba, točnije djece koja pohađaju odgojno-obrazovnu skupinu Perlice u Podružnici Banjol.

 

Izložba je rezultat projekata na kojima svaki od tri vrtića radi te njihove međusobne suradnje koju su ostvarivali online video pozivima. Sve njihove projekte međusobno povezuje proširivanje znanja i spoznaja o šumama u mjestu kojem žive.

 

Perlice su sa svojim projektom započele u siječnju ove godine, a projekt zbog interesa djece još uvijek traje. Tijekom projekta djeca su se pobliže upoznala sa šumom Dundo i parkom Komrčar, istraživala su je sa svojim roditeljima i odgojiteljicama. Zamijetila su da u šumi prevladavaju ona stabla koja imaju žir.

 

Zaključila su da se radi o hrastovima crniki i meduncu i vrlo brzo su ih naučila razlikovati. Odgojiteljice su organizirale posjet starom gradu Rabu s ciljem uočavanja, prepoznavanja, imenovanja i opisivanja stabala crnike i medunca u gradskom parku Komrčar. Djeca su posjetila Trg slobode kojeg obilježava stogodišnji hrast crnika te fontanu, spomenik na legendu o pastirici Dragi i Kalifrontu, simbolu šume Dundo. Djeca su stjecala znanja o životinjama koje se hrane žirovima, a stanovnici su šume Dundo te kako šumu i životinje zaštiti od onečišćenja. Djeca su istraživala životni ciklus hrasta te sadila hrast.

 

Najzanimljiviji dio projekta djeci je bilo upoznavanje upotrebe žira u prehrani čovjeka. U tom dvotjedni procesu djeca su skupljala žirove, odvajala žir od kapice, potom prala žirove, kuhala, cijedila i na posljetku čistila ljuske. Nekoliko dana očišćeni žirovi su se sušili. Osušene jezgre žira samljeli su i dobili žirovo brašno koje su upotrijebili za pripremu kolača s jabukama i tradicionalne slastice kroštule.

 

U ovo vrijeme pandemije izazov je odraslih osoba, roditelja i onih koji rade s djecom, kako djecu vratiti prirodi, nadomjestiti vrijeme koje je dijete provelo u izolacijama i vratiti ga u kontakt s okruženjem u kojem živi. Ovaj projekt primjer je kako to postići aktivnim učenjem djece. Perlice su postale pravi ambasadori šume, njezini poznavatelji, zaštitnici i prijatelji, a u to su uključila i svoje roditelje koji su bili istinski partneri u ovom projektu.

Pročitano 790 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1