Home Vijesti Djeca trebaju prirodu i ona njih | Radovi rapskih “Perlica” na izložbi “Šuma dobrih djela” u Sesvetama

Djeca trebaju prirodu i ona njih | Radovi rapskih “Perlica” na izložbi “Šuma dobrih djela” u Sesvetama

0
Djeca trebaju prirodu i ona njih | Radovi rapskih “Perlica” na izložbi “Šuma dobrih djela” u Sesvetama

Foto: RabDanas

 

Izložba je rezultat projekata na kojima svaki od tri vrtića radi te njihove međusobne suradnje koju su ostvarivali online video pozivima. Sve njihove projekte međusobno povezuje proširivanje znanja i spoznaja o šumama u mjestu kojem žive.

Rab danas oglas

 

Perlice su sa svojim projektom započele u siječnju ove godine, a projekt zbog interesa djece još uvijek traje. Tijekom projekta djeca su se pobliže upoznala sa šumom Dundo i parkom Komrčar, istraživala su je sa svojim roditeljima i odgojiteljicama. Zamijetila su da u šumi prevladavaju ona stabla koja imaju žir.

 

Zaključila su da se radi o hrastovima crniki i meduncu i vrlo brzo su ih naučila razlikovati. Odgojiteljice su organizirale posjet starom gradu Rabu s ciljem uočavanja, prepoznavanja, imenovanja i opisivanja stabala crnike i medunca u gradskom parku Komrčar. Djeca su posjetila Trg slobode kojeg obilježava stogodišnji hrast crnika te fontanu, spomenik na legendu o pastirici Dragi i Kalifrontu, simbolu šume Dundo. Djeca su stjecala znanja o životinjama koje se hrane žirovima, a stanovnici su šume Dundo te kako šumu i životinje zaštiti od onečišćenja. Djeca su istraživala životni ciklus hrasta te sadila hrast.

 

Najzanimljiviji dio projekta djeci je bilo upoznavanje upotrebe žira u prehrani čovjeka. U tom dvotjedni procesu djeca su skupljala žirove, odvajala žir od kapice, potom prala žirove, kuhala, cijedila i na posljetku čistila ljuske. Nekoliko dana očišćeni žirovi su se sušili. Osušene jezgre žira samljeli su i dobili žirovo brašno koje su upotrijebili za pripremu kolača s jabukama i tradicionalne slastice kroštule.

 

U ovo vrijeme pandemije izazov je odraslih osoba, roditelja i onih koji rade s djecom, kako djecu vratiti prirodi, nadomjestiti vrijeme koje je dijete provelo u izolacijama i vratiti ga u kontakt s okruženjem u kojem živi. Ovaj projekt primjer je kako to postići aktivnim učenjem djece. Perlice su postale pravi ambasadori šume, njezini poznavatelji, zaštitnici i prijatelji, a u to su uključila i svoje roditelje koji su bili istinski partneri u ovom projektu.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime