Home Vijesti Župan Komadina: Spremni smještajni kapaciteti za prihvat izbjeglica iz Ukrajine, nastavak ulaganja u zdravstvo

Župan Komadina: Spremni smještajni kapaciteti za prihvat izbjeglica iz Ukrajine, nastavak ulaganja u zdravstvo

0
Župan Komadina: Spremni smještajni kapaciteti za prihvat izbjeglica iz Ukrajine, nastavak ulaganja u zdravstvo

Foto: RabDanas

 

Što se županijskih aktualnosti tiče, župan je istaknuo izborni natječaj za ravnatelja/icu Povijesnog i pomorskog muzeja Hrvatskog primorja i naveo kako je pristigla jedna prijava, ona dosadašnje ravnateljice Nikoline Radić Štivić. Upravno Vijeće predložilo je imenovanje, a župan Komadina dao pozitivno mišljenje na odluku. Imenovanje će se naći na dnevnom redu Županijske skupštine koja će biti održana 17. ožujka 2022. godine, najavio je župan.

Rab danas oglas

 

Komentirajući situaciju u zdravstvu, naveo je da su prema rasporedu decentraliziranih sredstava za 2021. godinu najveća sredstva namijenjena Lječilištu Veli Lošinj za završetak investicijskog ciklusa, dok će u 2022. godini naglasak biti na primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Tako je po 7 milijuna kuna namijenjeno Domu zdravlja PGŽ i Hitnoj medicinskoj pomoći za nabavku sanitetskih vozila, specijalizacije i nova vozila hitne, a po 4 milijuna kuna za Thalassotherapije Crikvenica i Opatija.

 

Resorna pročelnica Koraljka Vahtar Jurković izvijestila je o godišnjim izvješćima o radu županijskih ustanova JU „Priroda“ i Zavoda za prostorno planiranje u 2021. te navela da su obje ustanove poslovale u skladu s planom i programom, unutar predviđenih sredstava te ostvarile iznimne rezultate.

 

JU Priroda obavila je brojna istraživanja i praćenja stanja u prirodi te izvršila 54 nadzora. Sudjelovala je u izradi Planova upravljanja zaštićenim područjima i ekološkom mrežom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za područja otoka Krka, Raba i Gorskog kotara. U protekloj godini uspješno je završen projekt „Centar za velike zvijeri“ u Staroj Sušici koji je od otvorenja, 10. srpnja do prosinca 2021. zabilježio čak 5500 posjetitelja i iznimno pozitivne impresije, posebice onih najmlađih. Pročelnica je dodala da je izvršena financijska revizija projekta od strane SAFU-a te je utvrđeno da je sve obavljeno prema planu i unutar zadanih sredstava.

 

Zavod za prostorno uređenje koji, osim izrade županijskog prostornog plana, pomaže i JLS-ovima u izradi vlastitih, te upravlja informacijskim sustavom prostornog uređenja, donio je četverogodišnje Izvješće o stanju u prostoru 2017. – 2020. koje će se naći pred članovima Županijske skupštine na narednoj sjednici. Prema izvješću, građevinska područja obuhvaćaju tek tri posto površine županije, a građevinska područja naselja izgrađena su s oko 80 posto, izdvojena s oko 40 posto. Unatoč negativnim demografskim pokazateljima, prema gospodarskim, PGŽ je među najrazvijenijim županijama, a vidljiv je napredak i u izgradnji društvene, prometne i vodoopskrbne infrastrukture i odvodnje. U navedenom razdoblju, doneseno je 140 prostornih planova, 415 ih je na snazi, a još 100 u izradi. Riješen je veliki dio od 45 tisuća predmeta za legalizaciju i zamjetno je dvostruko povećanje dozvola za gradnju što je indikator gospodarskog oporavka, kazala je pročelnica. Neke od preporuka iz izvješća su nastavak usklađenja županijskog prostornog plana s onima jedinica lokalne samouprave, izrada kataloga brownfield područja s prijedlozima revitalizacije i nastavak projekata prilagodbe klimatskim promjenama.

 

ŽLU Rab planira završetak ribarske luke Pumpurela i rekonstrukciju i sanaciju obale u luci Rab

Pročelnica Nada Milošević navela je kako je Župan dao suglasnost na Planove osam Županijskih lučkih uprava prema kojima će u 2022. godini ostvariti prihode od otprilike 170 milijuna kuna ili 19 posto više nego lani. Prema riječima pročelnice, u svih osam ŽLU-a koje upravljaju s 12 tisuća vezova, planiraju se radovi i investicije. Među ostalim, ŽLU Bakar Kraljevica Kostrena planira izgradnju vezova u luci Čršnjeva uz podršku resornog Ministarstva, ŽLU Cres sprema projekt luke Martinšćice na otoku Cresu vrijednosti 51 milijun kuna, a ŽLU Krk rekonstrukciju luke Porat i Malinska. ŽLU Mali Lošinj ima dva ključna EU projekta, drugu fazu luke Unije i Mrtvašku, a ŽLU Novi Vinodolski završava projekt ribarske luke Klenovice i projektira primarni lukobran u luci Novi Vinodolski. ŽLU Rab planira završetak ribarske luke Pumpurela i rekonstrukciju i sanaciju obale u luci Rab. Pročelnica Milošević najavila je i županijski Javni poziv na kojemu će ŽLU-ovima biti dostupno oko šest milijuna kuna za poticanje razvoja.

 

Na pitanje za komentar o nedolasku članova Mjesnog odbora Ilovik na prezentaciju rješenja u luci Mrtvaška, pročelnica je ponovila kako je s projektantom dogovoreno snižavanje rive na oko 1,1 -1,2 metra što će mještanima omogućiti promet i pristanak plovila za prijevoz putnika i tereta, a što se drugog zahtjeva tiče, istaknula je kako je luka Mrtvaška zatvorena s obzirom je riječ o gradilištu, no omogućit će se pristupna točka za promet mještana svo vrijeme trajanja radova. Izrazila je nadu da će se radovi nastaviti tijekom ovog mjeseca, a da će mještani Ilovika prepoznati da se radi o projektu višestrukog interesa. Pročelnica je također dodala kako otok Ilovik ima tri državne brodske linije, a samo je jedna, Ilovik-Mrtvaška, izmještena zbog dogradnje luke Mrtvaška u Mali Lošinj, iz čega proizlazi da Ilovik nije prometno izoliran otok.

Danas se u PGŽ-u bilježi 11 novooboljelih, 196 je osoba ozdravilo te broj aktivnih slučajeva sada iznosi 2053

Prema podacima koje je iznijela epidemiologinja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Danijela Lakošeljac i dalje se dnevno bilježi znatno veći broj osoba koje su ozdravile od bolesti COVID-19 u odnosu na novozaražene. Tako se danas u PGŽ-u bilježi 11 novooboljelih, 196 je osoba ozdravilo te broj aktivnih slučajeva sada iznosi 2053. Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 399 uzoraka briseva, što čini udio od 2.76% pozitivnih od ukupnog broja testiranih uzoraka. Ukupan broj hospitaliziranih pacijenata koji se u KBC Rijeka liječe od COVID-19 bolesti je 55, na respiratoru se nalaze 3 pacijenta, a dvije necijepljene starije osobe su, nažalost, preminule. Udio hospitaliziranih unutar ukupnog broja novooboljelih slučajeva je 2,67%. Sedmodnevni broj novooboljelih je u padu i manji za 35,09%.

 

Prema riječima dr. Lakošeljac i dalje se u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo može cijepiti svakodnevno u vremenu od 8 do 19.30 te subotom od 8 do 15 sati. Postoji mogućnost i cijepljenja na poziv za nepokretne i nemoćne osobe pozivom na 051 554 802 ili 091 203 0708.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime