logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Srijeda, 09 Ožujak 2022 15:20

Izložba likovne zbirke Andreškić u Relativnoj galeriji u Rijeci | (čet.) 10.3.2022. u 18 sati

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)

U četvrtak, 10. ožujka 2022. Relativna galerija u Rijeci otvara izložbu zbirke obitelji Albine i Olivera Andreškića iz Lopara. Postav će sadržavati tek dio zbirke koja se stvarala tijekom niza godina u sklopu likovnih kolonija koje obitelj Andreškić organizira u svom pansionu Lavanda.

 

U nešto više od 10 godina brojni su umjetnici stvarali u Loparu, kako oni samouki, tako i akademski slikari. Jedan od zaslužnih za razvijanje i održavanje ove suradnje s obitelji Andreškić, a tako i jedan od autora slika u ovoj zbirci, poznati je hrvatski slikar i scenograf Zlatko Kauzlarić Atač.

 

U izložbenoj zbirci prevladavaju djela mlađih autora nastala u suradnji sa studentima zagrebačke Akademije likovne umjetnosti među kojima su Stipan Tadić, Valentina Supanz Marinić, Iva Gluhinić, Marija Koruga, Jelena Copak, Branka Prša, Nevena Petra Piližota, Pietro Boban i dr. Naći će se tu još i slike Nedjeljka Tintora, Darka Starešine, Dubravke Pegan i Stjepana Katića. Tu su, naravno, i rapski slikari među kojima Vesna Mihelčić Kurelić, Ana Skušek Paparić, Nada Debelić Kogej, Ankica Ribarević i Velibor Danilović, a ovom izložbom svome gradu će djela pokazati i neki riječki autori kao Dijana Lukić, Sanja Jureško, Marina Vlašić, Ivan Tomečak i dr.

 

Dio izložbenog fonda čine i djela autora izvan granice Hrvatske od kojih veći broj umjetnika dolazi iz Srbije te Bosne i Hercegovine, a neki od njih su Žarko Đukić, Ljiljana Nedeljkov, Verica Čupić i Damjan Martinović. Od inozemnih autora zanimljivo je izdvojiti Ji Suk Baek, južnokorejsku slikaricu sa zagrebačkom adresom, čija su djela posebna kako tematikom tako i izvedbom.

Pročitano 796 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1