Home Vijesti Izložba kolekcije Andreškić | Oliver i Albina primjer suvremenog pokroviteljstva umjetnicima

Izložba kolekcije Andreškić | Oliver i Albina primjer suvremenog pokroviteljstva umjetnicima

0
Izložba kolekcije Andreškić | Oliver i Albina primjer suvremenog pokroviteljstva umjetnicima

Foto: FOTO: Matea Pentek | Na fotografiji Albina sa svojom kćeri Enom koja joj je velika potpora u svemu što radi

Kolekcija Andreškić je nastala kao rezultat oko 40 likovnih kolonija, na kojima je sudjelovalo više od 180 umjetnika iz zemlje i inozemstva. Zbirka se s godinama podebljala, upravo kao i ljubav prema umjetnosti Andreškićevih. Kad jednom otkrijete punoću uživanja u umjetničkim djelima, to zna postati opasna strast.
(Dijana Lukić)

 

Rab danas oglas

Umjetničke kolonije održavaju se po cijelom svijetu i predstavljaju jedan od posebnih oblika druženja i stvaranja. Dijana Lukić, organizatorica izložbe te vlasnica Relativne galerije, više je puta i sama sudjelovala na kolonijama u Loparu: „Kolonije su točka susreta umjetnika i domaćina, ali i gostiju jednog turističkog mjesta. Ugostitelj hrani, poji i mazi umjetnike koji u „idiličnom plesu s muzama“ stvaraju i zauzvrat domaćinu daruju umjetnine. To se zove kulturni turizam, pojam koji u Lavandi već trinaest godina živi punim plućima, dok već desetljećima slušamo državne i regionalne „kulturno-turističke“ strategije koje se većinom svode na prazne riječi.“

 

Kroz više od 13 godina održavanja kolonija, Oliver i Albina uspjeli su sakupiti impozantan broj umjetničkih djela pa tako zbirka Andreškić trenutno ima oko 200 slika od kojih se većina nalazi u izložbenom prostoru Galerija Stipe i Anica u sklopu pansiona Lavanda te u samom restoranu i pansionu Lavanda.

 

Od prošle srijede, dio te kolekcije izložen je u Rijeci, pa se 40 umjetničkih djela našlo na zidovima Relativne galerije. U motivima dominira krajolik otoka Raba i Lopara pa se tako mogu prepoznati brojne plaže, uvale i vizure. Osim toga, u izloženoj kolekciji nalaze se i motivi mrtve prirode, ali i određen broj apstraktnih djela.

 

Nešto više o izložbi i kolekciji rekla nam je Dijana Lukić:

„Pretežno se smatra da je sakupljanje umjetnina hobi male skupine bogataša koji kupovinom skupocjenih djela čuvaju i umnažaju svoj kapital, pri čemu umjetnost ne moraju ni razumjeti ni voljeti. Ali postoje i oni koji iz čiste ljubavi prema umjetnosti stvore impozantne zbirke, ne kroz kupovinu nego nizom sretnih trenutaka u kontaktu s umjetnicima. Upravo tome svjedoče Albina i Oliver Andreškić, ugostitelji iz Lopara, koji su se zadnjih godina aktivno zauzeli za umjetnike kroz organizaciju likovnih kolonija, radionica i susreta u svom pansionu Lavanda. Kolekcija Andreškić je nastala kao rezultat oko 40 likovnih kolonija, na kojima je sudjelovalo više od 180 umjetnika iz zemlje i inozemstva. Zbirka se s godinama podebljala, upravo kao i ljubav prema umjetnosti Andreškićevih. Kad jednom otkrijete punoću uživanja u umjetničkim djelima, to zna postati opasna strast.“

 

Umjetnost ne obogaćuje samo prostoriju već i život

Otvaranju izložbe prisustvovala je i Albina koja se s nekoliko riječi obratila okupljenim prijateljima, umjetnicima i ljubiteljima umjetnosti. „Neizmjerno sam sretna što sam ovdje s vama! Hvala vam što ste sudjelovali u stvaranju ove izložbe i hvala vam što ste je došli pogledati. Iznimna mi je čast što mogu pokazati našu kolekciju i podijeliti ove umjetnine s vama, jer umjetnost ne obogaćuje samo prostoriju već i život.“

 

Nakon toga je Dijana Lukić u ime umjetnika zahvalila Andreškićima na dugogodišnjem angažmanu za umjetnost i gostoprimstvu u Loparu. Riječ je potom preuzeo akademski slikar Ivan Tomečak, koji je naglasio da su Oliver i Albina primjer suvremenog pokroviteljstva umjetnicima koji pomalo podsjeća na postupanje kakvo su nekad davno imali mecene, kojih u umjetnosti već duže vrijeme na taj način nema.

 

Izložba koja je već do sada jako dobro posjećena, i koju pohode brojni Rabljani koji žive u Rijeci i okolici, moći će se pogledati do 26.03.2022. u radnom vremenu Relativne galerije pon/uto/sri/čet/pet od 17 do 20 sti, te uto/sub od 10 do 12 sati, na adresi Pomerio 18, Rijeka.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime