Home Vijesti Gradnjom mocira otkrili kamenčić vlastite prošlosti i tradicije

Gradnjom mocira otkrili kamenčić vlastite prošlosti i tradicije

0
Gradnjom mocira otkrili kamenčić vlastite prošlosti i tradicije

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

Učenici razredne nastave izrađivali su različite ukrase i uporabne predmeta od kamena koji su izloženi u predvorju škole.

Ipak, vrhunac projektnih aktivnosti obilježili su učenici predmetne nastave u petak, 18. ožujka, edukativnim radionicama gradnje suhozida na tri lokacije – u Barbatu, Supetarskoj Dragi i Loparu. Na preporuku gospođe Sonje Friedmann Štokić iz Udruge Mocira, put Barbata na imanje g. Marina Šimičića krenulo je oko 200 učenika, a tamo su doista mogli vidjeti na koji se način, uz mnogo volje i ljubavi, u makiju zarasli kamenjar može pretvoriti u prekrasan pašnjak ili teren pogodan za sadnju maslina. Po prekrasnom vremenu, uz još ljepši pogled na Barbatski kanal, tehniku gradnje suhozida učenicima su pokazali vlasnik imanja Marino Šimičić te njegovi prijatelji Sebastijan Travaš i Branimir Štokić. 

Rab danas oglas

Na radionici u Supetarskoj Dragi sudjelovalo je oko trideset učenika predmetne nastave, a tehniku gradnje suhozida pokazali su im g. Mirko Plješa i g. Josip Tomulić. Na radionici u Loparu sudjelovalo je oko pedeset učenika predmetne nastave, a radionicu su vodili g. Branko Paparić, g. Ivan Andreškić i g. Ivo Olib.

Učenici su tako imali priliku naučiti koja je razlika između jednoslojnih i dvoslojnih suhozida te su čuli mnoge zanimljivosti iz povijesti gradnje suhozida, odnosno mocira na Rabu od kojih im je vjerojatno najupečatljivija ta da su nekad suhozide većinom gradile žene jer su muškarci plovili i bili odsutni. Osim što su imali priliku uživati u prekrasnom sunčanom danu, učenici su ovakvom projektnom nastavom otkrili i kamenčić vlastite prošlosti i tradicije koji će, vjerujemo, cijeniti i iskoristiti u budućnosti.

Izvor: OŠ Ivana Rabljanina Rab

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime