Home Vijesti PGŽ | Specijalnoj bolnici INSULA na Rabu 800 tisuća kuna za kupnju RTG uređaja za radiološku dijagnostiku

PGŽ | Specijalnoj bolnici INSULA na Rabu 800 tisuća kuna za kupnju RTG uređaja za radiološku dijagnostiku

0
PGŽ | Specijalnoj bolnici INSULA na Rabu 800 tisuća kuna za kupnju RTG uređaja za radiološku dijagnostiku

Foto: Izvor: PGŽ

 

Prema rasporedu sredstava za financiranje redovne djelatnosti dviju stanica Hrvatske gorske službe spašavanja koje djeluju na području Primorsko-goranske županije, HGSS-u Stanica Rijeka dodijeljen je iznos od 122 tisuće kuna, a Stanici Delnice 58 tisuća kuna, dodao je župan. Istaknuo da su ove dvije stanice u prethodnoj godini imale 121 intervenciju. Sto akcija spašavanja i pružanja intervencija provela je Stanica Rijeka koja pokriva područje 27 jedinica lokalne samouprave, a preostale Stanica Delnice koja djeluje na području devet goranskih gradova i općina.

Rab danas oglas

 

Skb o učenicima koji su stigli iz Ukrajina

Vezano uz aktualnosti iz Ukrajine, župan je iznio podatak da na području Primorsko-goranske županije boravi 641 osoba raseljena iz Ukrajine, a njih 392 prijavljeno je preko sustava Crvenog križa. Nastavu u primorsko-goranskim školama pohađa 37 djece i to 34 osnovnoškolca i troje srednjoškolaca, dodala je resorna pročelnica Edita Stilin. Uz dodatnu nastavu hrvatskog jezika u koju je uključeno 20 učenika, PGŽ je osigurala knjige, radne bilježnice i prehranu za sve učenike iz Ukrajine. „Djeca su jako lijepo primljena, a svi ravnatelji i djelatnici iznimno su se potrudili“, navela je pročelnica i istaknula da su pojedini ravnatelji izradili i mali ukrajinsko-hrvatski rječnik novim učenicima.

 

Prema Prijedlogu plana upisa učenika u prve razrede srednjih škola, planirano je 2638 mjesta u 123 razredna odjela za 2374 učenika 8. razreda kojih je ove godine na području PGŽ-a 173 više. Učenicima će biti na raspolaganju 77 različitih programa i to pet gimnazijskih, 64 strukovnih, jedan dvogodišnji strukovni program, tri umjetnička programa i četiri programa za učenike s teškoćama u razvoju.

 

Financiranje turističke javne infrastrukture u Gorskom kotru

Govoreći o financiranju javne turističke infrastrukture, resorni pročelnik Brajan rekao je kako je temeljem rezultata javnog poziva raspoređeno milijun kuna za deset projekata gradova i općina PGŽ. Njih sedam nalazi se na području Gorskog kotara s obzirom je u cilju ulaganje u slabije razvijena područja. Većinom se radi o gradnji šetnica, vidikovaca i biciklističkih staza koje će doprinijeti atraktivnosti Gorskog kotara, a Općina Mrkopalj prijavila je gradnju info punkta Goranska kuća. Program je financiran iz proračuna PGŽ-a, a ne kao do sada od naknade od koncesija za turističko zemljište koja se radi COVID-19 situacije trenutno ne naplaćuje, rekao je pročelnik Brajan.

 

Županijska epidemiološka slika

Prema podacima koje je iznijela epidemiologinja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Danijela Lakošeljac, u Primorsko-goranskoj županiji 20 je novooboljelih, 94 osobe su ozdravile, a broj aktivnih slučajeva iznosi 2893.

Laboratorijski su obrađena 304 uzorka, što čini 6,58% pozitivnih unutar ukupnog broja uzoraka. S područja Rijeke i riječkog prstena 15 je novooboljelih osoba, troje s Liburnije te po jedna s područja Gorskog kotara i otoka Raba. Četrnaest novooboljelih pripadaju radno aktivnoj populaciji, jedna mlađim dobnim skupinama te pet skupini starijih od 65 godina.

Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a ukupan broj hospitaliziranih pacijenata koji se liječe od COVID-19 bolesti iznosi 50. U jedinici intenzivne skrbi na respiratoru se nalaze dva pacijenta što je jednaki broj kao i prethodna tri dana. Tijekom jučerašnjeg dana nije bilo umrlih osoba od COVID-19 bolesti.

U usporedbi s prethodnim tjednom, broj zaraženih veći je za 23,86 posto, navela je epidemiologinja Danijela Lakošeljac, međutim, radi se porastu koji nije alarmantan budući da je riječ o petstotinjak pozitivnih više na tjednoj razini uz manji broj hospitaliziranih za 16,42 posto, pojasnila je.

 

Potvrđeni slučajevi Q groznice na području Mavrinaca

Na upit novinara, epidemiologinja Lakošeljac potvrdila je da je na području Mavrinaca utvrđeno 12 slučajeva Q groznice, dok se ukupan broj oboljelih procjenjuje na dvadeset. Rekla je da točnu procjenu otežava aktualna sezona gripe, budući da gripa, COVID-19 i blaži slučajevi Q groznice imaju slične simptome. Za tri tora s ovcama, kozama i kravama slijedi veterinarska obrada ne bi li se potvrdila prisutnost bolesti. Upozorila je stanovništvo da ne borave u blizini torova te da redovito brinu o dezinfekciji ruku i obuće te da redovito nose maske za lice.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime