logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Ponedjeljak, 04 Travanj 2022 05:40

Fotografska šetnja od oltara barbatske crkve na "Gluhu nedjelju" do grada Raba i Šetališta Fra Odorika Badurine

Autor:
Ocijeni sadržaj
(3 glasa/-ova)
Fotografska šetnja od oltara barbatske crkve na "Gluhu nedjelju" do grada Raba i Šetališta Fra Odorika Badurine Foto: Hrvoje Hodak

Malenu proljetnu fotografsku šetnju Rabom, nakon nekoliko kišnih dana, započeli smo od oltara barbatske župne crkve sv. Stjepana i to na petu korizmenu nedjelju, u narodu poznatiju kao Gluhu nedjelju ili Glušnicu, dan kada se križevi prekrivaju ljubičastim platnom i ostaju tako prekriveni do obreda otkrivanja u bogoslužju Muke Gospodnje na Veliki petak. Taj čin dodatno ukazuje vjernicima katoličke vjeroispovjesti na veličinu dana muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista, te poziva na pojačani i dublji ulazak u korizmu i pripremu za nadolazeći Uskrs.

 

Zatim smo malo prošetali gradom Rabom i s dijela rive nadomak Trgu Municipium Arba fotografirali 45 metara dugi obnovljeni gat Pumpurelu, koji je tijekom 2021. u potpunosti demontiran, a zatim iznova izgrađen. Na kamenim slovima "Rab", koja će nad lukobranskim zidom gata od sada krasiti ulazak u rapsku luku, na suncu su odmarala dva galeba.

 

Prošetali smo zatim do Pjacete i spustili se stepeništem do Šetališta fra Odorika Badurine, hvatajući prepoznatljive kadrove podno grada. Na povratku ulovili smo još i kadrove šetača s psima na Novoj rivi te malo pripremnih aktivnosti vlasnika brodica u luci Rab.

Priredio: Hrvoje Hodak

Pročitano 950 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1