logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Srijeda, 06 Travanj 2022 15:08

U potrazi za odgovorom | Što znamo o spomeničkom reljefu posvećenom rapskim pomorcima, sidru i stupovima između kojih se sidro nalazi?

Autor:
Ocijeni sadržaj
(3 glasa/-ova)

Županijska lučka uprava Rab nedavno je, nakon ishođenja suglasnosti od strane Grada Raba, u luci Rab uredila spomenik pomorcima koji su se ribarskim brodovima i brodicama pridružili mornarici u oslobođenju okupiranog Jadrana tijekom 2. svjetskog rata, i to na način da je dio opločenja gata Pumpurela koji je bio uklonjem prilikom njegove demontaže, ugradila u parter ovog spomenika koji se nalazi točno nasuprot svjetionika Pumpurele - na sjeveroistočnoj strani rapskih zidina. Time su, kazao mi je ravnatelj ŽLU Rab, Nenad Debelić, željeli dodatno uljepšati i istaknuti ovaj dio spomeničke baštine koji je posvećen rapskim pomorcima.

 

Tragom ove informacije, poželio sam doznati nešto više o ovom spomeničkom reljefu ispred kojeg se, na sada uređenom parteru, između dva neobična kamena stupa s otvorima nalazi veliko brodsko sidro - meni nepoznatog porijekla. Za doznati nešto više detalja o ovom spomeniku dovoljno je bilo nazvati prof. Ivu Barića, koji me je odmah uputio na njegova dvije publikacije, knjige "Rapska baština" (Adamić, 2007) i "Gorko sjećanje" (Udruga antifašista Rab, 2019.) u kojima sam pronašao više-manje sve što sam tražio.

 

Prof. Barić o "Spomen ploči Drugom pomorskom obalnom sektoru" u knjizi "Rapska baština" na 191. stranici piše::

- "Drugi pomorski obalni sektor Jugoslavenske ratne mornarice za sjeverni Jadran formiran je 27. listopada 1943. godine. Budući da je u njegovu sastavu bio veliki broj Rabljana, na Rabu je 27. listopada 1973., povodom 30. obljetnice osnivanja, otkrivena spomen-ploča. Spomen-ploča s urezanim reljefom otoka Raba i Dolina postavljena je na sjeveroistočnoj strani gradskog bedema kod Trga Municipium Arba na Obali kralja Petra Krešimira IV. Ispred ploče je popločano predvorje simbolično ograđeno s dva kamena stupa iz nekadašnje utvrde Revelin koja se nekoć nalazila na mjestu spomenika. Kroz otvore na stupovima su prolazili lanci za zatvaranje luke nepoželjnim brodovima. U sredini je veliko željezno sidro njemačkog ratnog broda izvađenog s dna uvale sv. Eufemije."

 

Pročitano 1351 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1