Home Vijesti U potrazi za odgovorom | Što znamo o spomeničkom reljefu posvećenom rapskim pomorcima, sidru i stupovima između kojih se sidro nalazi?

U potrazi za odgovorom | Što znamo o spomeničkom reljefu posvećenom rapskim pomorcima, sidru i stupovima između kojih se sidro nalazi?

0
U potrazi za odgovorom | Što znamo o spomeničkom reljefu posvećenom rapskim pomorcima, sidru i stupovima između kojih se sidro nalazi?

Foto: RabDanas

 

Tragom ove informacije, poželio sam doznati nešto više o ovom spomeničkom reljefu ispred kojeg se, na sada uređenom parteru, između dva neobična kamena stupa s otvorima nalazi veliko brodsko sidro – meni nepoznatog porijekla. Za doznati nešto više detalja o ovom spomeniku dovoljno je bilo nazvati prof. Ivu Barića, koji me je odmah uputio na njegova dvije publikacije, knjige “Rapska baština” (Adamić, 2007) i “Gorko sjećanje” (Udruga antifašista Rab, 2019.) u kojima sam pronašao više-manje sve što sam tražio.

Rab danas oglas

 

Prof. Barić o “Spomen ploči Drugom pomorskom obalnom sektoru” u knjizi “Rapska baština” na 191. stranici piše::

– “Drugi pomorski obalni sektor Jugoslavenske ratne mornarice za sjeverni Jadran formiran je 27. listopada 1943. godine. Budući da je u njegovu sastavu bio veliki broj Rabljana, na Rabu je 27. listopada 1973., povodom 30. obljetnice osnivanja, otkrivena spomen-ploča. Spomen-ploča s urezanim reljefom otoka Raba i Dolina postavljena je na sjeveroistočnoj strani gradskog bedema kod Trga Municipium Arba na Obali kralja Petra Krešimira IV. Ispred ploče je popločano predvorje simbolično ograđeno s dva kamena stupa iz nekadašnje utvrde Revelin koja se nekoć nalazila na mjestu spomenika. Kroz otvore na stupovima su prolazili lanci za zatvaranje luke nepoželjnim brodovima. U sredini je veliko željezno sidro njemačkog ratnog broda izvađenog s dna uvale sv. Eufemije.”

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime