Home Vijesti Obnovljena kuća hrvatskog branitelja Srećka i njegove supruge Nade Marijan iz Hrastovice najljepši rapski „ulog“

Obnovljena kuća hrvatskog branitelja Srećka i njegove supruge Nade Marijan iz Hrastovice najljepši rapski „ulog“

0
Obnovljena kuća hrvatskog branitelja Srećka i njegove supruge Nade Marijan iz Hrastovice najljepši rapski „ulog“

Foto: RabDanas

 

Grad Rab je izbor obitelji kojoj će se pružiti pomoć prepustio Stožeru CZ-a, a upoznavanje obitelji Marijan kojoj je kuća već drugi put uništena jer je prvi put bila u Domovinskom ratu sravnjena sa zemljom, samo je potvrda da je novac Rabljana otišao u prave ruke

Rab danas oglas

Naime, nakon što je jak potres zatresao Sisačko-moslavačku županiju i ostavio razorne posljedice, ponajviše na području Banovine, Grad Rab podijelio je s javnosti namjeru da novac planiran za organizaciju karnevalskih dana prenamijeni za obnovu jedne obiteljske kuće pogođene potresom i na taj način, u skladu s vlastitim mogućnostima, da ruku pomoći ljudima u potrebi.

 

Iako je objava informacije izazvala pozitivne reakcije stanovnika s tog područja koji su se samostalno javljali kao potencijalni kandidati, Grad Rab je odluku o izboru obitelji kojoj će se pružiti pomoć prepustio Stožeru civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa, na čelu s načelnikom Stožera i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom. Dano obećanje je ispunjeno, a upoznavanje „dodijeljene“ obitelji i obilazak njihove, sada već gotovo u potpunosti obnovljene kuće, samo je potvrda da je novac Rabljana otišao u prave ruke, prije svega zbog životne priče koja rijetko koga može ostaviti ravnodušnim.

 

Povijest se ponovila

247.599,00 kuna stajao je Grad Rab najzahtjevniji dio obnove, a preostali su tek manji radovi na fasadi

Riječ je o obitelji hrvatskoga branitelja Srećka Marijana i supruge mu Nade iz Hrastovice kraj Petrinje koji, unatoč proživljenim životnim tragedijama, zrače pozitivom i srdačnošću. Obitelj je to koja je netom prije početka Domovinskog rata tek izgradila svoju prvu kuću, a u kojoj su zbog Srećkovog odlaska u rat i nadolazećih ratnih razaranja proveli svega nekoliko mjeseci. Nakon rata i povratka u rodni kraj kuća je bila u potpunosti uništena ili, kako sami kažu, sravnata sa zemljom. Trideset godina kasnije povijest se na žalost ponovila, ali ovoga puta zbog razorne snage majke prirode. Kuća koju su s vremenom iznova izgradili stradala je u potresu dobivši oznaku privremene neupotrebljivosti. Srećko i Nada te njihov sin s obitelji bili su prisiljeni boraviti u privremeno dodijeljenoj kamp-kućici, a potom u ipak nešto komotnijem kontejneru, baš kao i većina stanovnika s tog područja. No, njihovim problemima tu nije kraj. Nada se u međuvremenu borila i s težim oblikom koronavirusa te ga je srećom uspjela nadjačati, zbog čega simbolična poveznica između snage njihovih imena i snage njihovog nesalomljivog duha dodatno dobiva na značaju.

 

Temelji kuće koji su bili ozbiljno urušeni, kao i šteta na krovu prouzročena urušavanjem dimnjaka, u potpunosti su obnovljeni i nakon dugog perioda obitelj se nedavno uspjela useliti.

 

Delegaciju Grada Raba predvođenu gradonačelnikom Nikolom Grgurićem koja je posjetila Marijane i njihov obnovljeni dom, izvođač i nadzorni inženjer upoznali su sa zateknutim stanjem i oštećenjima, odrađenim radovima i planovima za potpuni završetak obnove. Najveći i najzahtjevniji dio obnove je odrađen što je Grad Rab stajalo 247.559,00 kuna, dok su u planu preostali manji radovi na fasadi kako bi Marijani napokon nastavili živjeti normalnim životom, bez osjećaja straha i nesigurnosti u vlastitoj kući.

 

Povratak nade

„Vijest o pomoći Grada Raba pri obnovi naše kuće doista nam je vratila nadu i vjeru u bolje sutra. Od srca zahvaljujemo Rabljanima što su stali uz nas kada nam je pomoć bila najpotrebnija i pokazali solidarnost na djelu. Vrata našega doma uvijek su otvorena dragim otočanima“ poručila je Nada Marijan u ime svoje obitelji.

 

Njihovo gostoprimstvo, srčanost i zahvalnost, kao i životna priča, uz osobni doprinos u stvaranju samostalne i slobodne domovine, dostojni su poštovanja i divljenja, a Rabljani su i ovoga puta pokazali svoju humanost i veliko srce, jer doista je bitna vjera svakoga od nas u ono dobro u ljudima, kao i u tvrdnju da se dobro dobrim vraća.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime