Home Vijesti Članovi Udruge antifašista otoka Raba obilježili 77. godišnjicu oslobođenja otoka Raba od njemačke okupacije

Članovi Udruge antifašista otoka Raba obilježili 77. godišnjicu oslobođenja otoka Raba od njemačke okupacije

0
Članovi Udruge antifašista otoka Raba obilježili 77. godišnjicu oslobođenja otoka Raba od njemačke okupacije

Foto: Foto: Slavko Pahljina

 

Rab je oslobođen 12. travnja 1945. godine. Oslobodile su ga jedinice: 9. dalmatinska udarna divizija s dvije brigade, Kvarnerski odred s tri bataljuna mornaričke pješadije, jedna baterija obalnog diviziona Pomorskog obalnog sektora sjevernog Jadrana i Saveznička topovnjača.

Rab danas oglas

 

Nakon četiri godine okupacije, najprije talijanske, a zatim njemačke Rab je dočekao dan kad je prestalo ubijanje, strah i nesigurnost. Oslobodioce su dočekali svi stanovnici Raba. Bilo je veselja i suza radosnica. Desant jedinica NOV je počelo u 7 sati i dovršen predajem Nijemaca u 12,00 sati. Neprijateljske snage bile su iz sastava 540. mornaričkog diviziona obalne artiljerije. Skupa s osobljem lučke kapetanije i pomorske policije, inženjerskim vodom i odjeljenjem žandara, brojile su 528 vojnika dok su snage NOV brojile preko 2.000 vojnika. Gubici neprijatelja bili su: 195 mrtvih i 333 zarobljenih, a gubici NOV, 9. divizija 4 mrtva i 23 ranjena, mornarička pješadija 2 mrtva i 8 ranjenih. Trojica poginulih Dalmatinaca Marko Cvitanović, Josip  Blažević i Jure Sladović pokopani su na gradskom groblju Rab. Njihov grob od tada čuvaju i uređuju članovi Udruge antifašista Raba.

 

Bilo je to vrijeme kad je ljudski život vrijedio manje od jednog metka. Oni su ipak odlazili, odlazili su u teški boj kojeg su dobili. U tom teškom boju sudjelovalo je 1.250 Rabljana, a poginulo ih je 209. Svi oni zavrijedili su da ih se sjetimo i da im odamo počast. Nažalost na odavanju počasti svake godine nas je sve manje. Ove godine bez predstavnika Grada Raba dok su u Loparu s članovima Udruge antifašista sudjelovali predstavnici Općine Lopar: predsjednik Općinskog vijeća prof. Damir Paparić i vijećnici Josip Matahlija i Dino Ivanić. Neka je vječna slava poginulim Rabljanima u NOB-u.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime