Home Vijesti NeuRi – suradnja studenata Medicinskog fakulteta u Rijeci i Županijske specijalne bolnice Insula na Rabu

NeuRi – suradnja studenata Medicinskog fakulteta u Rijeci i Županijske specijalne bolnice Insula na Rabu

0
NeuRi – suradnja studenata Medicinskog fakulteta u Rijeci i Županijske specijalne bolnice Insula na Rabu

Foto: RabDanas

 

Tradicija NeuRi-ja temelji se na prenošenju postojećih znanja, istraživanju novih mogućnosti i implementaciji novih spoznaja u praksi, što je jedan od važnih temelja medicine i humanosti. Želja nam je, kao i svaki put, i ovoj generaciji studenata završnih godina studija prenijeti naša znanja, iskustva, ali i ljubav i poštovanje prema čovjeku osobito u situaciji kada mu je zdravlje na bilo koji način narušeno.
izv. prof. dr. sc. Vesna Šendula-Jengić, prim. dr. med.

Rab danas oglas

Relaksacija epidemioloških mjera došla je u pravo vrijeme, pa se tako oko 80 sudionika okupilo u Rijeci poslušati zanimljiva predavanja, ali i iskoristiti jedan od 3 kongresna dana za posjet Županijskoj specijalnoj bolnici INSULA na Rabu. Osim sudjelovanja uživo, ono je bilo moguće i online, s ciljem dodatnog uključivanja studenata u projekt.

Nešto više o samom kongresu rekli su nam iz organizacijskog odbora:

– “Studentski kongres neuroznanosti ‘NeuRi’ počeo se održavati sada već davne 2011. godine te se čitavo ovo vrijeme razvijao i povećavao svoj odjek kako unutar, tako i van granica lijepe naše. Kroz tri dana bogatog programa studenti imaju priliku predstaviti svoje radove, poslušati zanimljiva predavanja, sudjelovati u raznovrsnim radionicama i ono najvažnije, prenijeti svoja znanja i iskustvo jedni drugima.”

 

Budući da se radi o studentskom kongresu i studenti imaju priliku održati prezentacije, što je odlična mogućnost svima onima koji se žele baviti znanstvenim radom. U današnje vrijeme, kada se nove stvari otkrivaju gotovo svakodnevno, svatko tko se bavi područjem biomedicine na ovaj ili onaj način uključen je u znanstveno-istraživački rad, što se očituje sve većim brojem aktivnih sudionika svake godine!

 

 

Osim po uključenosti studenata, NeuRi poznat je i po tome da je kongres na dvije lokacije, pa se tako jedan dan kongresa odvija i na Rabu. „Drugi od tri dana odvija se u Županijskoj specijalnoj bolnici INSULA gdje nas ravnateljica bolnice dr. Šendula-Jengić s velikom radošću dočeka i upozna s razvojem ustanove te ulogom koju bolnica ima u promicanju mentalnog zdravlja, ali i adekvatnoj rehabilitaciji u trenutcima kada je ono narušeno“ – opisuju studenti.

 

Suradnja NeuRi i Županijske specijalne bolnice INSULA traje već punih 10 godina, od 2012. godine, uz izuzetak pandemijske 2020. godine. Ravnateljica izv. prof. dr. sc. Vesna Šendula-Jengić, prim. dr. med., također navodi važnost prakse i uključenosti studenata kako u klinički, tako i u znanstveni aspekt liječničkog posla i medicinske struke.

– “Važnost implementacije teorijskih znanja u praksu je neprocjenjiva! U vremenu pandemije interes za mentalno zdravlje posebno je u fokusu stručnjaka, a posljedice pandemije koje variraju u oblicima i intenzitetu pogađaju sve dobne skupine. SARS-CoV-2 dokazano pogađa i mozak i neurotransmitere uz brojne druge sustave. Sukladno tome, znanje i briga za ljudsko zdravlje, multiprofesionalnost i interdisciplinarnost važniji su nego ikada i temelj su zdravstvene sigurnosti ljudi u ovim složenim vremenima.

Tradicija NeuRi-ja temelji se na prenošenju postojećih znanja, istraživanju novih mogućnosti i implementaciji novih spoznaja u praksi, što je jedan od važnih temelja medicine i humanosti. Želja nam je, kao i svaki put, i ovoj generaciji studenata završnih godina studija prenijeti naša znanja, iskustva, ali i ljubav i poštovanje prema čovjeku osobito u situaciji kada mu je zdravlje na bilo koji način narušeno. Neke, za našu zemlju inovativne, metode koje primjenjujemo u svakodnevnom radu dobar su i praktičan primjer studentima da ih primijene u praksi ili dodatno unaprijede svojim znanjima i iskustvima. Zbog toga se radujemo svakom novom NeuRi u Rijeci i na Rabu!”, kazala je dr. Šendula Jengić.

 

 

 

Osim posjete Županijskoj specijalnoj bolnici INSULA, organizacijski odbor studentima je pripremio i obilazak grada Raba koji je samo jedan od dodataka sadržajem ispunjenom kongresu kojem se studenti vesele.

– „Uvijek nastojimo da sudionici kongresa sa otoka Raba ponesu ne samo nova znanja i spoznaje o bolnici već i o Rabu kao cjelini, pa ih zato vodimo u razgledavanje starog dijela grada, pritom im pričajući o povijesnoj važnosti i prirodnim ljepotama koje Rab čine jednim zbilja čarobnim mjestom!“, poručuju iz organizacijskog odbora uz želju za još većim brojem sudionika iduće godine, koji će imati priliku uživati u odličnim predavanjima, druženju i ljepotama Raba.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime