Home Vijesti 60 godina tuge Trstenika – Obilježena tužna obljetnica velike pomorske tragedije kod otočića Trstenika

60 godina tuge Trstenika – Obilježena tužna obljetnica velike pomorske tragedije kod otočića Trstenika

0
60 godina tuge Trstenika – Obilježena tužna obljetnica velike pomorske tragedije kod otočića Trstenika

Foto: Foto: Ivica Hodak i Sanjin Badurina - Piloto

 

Podsjetimo, toga se dana veća grupa rapskih polaznika Ekonomske i Pomorske škole u Malom Lošinju, običnim čamcem vraćala kući na Rab za prvomajske praznike. Kod otočića Trstenika zahvatila ih je nevera, čamac se prevrnuo i potom potonuo, a zajedno s njim u moru je nestalo 16 osoba. Nažalost, spas na otočiću našlo je samo njih troje – tada 16-godišnji Marijan Pičuljan, koji je prvi uspio doplivati do Trstenika i ribarica koje su tamo potražile zaklon od nevremena, 15-godišnja Marica Matić (danas već pokojna) i 17-godišnja Nataša Valovičić. Stradali su: Franjo Blagdan, Ante Franelić, Josip Kuparić, Tereza Kordić, Ljubica Mikelić, Slavko Španjol, Ljubica Španjol, Smiljka Travaš, Ljubica Debelić, Marija Debelić, Tomislav Karlić, Mirjana Keko, Marija Mikelić, Nikola Pereza, Ivan Španjol i Josip Španjol.

Rab danas oglas

 

Na moru kod Trstenika Rabljanima su se danas u zajedničkoj komemoraciji pridružili i Lošinjani koji su tamo doplovili drvenim jedrenjakom – logerom „Nerezinac“.

 

U ime Rabljana vijence su, u počast stradalima, u more položili Nataša Tijan i Marijan Pičuljan, jedino dvoje još živućih putnika nesretne barke, dok je u ime Srednje škole Ambroza HaračićaUdruge kluba pomoraca iz Malog Lošinja to učinio pomorski kapetan prof. Renato Dudić.

 

Nakon dirljivog uvodnog obraćanja rapskog pjesnika i vršnjaka stradalih rapskih srednjoškolaca Josipa Fafanđela, svećenik iz Malog Lošinja Filip Šabalja služio je misu, a zatim su gimnazijalci Srednje škole Ambroza Haračića iz Malog Lošinja; Karla Saganić, Tončica Matas. Luka Baričević i Dunja Kleva pročitali imena stradalih. Dunja Kleva otpjevala je i refren pjesme „More“, dok je učenik 1. razreda Srednje pomorske škole Mihael Toth na trubi odsvirao „Tišinu“.

 

Brodom „Barba Šime“ svi su zajedno otplovili do Trstenika, gdje su, isrkcavši se, krenuli put spomenika – stilizacije galeba slomljenih krila, na kojeg je lošinjska delegacija postavila metalnu pločicu s ispisanim imenom autora spomenika – akademskog kipara Belizara Bahorića. Uz zvuke miha rapskog svirača Anđelka Brne, rodbina i prijatelji položili su cvijeće i zapalili svijeće. U ime grada Raba vijenac je položio pročelnik Matko Krstačić, dok su u ime Udruge kapetana otoka Raba svijeće kod spomenika zapalili Marko Sandalić, Šime Jureša i Josip Vehovec.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime