logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Četvrtak, 28 Travanj 2022 16:33

Održana sedma sjednica Gradskog vijeća Grada Raba

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Održana sedma sjednica Gradskog vijeća Grada Raba Foto: Hrvoje Hodak

Jučer održana 7. sjednica Gradskog vijeća Grada Raba prošla je bez izraženih polemičkih tonova i burnih rasprava, kako na aktualnom satu, tako ni po 18 točaka dnevnog reda.

 

Nakon utvrđenog kvoruma i prihvaćanja predloženog dnevnog reda, za raspravu na "aktualcu" javilo se troje vijećnika. Vijećnica Sara Krišković pitala je što je s gorućim problemom nepostojanja azila za napuštene životinje na Rabu i čini li Grad išta po tom pitanju?

- „Što se tiče zbrinjavanju napuštenih kućnih ljubimaca“, kazao je u svojem odgovoru gradonačelnik Grgurić, „na području PGŽ-a organiziran je jedan azil kojeg je Grad Rab nekoliko puta podržao i sufinancirao, a ako mislite da bi Grad Rab trebao organizirati i voditi nešto toga tipa onda to treba predvidjeti u Proračunu i to u iznosu od otprilike 2-3 milijuna kuna. Kad je riječ o brizi Grada o napuštenim kućnim ljubimcima, Grad uredno ispunjava svoju obvezu o njihovoj sterilizaciji i zbrinjavanju", kazao je u svojem odgovoru Grgurić.

 

U nastavku aktualnog sata vijećnik Marko Sandalić predložio je da se, dok se ne iznađu sredstva za konkretno rješavanje pitanja osvjetljavanja rapskih zvonika, pokuša učiniti barem to da se oni za ovo ljeto osvijetle iznutra, jer je, prema njegovom mišljenju, tužno da ti dragulji graditeljske baštine otoka i grada Raba nisu vidljivi noću.

Gradonačelnik Grgurić je rekao kako je Grad spreman za osvjetljavanje zvonika, jer je projekt s kompletnim rješenjem tog pitanja dovršen prije 3-4 godine, zajedno s mišljenjem konzervatora, ali je cijena provedbe takvog osvjetljavanja rapskih zvonika negdje oko 5 milijuna kuna, što u ovom trenutku nije moguće realizirati iz proračuna Grada, a Sandalićev prijedlog privremenog unutarnjeg osvjetljenja zvonika za ovu godinu će se svakako uzeti u obzir.

 

Vijećnik Damir Brusić ponovio je svoje pitanje od prošle sjednice GV Raba, vezano uz, kako je kazao, pripajanje gradskog komunalnog društva Vrelo d.o.o. s Vodovodom hrvatsko Primorje južni ogranak d.o.o. Senj, imajući u vidu negodovanja i podizanja ustavnih tužbi nekih lokalnih samouprava iz bližeg okruženja; Cresa, Lošinja, Opatije usmjerenih protiv pripajanja njihovih društava. S obzirom da je Ustavni sud tu odluku do daljnjega odgodio, Brusića je zanimalo što se tu događa kada je u pitanju 200 milijuna kuna vrijedno rapsko poduzeće Vrelo d.o.o., i u kojem smjeru teku pregovori.

Gradonačelnik Grgurić je Brusićevo pitanje ocijenio polovičnim, kazavši kako je istina da je pripajanje do daljnjega odgođeno, no Grad Rab nikome ništa ne pripaja nego je kao suvlasnik firme Vodovod Južni ogranak Senj u potpunosti svjestan vrijednosti svojeg komunalnog društva Vrelo d.o.o. i njegovog 21-postotnog udjela unutar firme, pa mu, kako je kazao, nije jasno na čemu se temelji vijećnikov strah.

 

U nastavku sjednice član Gradskog vijeća Grada Raba Denis Deželjin, zbog prihvaćanja nespojive dužnosti, svoj je vijećnički mandat stavio u mirovanje, a umjesto njega svoj je mandat, nakon prisege u Gradskom vijeću, aktivirala njegova zamjenica Meri Buza.

 

Vijećnici su zatim na znanje primili Izvješće o radu gradonačelnika za drugu polovicu 2021. godine, a onda su jednoglasno usvojili i Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti za dugoročno zaduživanje komunalnom poduzeću Dundovo d.o.o. Rab na iznos od milijun i devetsto tisuća kuna za nabavu dva komunalna vozila: kipera s mrežom do 3,5 tone nosivosti za prikupljanje glomaznog i zelenog otpada, te za vozilo grajfer do 10,5 tona za pražnjenje polupodzemnih spremnika i glomazni otpad.

 

Novi otvoreni natječaj za preostalih 11 platoa u PZ Mišnjak

Novi Prijedlog Odluke o raspisivanju otvorenog natječaja za prodaju zemljišta u Poslovnoj zoni Mišnjak kojeg je obrazložio pročelnik Upravnog odjela Ureda Grada, investicija i razvoja Denis Deželjin, također je prihvaćen jednoglasno. Naime, kako je kazao, izgradnjom infrastrukture u PZ Mišnjak, Grad Rab je osigurao uvjete za daljnju izgradnju i opremanje platoa. Izgrađeno je i uređeno 14 platoa veličine 8,8 hektara, od kojih je jedan dodijeljen Komunalnom društvu Dundovo d.o.o., dok su dva prodana u prethodnom natječaju. Gospodarstvenici s područja Grada Raba koji obavljaju određenu djelatnost ili premještaju djelatnost iz građevinskog područja u područje Poslovne zone Mišnjak imaju mogućnost ostvarivanja popusta, a nekima od njih koji su prije osam godina s Gradom potpisali predugovore i uplatili određene iznose za parcele unutar radne zone, u slučaju da se jave na novi natječaj, priznat će se vrijednost koju su tada bili uplatili u gradski proračun. Riječ je o iznosima od 20 do 40 tisuća kuna po gospodarstveniku, kazao je Deželjin.

 

Poznati dobitnici javnih priznanja Grada Raba

Vijećnici su jednoglasno prihvatili i prijedlog da se za suca porotnika za mladež Županijskog suda u Rijeci izabere Vedrana Domaćinović Pičuljan, a mala se rasprava zatim povela po pitanju odluka Komisije o dodjeli javnih priznanja Grada Raba kojoj su, kako je vijećnike izvijestio njezin predsjednik Darko Štokić, nakon javnog poziva, prispjela svega tri prijedloga. Komisija se o njima pozitivno očitovala, te je Gradskom vijeću na glasanje uputila: Prijedlog o dodjeli nagrade Grada Raba u 2022. godini gospodinu Sanjinu Debeliću, zatim Prijedlog o posmrtnoj dodjeli Nagrade za životno djelo Grada Raba gospodinu Ljubomiru Pičuljanu, te Prijedlog odluke o dodjeli Plakete Grada Raba Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ - Ispostava Rab.

O ovim prijedlozima odlučivali su glasanjem sami vijećnici, a oni su s osam glasova za i četiri protiv izglasali prijedlog dodjele Nagrade Grada Raba Sanjinu Debeliću (KDJ Južina), te su jednoglasno potvrdili prijedloge Nagrade za životno djelo Ljubomiru Pičuljanu i Plakete Grada Raba NZZJZ PGŽ - Ispostava Rab.

 

Dječji vrtić Pahuljica započeo sa smjenskim radom

Vjećnici su zatim od ravnateljica Lidije Domijan Šipovac, Katarine Ribarić i Sanje Grozdanić, na znanje primili financijska izvješća i izvješća o radu Gradske knjižnice Rab, Pučkog otvorenog učilišta Rab i Dječjeg vrtića “Pahuljica” za 2021. godinu, a zanimljivo je na samome kraju sjednice bilo čuti informaciju da je Dječji vrtić Pahuljica započeo sa smjenskim radom, za kojeg su ishodovana sredstva od strane Ministarstva obrazovanja, tako da vrtić sada radi do 20.30 sati za jednu skupinu djece, što je još jedna dobra usluga za roditelje koji rade u smjenama.

Pročitano 1463 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1