logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Nedjelja, 08 Svibanj 2022 08:32

Potpuni uspjeh regate tradicijskih barki na vesla i jedra uz atraktivnu simulaciju obrane grada od Italskih Normana

Autor:
Ocijeni sadržaj
(3 glasa/-ova)
Potpuni uspjeh regate tradicijskih barki na vesla i jedra uz atraktivnu simulaciju obrane grada od Italskih Normana Foto: Franko Benić i Hrvoje Hodak

S velikim zadovoljstvom možemo reći da je program obilježavanja Dana grada Raba, regatom tradicijskih barki na vesla i jedra, ali i atraktivnom simulacijom legendarne obrane grada Raba od italskih Normana, uz obilatu pomoć moći sv. Kristofora, dobio jednu potpuno novu dimenziju, a sva pažnja kako Rabljana tako i njihovih sve brojnijih gostiju bila je ove subote usmjerena prema luci Rab i uvali sv. Eufemije.

 

Simulacija obrane grada uz mnoštvo gledatelja

Iza organizacije ovog lijepog događanja stoje Grad Rab i Udruga pomorskih kapetana otoka Raba koja je simulaciju obrane grada Raba od Italskih Normana realizirala u suradnji s Udrugom rapskih samostreličara i prijateljima iz grada podno Srđa, članovima povijesne postrojbe Dubrovačkim trombunjera među kojima je bio i naš poznati PR stručnjak Krešimir Macan. Naime prijatelji iz Dubrovnika su ploveći na leutu „Spongola“ vlasnika Daniela Kaloćire, pucnjevima iz svojih trombuna simulirali napad na gradske zidine koje su, uz glasno navijanje okupljenog mnoštva i, naravno, zagovor sv. Kristofora, uspješno obranili rapski samostreličari. Dobrom raspoloženju pridonijeli su i članovi Gradske limene glazbe DVD-a Rab predvodeći defile sudionika regate od parka Dorke do Trga Municipium Arba.

 

Luka okićena tradicijskim barkama

Čini se da je sv. Kristofor organizatorima bio od pomoći i time što je zaustavio najavljenu kišu pa je vrijeme zapravo bilo idealno za odvijanje programa koji je nastavljen regatom na vesla u kojoj je sudjelovalo sedam prijavljenih natjecateljskih timova. Svoju veslačku superiornost potvrdili su Šimun Tomulić i Vladimir Danon stigavši u svojoj pasari prvi do ciljne ravnine u rapskoj luci, iza njih bili su Petar Španjol - Penka i Marijo Badurina, dok je treće mjesto u napetoj završnici izborio Goran Franulović iz Malog Lošinja. Treba svakako spomenuti, kako nam je kazao Marko Sandalić iz Udruge kapetana otoka Raba, i to da su regatu, svojim dolaskom u rapsku luku, prekrasnim brodicama drvene gradnje, uveličali i prijatelji jedriličari iz Opatije, Lovrana, Malog Lošinja i Cresa te naravno s otoka Raba. Nakon uprizorenja obrane sa zidina pokraj rapske katedrale, sudionici su otišli na zasluženi ručak u pitomo okruženje parka Dorka, gdje je na meniju bilo ukusno pripremljeno tradicionalno rapsko varivo – sočivo.

 

Regata na jedra podno četiri zvonika

Završnica natjecateljskog dijela programa, pod budnim okom kapetana Nenada Šimičića, odvijala se u Uvali sv. Eufemije regatom tradicijskih barki na jedra u kategorijama prema tipu gradnje. Među Gucevima prvo mjesto odnijeli su otac i kćer Petar i Petra Španjol, drugi su bili Ivica Grbac i Stanko Iskra, dok su do trećeg mjesta dojedrili Željko Darišić i Zoran Srdić. U kategoriji Pasara prvi su bili Goran Franulović i Marko Sandalić, drugi su bili Ivo Kesten i Mario Legat, a treći Milutin Kinkela i Marino Zrinšćak. S Leutom do cilja su dojedrili Danijel Kaloćira, Renato Šanko i Nikola Kaloćira, u Gajeti regatu su uspješno okončali Joško Staničić i Zoran Kordić, a u kategoriji stakloplastike nastupili su Karlo i Lovro Frankić. Regata je započela po bonaci i činilo se da će ju biti teško odjedriti, no nakon okreta kod punte Frkanja lagana tramuntana ulila se u razapeta jedra pa je sama završnica bila doista i napeta i atraktivna za gledanje. Natjecateljski dan završen je predvečer dodjelom poklona i medalja uz veselo druženje na ulazu u park Dorka.

 

Sve u svemu ovaj lijep događaj kojim se sadržajno oplemenjuje predsezona, oduševio je sve koji su mu prisustvovali i doista je najbolja turistička promocija otoka i grada Raba pa ne sumnjamo da će ubrzo prerasti u tradiciju. Čestitke organizatorima. 

Pročitano 2405 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1