Home Aktualno Svečanom sjednicom GV Grada Raba uz brojne uzvanike obilježen Dan grada Raba

Svečanom sjednicom GV Grada Raba uz brojne uzvanike obilježen Dan grada Raba

0
Svečanom sjednicom GV Grada Raba uz brojne uzvanike obilježen Dan grada Raba

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

A Dan grada Raba, kojim Rabljani u spomen prizivaju legendarnu obranu grada od napada italskih Normana davne 1075. godine, kada su relikvije sv. Kristofora čudesno spasile grad, datumski se poklapa s godišnjicom povijesne „Schumanove deklaracije” i Dana Europe, ali i s Danom pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu pa razloga za proslavu uz veliku pučku feštu i viteški trunir rapskih samostreličara na Trgu sv. Kristofora ima na pretek.

Rab danas oglas

 

Već ranije svoj veliki doprinos obilježavanju Dana grada Raba dali su mališani Dječjeg vrtića Pahuljica okitivši izložbom svojih radova rapsku Pjacetu i Ulicu Stjepana Radića, a 3. svibnja dijelili su prolaznicima po cijelom otoku “dobre poruke”. Učenici osnovne i srednje škole od 2. do 5. svibnja bili su uključeni u bogat program Festivala znanosti, a 6. svibnja održan je poseban kulturni događaj za sve štovatelje lika i djela maestra Ljube Stipišića Delmate. Naime u Kinu Rab, u organizaciji Zaklade Delmata, Grada Raba i Gradske knjižnice Rab, predstavljena je biografska monografija „Nima vaki testamenta“ autorice Herci Ganza o ovom misionaru klapske pjesme, skladatelju i melografu, velikom čuvaru dalmatinskog entiteta i hrvatskog identiteta. Predstavljanjem ove monografije Rab se još jednom zahvalio svojem maestru Ljubi Stipišiću na predanom desetgodišnjem radu i vraćanju klapskog i sveopćeg kulturnog zanosa na otok Rab.

 

Subota je bila rezervirana za regatu tradicijskih barki na vesla i jedra u organizaciji Grada Raba, Udruge pomorskih kapetana otoka Raba, te u suradnji s Udrugom rapskih samostreličara i Gradskom limenom glazbom DVD-a Rab. Pritom je po prvi puta, na zadovoljstvo brojnih promatrača, izvedena simulacija obrane grada Raba od italskih Normana čiji su glavni akteri bili upravo rapski samostreličari i prijatelji iz povijesne postrojbe Dubrovačkih trombunjera.

 

U nedjelju je nastavljena suradnja TZ grada Raba i Udruge turističkih vodiča Raba organizacijom besplatnog vođenja za građane i goste uz licencirane vodiče Bobanu Novaković i Romanu Crnić pa je tridesetak okupljenih gostiju dobilo priliku bolje upoznati destinaciju u ugodnoj šetnji.

 

Sam 9. svibnja – Dan Grada Raba tradicionalno je započeo polaganjem vijenca i paljenjem svijeće delegacije Grada Raba na središnji križ Gradskog groblja u spomen na sve koji su dali svoj doprinos u stvaranju našega grada, Europe, i jednom riječju slobode koju danas uživamo. U čast Dana Grada uslijedila je sveta misa koju je predvodio župnik mons. Mladen Mrakovčić u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

 

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Raba okupila je brojne visoke uzvanike, prijatelje i suradnike Grada iz cijele zemlje i prijateljskih nam gradova, uključujući i gradonačelnikove kolege iz 15-ak gradova i općina, kao i prijatelje iz Občine Sežana, koji su svojim dolaskom uveličali njegovo obilježavanje. Pored vjernih gostiju iz Dubrovnika, Dubrovačkih trombunjera valja spomenuti i prvi put nazočne povodom Dana Grada predstavnike Karlovačke građanske garde predvođene predsjednikom Emilom Črne. Gradonačelnik Nikola Grgurić u ulozi domaćina uvodno se obratio prisutnima prije svega poželjevši im dobrodošlicu i izrazivši zadovoljstvo što smo ponovno u mogućnosti družiti se i međusobno podijeliti ovako važne trenutke:

– „Od mene se očekuje da se u svom današnjem obraćanju osvrnem na projekte u proteklih godinu dana i brojke koje ih potkrepljuju. S obzirom na unazad poduži period koji nas je u vrijeme pandemije lišio zajedničkih druženja i obilježavanja važnih datuma iz naše starije i novije povijesti, nije mi namjera nabrajati ih, samo naglasiti važnost županijske i državne potpore, kao i europskih fondova, uz čiju smo pomoć i suradnju gradili bolju i napredniju životnu sredinu. Briga za naše najmlađe sugrađane, ali i sugrađane treće dobi naši su prioriteti bili i ostali. Naši laureati, kojima od srca čestitam, svima su nam ohrabrenje da postoje ljudi koji svojim djelovanjem čine grad i otok boljim i na tom svakom pojedinačnom doprinosu im iskreno zahvaljujem. Za kraj, nadovezat ću se na mudre riječi koje čovjeka navode na dublje razmišljanje…Nemojte živjeti u prošlosti, nemojte previše ni u budućnosti, živite sadašnjost! Prošlost ne smijemo zaboraviti već iz nje moramo učiti, a budućnost moramo planirati poučeni upravo pogreškama iz prošlosti, kako se ne bi ponovile. Imamo planove i jasne vizije za razvoj grada kakav želimo, ali najvažnije je da živimo sadašnjost i u zajedničkoj suradnji sa svakom novom generacijom nastavimo graditi bolju budućnost za sve nas. Treba graditi, a ne rušiti, jer srušeno nestaje, a izgrađeno ostaje. Čestitam Vam Dan Grada, Dan Europe i Dan pobjede!“, poručio je Grgurić.

 

Prisutnim uzvanicima obratili su se i Marin Lazarić u ulozi izaslanika Župana Primorsko-goranske županije, naglasivši posebno dobru suradnju Županije i Grada Raba na brojnim projektima u obrazovanju, zdravstvu, skrbi za starije i rekonstrukciji i gradnji lučke infrastrukture; zatim ministar mora, prometa i veza Oleg Butković koji je u ulozi izaslanika Predsjednika Vlade RH izmamio aplauze pozdravivši na početku žitelje najljepšeg otoka na svijetu, dodavši, među ostalim, kako se malo koji grad može pohvaliti realizacijom projekata vrijednih više od 40 milijuna kuna pristiglih samo preko Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, uključujući i Ministarsvo poljoprivrede kada je riječ o ribarskoj luci, dok je saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić u ulozi izaslanika Predsjednika Sabora RH, pohvalio suradnju s Rabom te napredak koji je iz godine u godinu na otoku vidljiv.

 

Ljubomiru Pičuljanu posmrtno dodijeljena Nagrada Grada Raba za životvo djelo

Najsvečaniji dio sjednice svakako je bila dodjela javnih priznanja u 2022. godini. Za posebno vrijedne rezultate i naročiti doprinos razvoju Grada na području jedrenja na dasci Nagrada Grada Raba u 2022. godini dodijeljena je Sanjinu Debeliću, Plaketu Grada Raba za izuzetne rezultate i naročiti doprinos u razvoju Grada Raba na području zdravstvene skrbi u ime Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ – Ispostave Rab, primila je voditeljica ispostave mr. sc. Daniela Glažar Ivče dr. med., dok je Nagradu za životno djelo, posmrtno dodijeljenu gospodinu Ljubomiru Pičuljanu, legendi rapskog kajakaštva, velikom čovjeku i treneru koji je izgradio čvrste temelje ovog sporta na otoku i odgojio brojne generacije vrsnih rapskih kajakašica i kajakaša, iz ruku gradonačelnika Raba primio njegov sin Thomas Pičuljan koji se ujedno, u ime svih nagrađenih, zahvalio na uručenim javnim priznanjima.

 

Program su svojim šarolikim nastupima dodatno uljepšali i učinili potpunim sjajni učenici Glazbene škole I. M. Ronjgova, područnog odjeljenja Rab, koje su uvježbale prof. Danijela Škarić i Julija Dumić, a druženje je nakon službenog dijela, u nešto opuštenijem izdanju nastavljeno u Valamar Padova Hotelu na prigodnom domijenku.

 

Večernji program ovog slavljeničkog dana započet će pučkom feštom na Trgu sv. Kristofora uz gastro ponudu Imperial Riviere managed by Valamar, a nakon nastupa Folklornog društva Rapski tanac i dugo očekivanog Viteškog turnira Rapskih samostreličara, sve posjetitelja zabavljat će grupa Forum.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime