logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Utorak, 10 Svibanj 2022 07:59

Vitez Martin Kordić slavodobitnik viteškog turnira rapskih samostreličara povodom Dana grada Raba

Autor:
Ocijeni sadržaj
(4 glasa/-ova)
Vitez Martin Kordić slavodobitnik viteškog turnira rapskih samostreličara povodom Dana grada Raba Foto: Hrvoje Hodak

Vitez Martin Kordić pobjednik je prvog ovogodišnjeg viteškog turnira rapskih samostreličara koji se konačno, nakon ukidanja pandemijskih mjera, na sam Dan grada Raba vratio u svoje prirodno okruženje, među puk na Trg sv. Kristofora. Martinu Kordiću, koji je s dva najbolja hica uvjerljivo zavrijedio zlatnu medalju, pripao je i sat kao poklon Grada Raba, drugi je bio vitez Šimun Tomulić, dok je bronca pripala vitezu Josipu Barčiću.

 

Udruga rapskih samostreličara započela je s radom 1995. godine uz veliku pomoć ‘Federazione balestrieri’ iz prijateljskog grada San Marina. Imaju ulogu čuvara grada, a naoružani su srednjovjekovnim tvrđavskim samostrelom, vrlo ubojitim oružjem težine oko 25 kg te njime barataju samo najspretniji Rabljani.

Treba također reći da su članovi Udruge rapskih samostreličara sa svim svojim sekcijama, zajedno s prijateljima iz povijesnih postrojbi Dubrovačkih tombunjera i Karlovačke građanske garde, prije turnira u defileu, praćeni moćnim ritmovima bubnjeva, prošli ulicama grada i u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije primili blagoslov od rapskog dekana mons. Mladena Mrakovčića. Za to vrijeme, na pozornici u Varošu, okupljeno mnoštvo na pučkoj fešti koreografiranim plesovima zabavljali su članovi Folklornog društva Rapski tanac, a da ne uzmanjka hrane i pića pobrinulo se osoblje Imperial Riviere managed by Valamar. Nakon nastupa rapskih folkloraša, uslijedio je i dugo očekivani Viteški turnir. U pauzama između dvije serije strijeljanja iz samostrela nastupili su bubnjari i plesna sekcija Udruge, a po proglašenju pobjednika, fešta je nastavljena uz nastup grupe Forum iz Zadra.

Pročitano 1244 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1