logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Petak, 20 Svibanj 2022 17:36

Iskazan veliki interes Rabljana za projekt „Zajedničko planiranje proračuna“

Autor:
Ocijeni sadržaj
(3 glasa/-ova)
Iskazan veliki interes Rabljana za projekt „Zajedničko planiranje proračuna“ Foto: Hrvoje Hodak

Sinoć je u dvorani Kina Rab održana prva javna tribina pod nazivom „Zajedničko planiranje proračuna“ u organizaciji Udruge Gradova i Grada Raba, čiji je primarni cilj bio informiranje građana o projektu zajedničkog kreiranja proračuna. Tribini su, uz Rabljanke i Rabljane koji su se u dosta velikom broju odazvali pozivu, prisustvovali i predstavnici Udruge gradova, Grada Raba, te gradova Pule, Rovinja, Donje Stubice, Cresa i Kutine.

 

Riječ je, kako je kazao gradonačelnik Raba Nikola Grgurić u svojem uvodnom obraćanju, o projektu kojeg je inicirala Udruga Gradova, a koji je svojevrsna nadogradnja onoga što Grad Rab već provodi kroz transparentnost raspolaganja proračunskim sredstvima, omogućivši svakome tko to želi, uvid u isplate iz gradskog proračuna. Grad Rab je također prvi od tri izabrana pilot grada koji provode ovaj projekt i prvi u kojem se održava tribina o novom postupku pripreme proračuna. Za njegovu realizaciju, kazao je Grgurić, u ovoj je godini osigurano 700 tisuća kuna iz proračuna, odnosno dodatnih 100 tisuća kuna po svakom mjesnom odboru koje će biti proračunski utrošene na potrebe iz obuhvata malog komunalnog programa koje će predlagati i o kojima će odlučivati žitelji tog mjesta.

 

Naime, projekt "Zajedničko planiranje proračuna" podrazumijeva direktno uključivanje građana u postupak pripreme proračuna. To znači, kazao je Mario Žuliček iz Udruge gradova, da upravo građani predlažu gradskoj upravi potrebe koje treba financirati u njihovim naseljima u idućoj godini i to putem obrazaca koje će, oni koji ih nisu sinoć preuzeli, moći dobaviti u gradskoj upravi, odnosno u mjesnom odboru kojemu pripadaju. Grad zatim procjenjuje troškove i rokove provedbe, a na drugoj javnoj tribini, koja bi se trebala održati početkom jeseni, građani unutar vlastitih mjesnih odbora glasaju o tome koje će se potrebe u njihovim naseljima financirati. Krajnji rezultat ovakvog direktnog sudjelovanja građana u izradi dijela proračuna jest uvrštavanje tih izglasanih potreba u plan proračuna Grada Raba za iduću godinu.

 

U raspravi koja je uslijedila građani su iznijeli neke svoje konkretne prijedloge i pitanja o mogućim načinima korištenja osiguranih sredstava. Dodatno je pojašnjeno je da se radi o potrebama iz obuhvata malog komunalnog programa, a ne o kapitalnim projektima, te da će, ukoliko se ovaj način participiranja građana u izradi proračuna pokaže efikasnim, odobreni iznos za njegovu realizaciju iz godine u godinu rasti.

Pročitano 1033 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1