logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Nedjelja, 22 Svibanj 2022 11:41

Ekološkom akcijom „THINK GREEN“ Rab 2022. prikupljeno i adekvatno zbrinuto više od 8 tona otpada iz rapskog podmorja

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Ekološkom akcijom „THINK GREEN“ Rab 2022. prikupljeno i adekvatno zbrinuto više od 8 tona otpada iz rapskog podmorja Foto: Hrvoje Hodak

Ronilački klub "Roniti se mora" s partnerima projekta; National Geographic Hrvatska, C.I.O.S grupacijom i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ovog je vikenda od 20. do 22. svibnja proveo svoju 25. ekološku akciju „Think Green“, održanu na otoku Rabu. Kao i do sada u održanim akcijama na Visu, Lastovu i Pelješcu, otpad pronađen i uklonjen iz mora u potpunosti je zbrinut. 

 

U partnerstvu s C.I.O.S grupacijom, koja je pružila cjelovitu logističku podršku, sav otpad prikupljen tijekom akcije odvezen je s otoka te će biti razvrstan i adekvatno zbrinut. Na taj način pružena je dodatna pomoć lokalnoj zajednici koja je oslobođena svake brige oko prikupljenog otpada.

 

Ekološka akcija provedena je uz infrastrukturnu podršku rapskih zaljubljenika u more i sve morsko iz Kluba podvodnih aktivnosti "Amfora", kluba koji ove godine slavi svoj 51. rođendan. Zanimljivo je napomenuti i to da je KPA "Amfora" klub koji je održao prvu službenu akciju čišćenja podmorja na prostoru Republike Hrvatske!

 

Građevinski otpad, boce, akumulatori, gume, plastika, sitni otpad...

Nakon završene akcije sav prikupljeni otpad je izvagan uz pomoć komunalnog društva Dundovo d.o.o. čija je vaga pokazala da je iz podmorja izvučeno nešto više od 8 tona otpada od čega je najviše bilo odbačenih guma, plastike, građevinskog otpada, lima, akumulatora, boca, a prikupljeno je i oko 250 vreća sitnog otpada.

Otvorenje akcije "Think Green" održano je ispred prostorija KPA "Amfora" na ulazu u park Dorku u gradu Rabu, a uvodni govor ispred RK "Roniti se mora" održao je Davor Ostrman koji se zahvalio domaćinima na lijepom prijemu i gostoprimstvu. Prisutnima se zatim obratila se direktorica Turističke Zajednice grada Raba gđa Ivana Matušan, te predsjednik KPA "Amfora", Drago Kurelić. Otvorenje akcije završeno je komemoracijom i minutom šutnje za preminulog prijatelja i kolegu prisutnih ronioca, fotografa Srđana Vrančića - Vranu.

 

Akcija se odvijala na ukupno šest lokacija; čistilo se u Kamporu, trajektnoj luci Mišnjak, ispod rive u Rabu, u uvali Komunčica na poluotoku Frkanj, ispod mola kraj hotela International te na području oko otoka Dolina, a nakon završene akcije sav prikupljeni otpad je izvagan uz pomoć djelatnika komunalnog društva Dundovo d.o.o. čija je vaga pokazala da je iz podmorja izvučeno nešto više od 8 tona otpada od čega je najviše bilo odbačenih guma, plastike, građevinskog otpada, lima, akumulatora, boca, a prikupljeno je i oko 250 vreća sitnog otpada.

 

U akciji je sudjelovalo više od pedeset ronioca, a najmlađi akteri su imali svega 12 godina. Također, budući da akcija ma i edukativnu svrhu podizanja svijesti o nužnosti ostavljanja čistog mora budućim naraštajima, osnovnoškolcima je održano predavanje o ekologiji i ronjenju u Zimskom kinu grada Raba.

 

EM kugle razgrađivat će nataloženi otpadni mulj

KAKO DJELUJU EM KUGLE
Glina će se otopiti a efektivni mikroorganizmi u kuglama pronaći će svoje mjesto na morskom dnu. Njihova je uloga da pomognu u bioremediaciji mora te da obnove zdrav i bogat život u moru. Dobre bakterije će svojim biokemijskim aktivnostima razgraditi nataloženi otpadni mulj morskoga dna.
Voditeljice projekta Ivana Rimac, prof. mag. sanit. ing.

Posebno veliku želju za zaštitom podvodnog okoliša otoka pokazali su članovi Ekološke grupe Osnovne škole Ivana Rabljanina - Rab koji su tijekom cijele školske godine izrađivali glinene kugle s dobrim bakterijama (efektivnim mikroorganizmima) koje, jednom kad se bace na morsko dno, razgrađuju nataloženi otpadni mulj te tako pridonose bioremedijaciji mora. U drugom polugodištu učenici su prionuli poslu i započeli s izradom glinenih kugli veličine teniske loptice koje su zatim mirovale mjesec dana dok se u njima odvijao proces fermentacije. Izradili su ih čak 2.000, a kako doznajemo od voditeljice ovog hvale vrijednog školskog projekta profesorice Ivane Rimac, u sklopu akcije Think Green na dno luke Rab bacili su ih čak 1.000 komada

 

Cjelokupan trud volontera "Think Greena" ne bi bio moguć i tako uspješan bez adekvatne potpore lokalne zajednice, Grada Raba, TZ grada Raba i Kluba podvodnih aktivnosti "Amfora" te Dundovo d.o.o. koji su osigurali i eko brod u svrhu vađenja otpada iz mora.

 

Od ronilačkih klubova u akciji su sudjelovali članovi RK "Roniti se mora" - Zagreb, KPA "Amfora" - Rab, RK "Roniti se mora" - Šibenik, te "ATJ 90 DIVER".

 

Organizatori iz RK "Roniti se mora" ponosni su što se na uspješnoj akciji može zahvaliti i partnerima: National Geographic Hrvatska, C.I.O.S. Grupa, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, INA d.d., Grad Rab, Jamnica, TZG Raba, Mares, Garmin, Klara, DC Kron, Dundovo d.o.o., Rapska plovidba d.d., Cropix, Scubalife magazin te Morski.hr. Ovo je već jedanaesta godina kako RK "Roniti se mora" organizira akcije „Think Green“ u okviru kojih se čisti podmorje, rijeke i jezera diljem Hrvatske, ali i djeluje edukativno na podizanje ekološke svijesti ukazujući javnosti na probleme onečišćenja okoliša.

 

Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Pročitano 687 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1