logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Utorak, 14 Lipanj 2022 07:28

Korak bliže realizaciji projekta uređenja trajektne luke Stinica

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Korak bliže realizaciji projekta uređenja trajektne luke Stinica Izvor: Grad Rab

Jučer je u Senju potpisan Ugovor o izvođenju radova na projektu „Trajektno pristanište nova rampa unutar lučkog područja lučke uprave Senj u uvali Stinica“ između Lučke uprave Senj i izvođača radova.

 

Riječ je o infrastrukturnom projektu, možemo slobodno reći, od državne važnosti, budući da je Stinica četvrta luka u Hrvatskoj po broju prevezenih putnika i vozila. Vrijednost projekta iznosui 18.9 milijuna kuna, od čega je 85% sredstava financirano iz europskih fondova (16.1 milijun kuna), dok ostatak sredstava osigurava Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

 

Ovim se projektom prije svega nastoji omogućiti bolja povezanost otoka s kopnom, posebno za vrijeme nepovoljnih vremenskih prilika, kao i smanjenje zakrčenosti luke tijekom ljetne sezone, ali i vrlo bitno rješavanje sanitarnog čvora i popratnog sadržaja na što Rabljani čekaju već dug niz godina.

 

 

Prisutnima su se obratili u ime domaćina, gradonačelnik Grada Senja Jurica Tomljanović, gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić, Ličko-senjski župan Ernest Petry te ministar Mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je izrazio zadovoljstvo zbog pozitivnih promjena koje proživljava hrvatska obala zahvaljujući brojnim ulaganjima koja se nastavljaju, odnosno kako sam voli naglasiti, proživljava svoju renesansu.

 

Gradonačelnik Grgurić, kao predstavnik Rabljana kojih se rješavanje dugogodišnje problematike i uređenje tzv. „ulaza“ na otok najviše tiče, na samom početku svog kratkog, ali upečatljivog obraćanja zahvalio se ministru Butkoviću, županu Petryju, gradonačelniku Senja g. Tomljanoviću i njegovim prethodnicima s kojima je također surađivao, g. Nekiću i g. Rukavini, te ravnatelju Predragu Dešiću ispred Lučke uprave Senj kao glavnog i odgovornog investitora.

- „Ovo je primjer kako se zajedničkom sinergijom i zalaganjem svih sudionika uspijevaju prijeći silne prepreke i postiže cilj u korist svih uključenih subjekata. Sretan sam i ponosan što ćemo ovim projektom započeti ciklus ulaganja u Stinicu s namjerom podizanja standarda sigurnosti prijevoza, ali i kvalitete potrebnih usluga svim putnicima. Njime ne samo da osiguravamo ostanak žitelja, već i svojevrstan opstanak života na otoku. Iduće godine Rapska plovidba obilježava 60 godina rada, a Stinica će u svom novom izdanju biti najbolji mogući poklon našem brodaru koji godišnje preveze više od 250.000 vozila i 850.000 putnika, prkoseći pritom svim vremenskim uvjetima. Ovaj je projekt od iznimne strateške važnosti za jedan otok i njegovo stanovništvo, te pozitivna slika za čitavu zemlju budući da luka Stinica ne predstavlja samo ulazak na Rab, već i svojevrsni ulazak u Hrvatsku“, poručio je Grgurić.

 

Ravnatelj Lučke uprave Senj potom je održao sažeto izlaganje projekta nakon čega je uslijedilo i službeno potpisivanje Ugovora s izvođačem radova. Njegovom će se realizacijom osigurati minimalni gaz od -5,00 m, što će omogućiti istovremeno pristajanje dva projektna broda, bočno vezivanje na gatu, te priključak na vodu i struju, dok će s vanjske strane gata biti omogućen privez plovila za lokalne ribare i stanovništvo. Završetak radova predviđen je za kraj 2023. godine.

 

Pročitano 816 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1