Home Vijesti Korak bliže realizaciji projekta uređenja trajektne luke Stinica

Korak bliže realizaciji projekta uređenja trajektne luke Stinica

0
Korak bliže realizaciji projekta uređenja trajektne luke Stinica

Foto: Izvor: Grad Rab

 

Riječ je o infrastrukturnom projektu, možemo slobodno reći, od državne važnosti, budući da je Stinica četvrta luka u Hrvatskoj po broju prevezenih putnika i vozila. Vrijednost projekta iznosui 18.9 milijuna kuna, od čega je 85% sredstava financirano iz europskih fondova (16.1 milijun kuna), dok ostatak sredstava osigurava Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Rab danas oglas

 

Ovim se projektom prije svega nastoji omogućiti bolja povezanost otoka s kopnom, posebno za vrijeme nepovoljnih vremenskih prilika, kao i smanjenje zakrčenosti luke tijekom ljetne sezone, ali i vrlo bitno rješavanje sanitarnog čvora i popratnog sadržaja na što Rabljani čekaju već dug niz godina.

 

 

Prisutnima su se obratili u ime domaćina, gradonačelnik Grada Senja Jurica Tomljanović, gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić, Ličko-senjski župan Ernest Petry te ministar Mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je izrazio zadovoljstvo zbog pozitivnih promjena koje proživljava hrvatska obala zahvaljujući brojnim ulaganjima koja se nastavljaju, odnosno kako sam voli naglasiti, proživljava svoju renesansu.

 

Gradonačelnik Grgurić, kao predstavnik Rabljana kojih se rješavanje dugogodišnje problematike i uređenje tzv. „ulaza“ na otok najviše tiče, na samom početku svog kratkog, ali upečatljivog obraćanja zahvalio se ministru Butkoviću, županu Petryju, gradonačelniku Senja g. Tomljanoviću i njegovim prethodnicima s kojima je također surađivao, g. Nekiću i g. Rukavini, te ravnatelju Predragu Dešiću ispred Lučke uprave Senj kao glavnog i odgovornog investitora.

– „Ovo je primjer kako se zajedničkom sinergijom i zalaganjem svih sudionika uspijevaju prijeći silne prepreke i postiže cilj u korist svih uključenih subjekata. Sretan sam i ponosan što ćemo ovim projektom započeti ciklus ulaganja u Stinicu s namjerom podizanja standarda sigurnosti prijevoza, ali i kvalitete potrebnih usluga svim putnicima. Njime ne samo da osiguravamo ostanak žitelja, već i svojevrstan opstanak života na otoku. Iduće godine Rapska plovidba obilježava 60 godina rada, a Stinica će u svom novom izdanju biti najbolji mogući poklon našem brodaru koji godišnje preveze više od 250.000 vozila i 850.000 putnika, prkoseći pritom svim vremenskim uvjetima. Ovaj je projekt od iznimne strateške važnosti za jedan otok i njegovo stanovništvo, te pozitivna slika za čitavu zemlju budući da luka Stinica ne predstavlja samo ulazak na Rab, već i svojevrsni ulazak u Hrvatsku“, poručio je Grgurić.

 

Ravnatelj Lučke uprave Senj potom je održao sažeto izlaganje projekta nakon čega je uslijedilo i službeno potpisivanje Ugovora s izvođačem radova. Njegovom će se realizacijom osigurati minimalni gaz od -5,00 m, što će omogućiti istovremeno pristajanje dva projektna broda, bočno vezivanje na gatu, te priključak na vodu i struju, dok će s vanjske strane gata biti omogućen privez plovila za lokalne ribare i stanovništvo. Završetak radova predviđen je za kraj 2023. godine.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime