logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Utorak, 14 Lipanj 2022 10:25

Replika Gusjenice i arsinoitherija zametak Parka skulptura uz Rajsku plažu

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Replika Gusjenice i arsinoitherija zametak Parka skulptura uz Rajsku plažu Foto: TZO Lopar, Petar Lupić i Hrvoje Hodak

I ove će godine, od 28. lipnja do 1. srpnja, u organizaciji Turističke zajednice Općine Lopar i Centra za kulturu Lopar, Rajska plaža biti u znaku 11. po redu Festivala skulpture u pijesku čiji će glavni akteri, kao i uvijek do sada, biti mladi umjetnici, skulptori iz Hrvatske i inozemstva. Oni će pod budnim okom umjetničke voditeljice Paule Banić i idejnog začetnika festivala gospodina Zlatka Kauzlarića Atača, ovoga puta svoju kreativnost usmjeriti k oblikovanju skulptorskih kreacija tematski vezanih uz američku epsku franšizu "Ratovi zvijezda".

Četiri će dana svojim rukama pred pogledima kupača i posjetitelja "Rajske plaže" oblikovati maštovite skulpture koristeći samo fini loparski pijesak i vodu, bez pomoći ikakvih umjetnih primjesa i stabilizatora. Proces nastajanja velikih pješčanih skulptura zasigurno će iznova potaknuti golemu medijsku pažnju i još jednom pridonijeti promociji Lopara i otoka Raba kao poželjne ljetne destinacije ispunjene atraktivnim sadržajima.

 

Poetika prolaznosti pješčanih skulptura

Nadam se da će praksa izlaganja trajnih replika pobjedničkih skulptura zaživjeti te da ćemo s godinama ovdje, uz nagrađene fotografije, imati i jedan respektabilni park skulptura

Prve ljetne pripreme već su odrađene, a posebno iznenađenje za ovu sezonu priredio je pobjednik prošlogodišnjeg jubilarnog izdanja Festivala skulpture u pijesku kipar dr. art. Petar Popijač, koji je, kao što je bilo i najavljeno, na šetnici uz Rajsku plažu, izložio prvu trajnu repliku, omjera cca 1:5, svoje pobjedničke „Gusjenice“ iz Carrollove „Alise u zemlji čudesa“.

- "Skulpture koje ovdje nastaju s vremenom se razgrade i nestanu i u tome je sadržana poetika prolaznosti, ali i posebnost ovog festivala. Veseli me da će nakon mene i budući pobjednici Festivala skulpture u pijesku, na ovaj način, izlažući trajne replike, dobiti svoje mjesto ovdje uz šetnicu", poručio je Popijač.

 

 Kipar Petar Popijač u trenucima dovršavanja replike svoje pobjedničke "Gusjenice"

 

Inače, trajna replika gusjenice u metamorfozi, koja se odmara ležeći na listu, kazao nam je Popijač, iznutra ima jezgru od laganih materijala s armaturom, pa se na nju može i sjesti, a i dovoljno je lagana da ju je moguće prenositi. Jezgra skulpture izvana je obložena širokom cementnom stijenkom kako bi se pri završnom oblikovanju dobila tekstura pijeska. Popijač je repliku skulpture izrađivao 4 dana uz asistenciju svoje djevojke, također kiparice, Valerije Jakuš.

- "Nadam se da će ova praksa izlaganja trajnih replika pobjedničkih skulptura zaživjeti te da ćemo s godinama ovdje, uz fotografije, imati i jedan respektabilni park skulptura koji podsjeća na održane Festivale. Veselimo se, dakako, da Festival skulpture u pijesku ide dalje, prepoznat od publike kao jedan od ljepših evenata koji se događa ne samo na u Loparu nego i na cijelom otoku Rabu", kazao je direktor Ureda TZ općine Lopar Marin Mušćo.

 

 

Dovršena i replika loparskog arsinoitherija

No imao je Petar Popijač još jedan posebno zanimljiv kiparski zadatak. Naime na temelju fosilnog zuba pretpovijesnog dvorogog arsinoterija, pronađenog na Rtu Stojan u Loparu, kroz suradnju s prof. Tihomirom Marjencem, koautorom projekta Geopark otok Rab, Popijač je na blagom povišenju iznad Rajske plaže, na kojem se u hladu borova nalazi igralište za mini-golf, izradio repliku loparskog arsinoitherija, čime je ujedno realizirana još jedna zanimljiva nadgradnja projekata Geopark i Rab Archaeological Traces.

 

Fosilni zub arsinoitherija pronađen u Loparu - Izvor: ProGeo Hrvatska

 

Inače, fosilni zub nađen u loparskim sedimentima eocenske starosti pripadao je biljojedu koji je najbliži srodnik arsinoitherija prepoznatljivih po dva velika koštana roga i sličnosti s današnjim nosorozima. Obitavali su u sjevernoj Africi prije 36 do 30 milijuna godina, a kako doznajemo od prof. Marjanca, njihov rapski srodnik prvi je nalaz tog fosila u Europi.

 

 

Pročitano 907 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1