logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Nedjelja, 26 Lipanj 2022 16:16

Ča vrh Arbe 2022. | Čakavštinom ispunjena ljetna večer za pamćenje!

Napisao/la Ena Paparić i Hrvoje Hodak
Ocijeni sadržaj
(5 glasa/-ova)
Ča vrh Arbe 2022. | Čakavštinom ispunjena ljetna večer za pamćenje! Foto: Hrvoje Hodak

U subotu, 25. lipnja 2022., u podnožju decentno osvijetljenog zvonika uz ostatke crkve Sv. Ivana Evanđelista, pod zvjezdanim nebom u zrak su se vinuli brojni „Ča“. Upravo onako kako priliči manifestaciji “Ča vrh Arbe”, za čiju je organizaciju i ove godine bila zadužena ravnateljica Gradske knjižnice Rab, Lidija Domijan Šipovac, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Rab i tročlanim uredničkim odborom.

 

Na početku ove ljetne poetske večeri, voditelj Miljenko Tariba brojnu je publiku najprije podsjetio na dragocjenu ostavštinu maestra Ljube Stipišića Delmate koji je, među ostalim, bio idejni začetnik i pokretač i ove, sada već tradicionalne, manifestacije koja svim pjesnicima našega uzmorja, zaljubljenicima u riječi i govor svoga čakavskog kraja, pruža priliku da se predstave široj javnosti. Upravo zahvaljujući Maestru, te svima onima koji su od 2009. godine do danas sudjelovali u organizaciji i provedbi ove manifestacije, čak je 66 pjesnikinja i pjesnika svoje čakavske stihove podijelilo s rapskom publikom.

 

Susret je otvorila, te svojim autentičnim izvedbama pjesama na labinjonskoj cakavici, uz pratnju gitare, sve prisutne oduševila, istarska kantautorica i akademska glumica Elis Lovrić. I sama očarana ambijentom u kojem se ovaj pjesnički susret odigravao, svoje skladbe je birala na licu mjesta, „izazvana“ tematikom stihova koji su prethodili njezinom nastupu.

 

U nešto manje od dva sata, publika je mogla uživati i u čakavskoj besedi otoka Raba, koji je svoje predstavnike imao iz raznih mjesta, ali i čakavici Istre i Kvarnera, Hvara, Visa, Zlobina te Bibinja. Izmjenjivali su se pjesnici, dijalekti i motivi, dirljivi i duhoviti stihovi, ali jednaka je uvijek bila ljubav prema mjestu iz kojeg pjesnici dolaze kao i ljubav prema specifičnosti onog našeg, istog – a različitog, „Ča“.

 

Na ovogodišnjem 13. susretu čakavskih pjesnika “Ča vrh Arbe” publici se predstavilo 14 pjesnikinja i pjesnika, od kojih svatko s po dvije izabrane pjesme, dok je više pjesama moguće pronaći u knjižici „Ča vrh Arbe 13“, izdanoj u nakladi Gradske knjižnice Rab, koju je lektorirala Anita Pahljina, a grafički uredio Mladen Šćerbe.

 

Publici su se abecednim redom predstavili: Albina Andreškić (Lopar - Rab), Anđelko Brna (Banjol - Rab), Sanja Depikolozvane (Pićan - Istra), Josip Fafanđel (Supetarska Draga - Rab), Nerina Hrvatin (Pazin - Istra), Zoran Jakuc (Lopar - Rab), Rajka Jurdana-Šepić (Rijeka) - koja je bila spriječena doći pa je umjesto nje stihove čitala prof. Margarita Čutul, zatim Katarina Makjanić (Jelsa - Hvar), Goran Prodan (Pula/Poreč), Rina Repanić Gotal (Vis), Ante Sikirić (Bibinje), Radovan Tadej (Zlobin), Darko Tomac (Sušak) i Anton Vidas-Butorac (Rab).

 

Na kraju prekrasne večeri, zahvalnice i prigodne poklone pjesnicima uručio je pročelnik Upravnog odjela Ureda Grada, investicija i razvoja, gosp. Denis Deželjin koji je okupljene i uveo u ovu večer naglasivši u svojem kratkom obraćanju na rapskoj čakavici, posebnost i važnost ove manifestacije te njezinu ulogu u očuvanju dijalektalnog govora u pisanom izričaju. Rab je, kazao je Deželjin, otok na kojem se govori „ča“ pa se tako i pjesnici pristigli iz drugih čakavskih mjesta ovdje mogu osjećati kao kod svoje kuće.

 

Upravo zbog svojeg kulturološkog i identitetskog značaja, ova se manifestacija održava pod pokroviteljstvom Primorsko goranske županije i Grada Raba.

 

Zahvalnice, i riječi hvale, zavrijedile su i članice Uređivačkog odbora Margarita Čutul, Milena Marijan Peranić te Anita Pahljina, koje su uz organizatora, Gradsku knjižnicu Rab u suradnji s Pučkim otvorenimm učilištem Rab, omogućile Rabljanima i gostima još jednu, čakavštinom ispunjenu, ljetnu večer za pamćenje!

Pročitano 1303 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1