Home Vijesti Ča vrh Arbe 2022. | Čakavštinom ispunjena ljetna večer za pamćenje!

Ča vrh Arbe 2022. | Čakavštinom ispunjena ljetna večer za pamćenje!

0
Ča vrh Arbe 2022. | Čakavštinom ispunjena ljetna večer za pamćenje!

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Na početku ove ljetne poetske večeri, voditelj Miljenko Tariba brojnu je publiku najprije podsjetio na dragocjenu ostavštinu maestra Ljube Stipišića Delmate koji je, među ostalim, bio idejni začetnik i pokretač i ove, sada već tradicionalne, manifestacije koja svim pjesnicima našega uzmorja, zaljubljenicima u riječi i govor svoga čakavskog kraja, pruža priliku da se predstave široj javnosti. Upravo zahvaljujući Maestru, te svima onima koji su od 2009. godine do danas sudjelovali u organizaciji i provedbi ove manifestacije, čak je 66 pjesnikinja i pjesnika svoje čakavske stihove podijelilo s rapskom publikom.

Rab danas oglas

 

Susret je otvorila, te svojim autentičnim izvedbama pjesama na labinjonskoj cakavici, uz pratnju gitare, sve prisutne oduševila, istarska kantautorica i akademska glumica Elis Lovrić. I sama očarana ambijentom u kojem se ovaj pjesnički susret odigravao, svoje skladbe je birala na licu mjesta, „izazvana“ tematikom stihova koji su prethodili njezinom nastupu.

 

U nešto manje od dva sata, publika je mogla uživati i u čakavskoj besedi otoka Raba, koji je svoje predstavnike imao iz raznih mjesta, ali i čakavici Istre i Kvarnera, Hvara, Visa, Zlobina te Bibinja. Izmjenjivali su se pjesnici, dijalekti i motivi, dirljivi i duhoviti stihovi, ali jednaka je uvijek bila ljubav prema mjestu iz kojeg pjesnici dolaze kao i ljubav prema specifičnosti onog našeg, istog – a različitog, „Ča“.

 

Na ovogodišnjem 13. susretu čakavskih pjesnika “Ča vrh Arbe” publici se predstavilo 14 pjesnikinja i pjesnika, od kojih svatko s po dvije izabrane pjesme, dok je više pjesama moguće pronaći u knjižici „Ča vrh Arbe 13“, izdanoj u nakladi Gradske knjižnice Rab, koju je lektorirala Anita Pahljina, a grafički uredio Mladen Šćerbe.

 

Publici su se abecednim redom predstavili: Albina Andreškić (Lopar – Rab), Anđelko Brna (Banjol – Rab), Sanja Depikolozvane (Pićan – Istra), Josip Fafanđel (Supetarska Draga – Rab), Nerina Hrvatin (Pazin – Istra), Zoran Jakuc (Lopar – Rab), Rajka Jurdana-Šepić (Rijeka) – koja je bila spriječena doći pa je umjesto nje stihove čitala prof. Margarita Čutul, zatim Katarina Makjanić (Jelsa – Hvar), Goran Prodan (Pula/Poreč), Rina Repanić Gotal (Vis), Ante Sikirić (Bibinje), Radovan Tadej (Zlobin), Darko Tomac (Sušak) i Anton Vidas-Butorac (Rab).

 

Na kraju prekrasne večeri, zahvalnice i prigodne poklone pjesnicima uručio je pročelnik Upravnog odjela Ureda Grada, investicija i razvoja, gosp. Denis Deželjin koji je okupljene i uveo u ovu večer naglasivši u svojem kratkom obraćanju na rapskoj čakavici, posebnost i važnost ove manifestacije te njezinu ulogu u očuvanju dijalektalnog govora u pisanom izričaju. Rab je, kazao je Deželjin, otok na kojem se govori „ča“ pa se tako i pjesnici pristigli iz drugih čakavskih mjesta ovdje mogu osjećati kao kod svoje kuće.

 

Upravo zbog svojeg kulturološkog i identitetskog značaja, ova se manifestacija održava pod pokroviteljstvom Primorsko goranske županije i Grada Raba.

 

Zahvalnice, i riječi hvale, zavrijedile su i članice Uređivačkog odbora Margarita Čutul, Milena Marijan Peranić te Anita Pahljina, koje su uz organizatora, Gradsku knjižnicu Rab u suradnji s Pučkim otvorenimm učilištem Rab, omogućile Rabljanima i gostima još jednu, čakavštinom ispunjenu, ljetnu večer za pamćenje!

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime