logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Petak, 01 Srpanj 2022 08:37

Raspjevana Petrova u Supetarskoj Dragi

Napisao/la Ruža Kaštelan
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Raspjevana Petrova u Supetarskoj Dragi Napisala i snimila:: Ruža Kaštelan

Jedno od najljepših svojstava ljudske slobode jest da možemo sami određivati smisao svojoj prošlosti. Sasvim ne vladamo vanjskim tijekom događaja, ali slobodno možemo odrediti koje će značenje oni imati na nas. Ako se danas naša sloboda često dovodi u pitanje, općenito je to zato što smo se zalijepili za vanjske događaje, a ne razumijemo da nije bitan događaj ili događanje nego njegov smisao. I zato je dobro da imamo sposobnost i snagu da sve što se oko nas događa ispuni vrijednošću i smislom.

 

Tako je Supetarska Draga bila 29. lipnja u svečarskom ozračju slaveći svoga patrona, nebeskog zaštitnika sv. Petra. Već na jutarnjoj sv. misi, koju su suslavili, uz upravitelja župe sv. Petra, apostola, vlč. Sašu Malovića, dekan mons. Mladen Mrakovčić, nekadašnji župnik župe Petar Kordić, i ostali svećenici otoka, srdačno je pozdravljen svećenik vlč. Ivan Plješa, koji je slavio šezdeset godina svećeništva. Došao je u svoje rodno mjesto kako bi s mještanima i braćom svećenicima proslavio svoj blagdan. Godine 1970. otišao je van domovine u hrvatsku katoličku misiju Kalsruhe i Ettlingen, u Njemačku, a gđa Lela Vidas u svojem pozdravu u ime župe između ostalog je rekla: “Svećeničkim posvećenjem i ređenjem Gospodin vas je pozvao i dao vam milost da kroz sve ove godine budete učitelj evanđeoskih kreposti, velikog bogatstva koje je stavio za svakog čovjeka u vaše ruke. Hvala što ste cijeli svoj život posvetili tome i bili spremni na žrtvu i odricanje radi kraljevstva nebeskog i spasenja duša…“

 

Nakon večernje svete mise koju je predslavio don Robert Zubović, dekan creskog dekanata, svoje su pjesme, mještanima i onima koji su došli iz svih župa otoka, poklonili članovi rapskih klapa. Bile su to pjesme koje su željele dirnuti sva srca, onako nježno i jako, logično i emotivno, veselo i ozbiljno, tužno, a opet radosno, pjesme iz kojih je žuborio izvor života, zračila radost prošlosti nama u sadašnjosti, koje su polijetale poput ptica na nebo.

 

Rapske klape: Užanca (ž), Sozal (ž), Krijanca (m), Rab (m) i Eufemija (m), otpjevale su svaka po dvije skladbe sa svojih repertoara, a na kraju su, okupljene u zajednički klapski zbor, izvele pjesme koje su s njima razdragano pjevali i svi prisutni.

 

Vlč. Saša Malović zahvalio se svima koji su pomogli u organizaciji, posebno članovima SRK Tunera, te klapama koje su posve jednostavno poklonile svoje pjesme, ali u tome se sastoji ono veliko i tajanstveno, zajedno u molitvi, ali i u zabavi.


Predsjednik SRK Tunera, gosp. Ivan Šimac, podijelio je Zahvalnice umjetničkom voditelju gosp. Miljenku Vidasu Keryu, te svakoj od klapa čiji su članovi nesebično darovali svoje vrijeme i ljubav kroz pjesmu nebeskom zaštitniku ovoga mjesta, svetom Petru, te svima onima koji su došli s raznih strana otoka, jer ljubav razumije onu tajnu da se darujući drugima ljubav, i mi sami obogaćujemo.


Nakon odslušanih pjesama, posluženi su domaći uradci članova udruge, te se još dugo družilo. A svatko je na svoj vlastiti način pozvan da nađe središte svoga srca, svoga životnog puta, jer: „Petra i njegove drugove bijaše svladao san. Kada se probudiše, vidješe ga u sjaju.“ I Bog nam neprestano šalje glasnike koji svjedoče, ljude koje je na poseban način obdario milošću kako bi nas mogli ohrabriti na našim putovanjima.

Pročitano 1205 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1