Home Vijesti Potpisan novi Kolektivni ugovor o pravima i obvezama radnika i poslodavca u Dundovo d.o.o. Rab

Potpisan novi Kolektivni ugovor o pravima i obvezama radnika i poslodavca u Dundovo d.o.o. Rab

0
Potpisan novi Kolektivni ugovor o pravima i obvezama radnika i poslodavca u Dundovo d.o.o. Rab

Foto: RabDanas

 

U ime Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije kolektivni ugovor su potpisali predsjednica Marina Cvitić i sindikalni povjerenik u Dundovo d.o.o Rab Danijel Potočnjak.

Rab danas oglas

 

Potpisom ovog kolektivnog ugovora povećana su materijalna prava radnika Dundova, čime se, barem djelomično, kompenzira galopirajuća inflacija na globalnoj razini i posljedično porast troškova života koji svi mi osjećamo.

 

U pregovorima koji su bili konstruktivni s obje strane, gdje je i poslodavac uvidio potrebu da se radnicima povećaju materijalna prava, a sukladno tome i prihvatio većinu zahtjeva Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, dogovoreno je povećanje osnovice plaće od 5% s 1. lipnja 2022. godine te dodatno povećanje osnovice plaće od 5% s 1. siječnja 2023. godine, sveukupno nešto iznad 11% u odnosu na dosadašnju.

 

Isto tako dogovoreno je da se od 1. lipnja 2022. godine radnicima isplaćuje stalni mjesečni neoporezivi primitak u iznosu od 416,00 kuna neto, po osnovi novčane paušalne naknade za podmirivanje troškova prehrane.

 

Radnici koji budu radili prekovremeno, za odrađene sate imat će pravo na povećanje plaće u iznosu od 60% za prekovremeni rad, a za rad blagdanom, uz dosadašnje povećanje plaće od 50%, ugovoreno je i pravo na dodatni slobodan dan.

 

S obzirom na nestabilnost tržišta energenata i neizvjesnost cijene goriva, dogovoreno je da se naknada troškova prijevoza na posao i s posla poveća sa sadašnjih 1,10 na 1,60 kuna po kilometru.

 

Vezano uz jubilarne nagrade dogovoreno je da se iznosi usklade s maksimalno neoporezivim iznosima, sukladno Pravilniku o porezu na dohodak, te da se uvede nova kategorija isplate za radnike koji imaju pet godina ukupnog radnog staža u Dundovu i njegovim pravnim prednicima, kojima bi se isplaćivalo 1.000,00 kuna jubilarne nagrade.

 

Za učenike i studente koji obavljaju praksu u Dundovu uvedeno je pravo na mjesečnu naknadu u iznosu od 1.000,00 kuna neto za prvu godinu, 1.250,00 kuna neto za drugu, 1.500,00 kuna neto za treću i 1.750,00 kuna neto za četvrtu godinu prakse.

 

U Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije se nadaju da će prava koja su ispregovarali u ovim trenucima rasteretiti udar na životni standard radnika no činjenica je da naredno razdoblje donosi veliku neizvjesnost u ekonomskom i općenito gospodarskom smislu, stoga je namjera sindikata pratiti kretanja i po potrebi ponovno pokrenuti pregovore oko dodatnih povećanja, koja bi osigurala dodatna prava radnicima i egzistenciju za njih i njihove obitelji.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime