Home Vijesti Što radnicima komunalnih društava Lopar Vrutak d.o.o. i Loparko d.o.o donosi novopotpisani kolektivni ugovor

Što radnicima komunalnih društava Lopar Vrutak d.o.o. i Loparko d.o.o donosi novopotpisani kolektivni ugovor

0
Što radnicima komunalnih društava Lopar Vrutak d.o.o. i Loparko d.o.o donosi novopotpisani kolektivni ugovor

Foto: RabDanas

 

Prethodni kolektivni ugovor bio je potpisan 2017. godine na rok od četiri godine, te je naknadno produžen s pripadajućim aneksom. Zbog situacije izazvane pandemijom korona virusa, 2020. i 2021. bile su prilično izazovne godine pa su pregovori za novi kolektivni ugovor odgođeni za 2022. godinu.

Rab danas oglas

 

Promjene idu u korak s aktualnom inflacijom

U tom novom kolektivnom ugovoru sklopljenom nakon kratkih pregovora i na zadovoljstvo obiju strana, naglasak je stavljen na promjene koje idu u korak s aktualnom inflacijom kao i na uređenje dežurstva i godišnjih odmora. Dogovoreno je povećanje boda s 21 na 25, što će zapravo dovesti do povećanja plaća od cca 20%, a primjenjivat će se od od plaće za lipanj 2022. godine. Zadnja promjena boda bila je u lipnju 2016. kada je bod s 19 podignut na 21.

 

Županijski povjerenik SSKH Robert Maršanić i Predsjednik SSKH Hrvatske Baldo Kovačević ocijenili su novosklopljeni kolektivni ugovor jednim od kvalitetnijih u posljednje vrijeme. Novopotpisani kolektivni ugovor također je sklopljen na četiri godine, a njegovo provođenje nadzire sindikalni povjerenik Milorad Matahlija kao supotpisnik istog od strane sindikata.

– “Već nekoliko godina postoji problem na tržištu rada. Svake godine sve je teže pronaći sezonsku radnu snagu, ali i cjelogodišnju radnu snagu u određenim zanimanjima te se nadamo da će se kroz prava koja donosi novi kolektivni ugovor taj problem umanjiti. Također se nadamo kako će povećanje plaća i benefiti ugovoreni kolektivnim ugovorom staviti Lopar Vrutak d.o.o. i Loparko d.o.o. u poziciju poželjnog poslodavca te doprinjeti zadržavanju mladih ljudi na otoku, omogućavajući im zaposlenja i bolje uvjete za život. Unatoč pandemiji koja je dala svoj danak u poslovanju obaju društava u prethodne dvije godine, možemo reći kako smo uspješno prevladali prepreke”, poručio je Saša Škarić, direktor komunalnih društava Lopar Vrutak d.o.o. i Loparko d.o.o.

 

Lopar Vrutak d.o.o. u zimskim mjesecima zapošljava 21 radnika na neodređeno vrijeme te 3 radnika na određeno u vansezonskom razdoblju. U sezonskim mjesecima broj zaposlenih u društvu Lopar Vrutak d.o.o. prelazi broj 40, dok Loparko d.o.o. zbog djelatnosti kojom se bavi ima jednak broj zaposlenih tijekom cijele godine. Lopar Vrutak d.o.o. također duži niz godina provodi mjeru Stalni sezonac upravo kako bi zadržao sezonsku radnu snagu.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime