logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Subota, 09 Srpanj 2022 11:27

Trajekti Rapske plovidbe „Barbat“ i „Četiri zvonika“ u punom pogonu

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Trajekti Rapske plovidbe „Barbat“ i „Četiri zvonika“ u punom pogonu Foto: Hrvoje Hodak

Da se sezona zahuktala jasno je vidljivo i s paluba moćnih trajekata Rapske plovidbe "Barbat" i Četiri zvonika" čiji su kapetani Tomislav Španjol Pandelo i Vladimir Dumić, sa svojim dobro uigranim i iskusnim posadama, od ranoga subotnjeg jutra u punom pogonu.

 

Vozeći cestom prema Mišnjaku u 8:00 sati ujutro, u traci koja vodi s otoka Raba gotovo da nismo zatekli automobile, pa smo odmah "Barbatom" prešli na kopnenu stranu i iskrcali se u luci Stinica. Snažna jutarnja bura koja je s primicanjem podneva ipak počela slabjeti, trajektima Rapske plovidbe nije predstavljala baš nikakav problem, a očekivane gužve koje nastaju na pristaništima u ovakvim udarnim ljetnim vikend-terminima, brzo se rješavaju. Naime, samo "Barbat" i "Četiri zvonika" na liniji Mišnjak-Stinica-Mišnjak, kazao nam je kapetan Vladimir Dumić, unutar sat vremena prevezu cca 300 automobila.

 

U Stinici smo zatekli poveću motoriziranu kolonu s gostima koji tek dolaze na Rab, ali po povratku u luku Mišnjak, negdje oko 10:00 sati, znatno se povećao i broj odlazaka s Raba. Ništa neobično, kazao nam je upravitelj stroja na trajektu "Barbat" Sanjin Badurina, jer gosti s Raba u najvećoj mjeri kreću nakon doručka. Također nepisano je pravilo, kažu nam oni iskusniji, da nedjeljom pa i ponedjeljkom u daleko većoj mjeri nego li petkom i subotom, na Rab dolaze gosti koji svojim automobilima vuku prikolice s gliserima.

 

Turističke brojke na razini rekordne 2019.

Kako doznajemo iz Ureda TZ grada Raba, na sedmi dan mjeseca srpnja statistika sustava eVisitor na području grada Raba zabilježila je ostvarenje od 12.453 noćenja, što je 16% više nego istoga dana prošle godine i 2% više nego rekordne 2019., a u tjednu od 1. do 7. srpnja ostvareno je 80.892 noćenja, 28% više nego lani, odnosno 99% ostvarenja iz 2019.. Kumulativna brojka od 337.478 noćenja za razdoblje od 1. siječnja do 7. srpnja ove godine kazuje da je u prvoj polovici 2022. godine grad Rab u segmentu turističkih noćenja zabilježio 64% bolje ostvarenje nego prošle godine, te da je na 96% ostvarenja iz 2019. godine.

Pročitano 1441 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1