logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Subota, 09 Srpanj 2022 15:52

Nudizam: kraljevska prošlost uz neizvjesnu budućnost

Napisao/la Ena Paparić
Ocijeni sadržaj
(9 glasa/-ova)
Nudizam: kraljevska prošlost uz neizvjesnu budućnost Piše: Ena Paparić | Foto: TZO Lopar

Prije sezone svake se godine raspravlja o plažama, njihovom uređenju i ponudi koja će biti dostupna. Dok se mnogi zgražaju nad svakim uređenjem i zadiranjem u “prirodni poredak” drugi pozdravljaju inovacije koje se uvode. U konačnici, svi mi imamo svoje najdraže mjesto za kupanje i voljeli bismo kada bi sva mjesta bila uređena upravo tako. Kako nama odgovara.

 

Ipak, teško nam je priznati da ono što nama odgovara, nije nužno nešto što će zadovoljiti druge, a kamoli ono što će zadovoljiti potrebe i htjenje masovnog turizma. Kao uvijek, svo to uređenje temelji se tek na zakonu ponude i potražnje, a kako vrijeme odmiče, potražnja turista za nudističkim plažama opada, a uređenje na nekad skrivenim plažama podiže se na novu razinu.  turisti, goli ili ne, iz godine u godinu žele novu, višu razinu usluge pa im domaćini tu razinu nastoje i pružiti.

 

Neovisno o tome kojoj od te dvije kategorije kupača pripadamo, kao žitelji otoka koji većinom živi od turizma, moramo biti spremni ponuditi mjesto i sadržaje za obje. I zaštiti obje vrste turizma, jer zakon ponude i potražnje veoma je nestabilan u vremenu, a trendovi se mijenjaju nikad brže uz pomoć brojnih društvenih mreža i aplikacija koje polako, ali sigurno oblikuju naše stavove i uvjetuju naše odabire. I upravo je zbog toga potrebno njegovati preostale nudističke plaže i ostaviti nudistima prostor za uživanje uz istovremeno ulaganje u iste, kako bi im posjetitelji mogli sigurno pristupiti i maksimalno iskoristiti ono što im plaže pružaju.

 

Foto: TZO Lopar

 

Mnogi naturističko kupanje engleskog kralja Edward VIII. i njegove odabranice Wallis Simpson uzimaju za početak nudizma na Rabu, no ono se, kaže predaja, odigralo 1936. i to u uvali Kandalora, koja je već 1935. godine uređena kao nudistička plaža. Uredio ju je dr. Erhmann, osnivač Međunarodne nudističke federacije, koji je godinu prije toga, dakle 1934., osnovao i manji nudistički kamp na plaži Livačina u Loparu.

Kada se govori o nudizmu, a posebno kada se govori o nudizmu na Rabu, svima se pred očima prikaže slika engleskog kralja Edwarda VIII. i njegove odabranice Wallis Simpson koji su u ljeto 1936. odlučili uživati u nudističkom, odnosno naturističkom kupanju. Mnogi upravo taj trenutak uzimaju za početak nudizma na otoku. Ipak, iako ga se danas često smatra kontroverznim, spomenuti kralj nije bio baš toliko kontroverzan da se iz čistog mira odluči skinuti i baciti u more u bilo kojoj uvali. To se, prema predaji, u uvali Kandalora, a ona je, već 1935. godine uređena kao nudistička plaža. Uredio ju je dr. Erhmann, osnivač Međunarodne nudističke federacije, koji je godinu prije toga - 1934., osnovao i manji nudistički kamp na plaži Livačina u Loparu. I dok je uvala Kandalora do danas ostala nudistička, plaža Livačina već je dugi niz godina jedna od poznatijih i posjećenijih plaža u Loparu, odvojena tek Lučicom od još poznatije Rajske plaže.

 

 

Osim Livačine, nekad su se brojne loparske plaže koristile kao nudističke, pogotovo kada je riječ o udaljenijim i manjim plažama. Danas se, međutim, sve te, nekad skrivene i teško dostupne plaže, posjećuju pomorskim putem što povećava frekvenciju kupača, a samim time smanjuje privlačnost istih za nudiste koji preferiraju privatnost. Ovdje je potrebno naglasiti kako postoje plaže koje su FKK ONLY i namijenjene su isključivo nudistima, te one koje su FKK ALLOWED gdje je kupanje moguće sa i bez kupaćeg kostima, ovisno o osobnim preferencijama.

 

U Loparu trenutno postoje tri plaže na kojima mogu uživati i nudisti, a to su Stolac (FKK ONLY) te Sahara i Ciganka (obje FKK ALLOWED). Kao neke od razloga za kupanje upravo na ovim plažama kupači su naveli mir i činjenicu da na plaži nema gužve pa ne moraju preskakati preko tuđih ručnika. Iako je na prilazu Stolcu označno kako se radi o FKK ONLY plaži, zadivljeni ljepotom plaže ponekad zalutaju i kupači sa svojim kupaćim kostimima. U većini slučajeva obje vrste kupača koegzistiraju bez ikakvih problema, ali nameće se pitanje treba li upozoriti kupače u tekstilu na kršenje pravila s obzirom da u Loparu na raspolaganju imaju preostale 22 plaže, dok je Stolac jedina plaža isključivo za nudiste. Prema informacijama dobivenim od direktora TZ Općine Lopar, Marina Mušća, kupači mogu upozoriti one koji krše pravila plaže, a ukoliko se to nastavi mogu o tome obavijestiti Turističku zajednicu pa će na mjesto događaja izaći i komunalni redar. Sve je to u svrhu zaštite prava i privatnosti preostalog broja nudističkih kupača i zadržavanja otoka na nudističkoj karti Hrvatske i Europe.

 

STOLAC - privatna zbirka

 

Ako se kralj mogao kupati gol, zbog čega to ne bi mogli i svi ostali. Goli smo i onako došli na ovaj svijet, pa takvi možemo povremeno i uživati na njemu.

Na ulazima FKK ONLY i FKK ALLOWED plažama jasno stoje i znakovi koji zabranjuju fotografiranje, a isto je naznačeno i na promotivnim materijalima. U vremenu u kojem svi sa sobom nose mobilne telefone s mogućnošću fotografiranja i snimanja te vremenu u kojem regiju potresaju afere s brojnim privatnim grupama u kojima se zlouporabljuju fotografije tuđeg tijela napravljene ili distribuirane bez dozvole ovo je posebno važno naglasiti. Ipak i nudisti ponekad žele dobru fotku s plaže, pa se odluče za "selfij" ili fotografiju s mora, ali u tom slučaju potrebno je posebno dobro pripaziti da još nekoga niste ulovili u kadar!

 

Lopar preteča nudizma na Jadranu

U konačnici, filozofija nudističkih plaža je onakva kakva bi trebala biti i filozofija svega ostalog. Uživaj i pusti druge da uživaju! Kupaj se i pusti druge da se kupaju! Goli ili odjeveni, dok god je to u skladu s pravilima. Prema riječima direktora TZ Općine Lopar: „Kada govorimo o Loparu, govorimo o destinaciji koja je preteča nudizma na Jadranu, ali i jedna od posljednjih oaza u kojima se nudizam još uvijek prakticira budući da je popularnost nudizma u padu, što je djelomično i rezultat otuđenja čovjeka od prirode.“ Na nama kao domaćinima je da tu oazu sačuvamo za turiste. A na nama, kao ljudima, je da tu istu oazu sačuvamo za budućnost, jer u konačnici, ako se kralj mogao kupati gol, zbog čega to ne bi mogli i svi ostali. Goli smo i onako došli na ovaj svijet, pa takvi možemo povremeno i uživati na njemu.

 

STOLAC -  Foto: TZO Lopar

 

Pa kakvo god bilo naše mišljenje o nudizmu, ne možemo opovrgnuti da je malo što u životu prirodnije od golog ljudskog tijela. Bez ičega da pokrije ono što smatramo svojim nedostacima i bez ičega da istakne ono što smatramo svojim atributima. Skinuti od svega onoga čime se ograničavamo i svega onoga što nam je nametnuto. Goli i bosi. Onakvi kakvi smo došli na ovaj svijet. Ljudsko tijelo upravo onakvo kakvo je godinama bilo inspiracija najvećim svjetskim umjetnicima za stvaranje nekih od najznačajnijih umjetničkih djela ljudske povijesti. Danas često zaboravljamo da je golo tijelo, samo tijelo u svojem najprirodnijem obliku, a da je nudizam zapravo tek postojanje i uživanje u vlastitom tijelu onakvom kakvo jest, u prirodi onakvoj kakva jest, te simbiozi između jednog i drugog.

 

 

Pročitano 1734 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1