Home Vijesti Srednja škola M. de Dominisa Rab dio velikog završnog tehnološkog eventa Innovation day

Srednja škola M. de Dominisa Rab dio velikog završnog tehnološkog eventa Innovation day

0
Srednja škola M. de Dominisa Rab dio velikog završnog tehnološkog eventa Innovation day

Foto: Foto: SŠ M. de Dominisa Rab

 

Učenici SŠ Markantuna de Dominisa, sudionici projekta, na završnoj konferenciji Dan inovacija u Infobipovom kampusu Alpha Centauri, dobili su još jednu priliku iskusiti tehnološke inovacije te se upoznati i isprobati rezultate projekata koji se razvijaju u Hrvatskoj u polju robotike, dronova, izrade igara, blockchaina, kriptovaluta, chatbotova, umjetne inteligencije, virtualne i proširene stvarnosti, te poslušati kreativno osmišljena GOAT Talks predavanja.

Rab danas oglas

Učenici su od siječnja ove godine sudjelovali u projektu Škola budućnosti kojeg su još lani pokrenule tvrtke STEMI i Infobip s ciljem povezivanja škola s tehnološkom industrijom te uvođenjem novih znanja kao što su: umjetna inteligencija, Internet of Things, crowdfunding, izgradnja tehnoloških tvrtki i slično. Ttijekom polugodišta učenici su stjecali neka nova znanja i vještine, upoznali su se s pojmom umjetne inteligencije, što je i kako dizajnirati ChatBota, što je design thinking, programirali su u Pythonu, upoznali se s Tech industrijom, tj. kako rade uspješni inženjeri te kako pokrenuti start up. Aktivno su sudjelovali u predavanjima eminentnih znanstvenika poput Korada Korlevića i slušali GOAT Talks (Greatest of All Tech) predavanja poznatih Tech stručnjaka. Razvijali su vještine 21. stoljeća kao što su suradničko učenje, važnost timskoga rada, kritičko mišljenje, kreativnost i inovativnost, primjena digitalne tehnologije, rješavanje problema, a sve to učeći sve faze razvoja projekta od ideje do završne dokumentacije i prezentacije. Projekt na kojemu su radili učenici naše škole izrada je ChatBota Udruzi za djecu i mlade Kocka Rab.

 

 

ChatBot KOCKICA spreman volontirati u Udruzi KOCKA

Za uspješno završeni projekt, zahvale idu najprije roditeljima koji su 14. veljače 2022. na sastanku u školi upoznati s ciljevima i planom projekta te odobrili sudjelovanje učenika. Zatim veliko hvala ide voditeljicama udruge Kocka, Katarini Ribarić i Kristini Ribarić koje su unatoč svojim obvezama pronašle vremena za ovaj vrijedni tim, podržale njihov rad i dale smjernice kako bi udruzi trenutno ChatBot mogao olakšati komunikaciju s potencijalnim članovima, donatorima i volonterima. Imali smo tri sastanka tijekom razvoja projekta (25. 4., 23. 5. i 13. 6. 2022.) koji su rezultirali Chatbotom naziva Kockica. Dokumentaciju (na hrvatskom i engleskom jeziku) projekta kao i sam chatbot možete pogledati ovdje.

 

I konačno hvala ravnatelju Srednje škole, profesoru Damiru Papariću što je omogućio ovom vrijednom timu Revolucionara odlazak na završnu konferenciju u Zagreb. Tim Revolucionara čine Dominik i Veronika iz 3. g razreda te “prvašići” Lea, Luka, Matej, Frane i Adriano koji na žalost nije mogao s nama u Zagreb.

 

 

Fokus završne konferencije Dan inovacija u novom Infobipovom kapusu Alpha Centauri bio je na umjetnoj inteligenciji. Okupljeni sudionici projekta dobili su još jednu priliku iskusiti tehnološke inovacije te se upoznati i isprobati rezultate projekata koji se razvijaju u Hrvatskoj u polju robotike, dronova, izrade igara, blockchaina, kriptovaluta, chatbotova, umjetne inteligencije, virtualne i proširene stvarnosti.

 

Kreativno osmišljena GOAT Talks predavanja

Nakon prezentacije samoga projekta, nagrađenih radova i ručka koji je osiguran svim sudionicima, ponuđena su tri zanimljiva GOAT Talks predavanja. Nakon predavanja Autonomna vožnja po hrvatskom Zagorju naša je budućnost? Brune Čelana iz AVL-AST d.o.o. naučili smo da je maksimalna razina autonomne vožnje u Hrvatskoj, ali i cijeloj Europi za sada 3 (ništa bez vozača za volanom), za razliku od Amerike gdje je na nekim dijelovima dosegla i razinu 5 (bez vozača u autu). Davor Runje iz Airt Technologies d.o.o. kroz predavanje Umjetna inteligencija protiv Huljića: čija cajka bolje dira dušu? pokazao nam je kako umjetna inteligencija piše pjesme, ali smo se i zapitali hoće li uskoro i prave pjesnike i pisce zamijeniti umjetna inteligencija. I na kraju smo iz predavanja Kovači umova su zanimanja budućnosti – uključi se na vrijeme!, Monike Pejić i Margite Šoštarić iz Mindsmithsa d.o.o. zaključili da ćemo u skoroj budućnosti zbog nedostatka, ali i rasterećenja stručnih kadrova, trebati imati svoje asistente (chatbotove) za kontrolu svojega zdravlja, financija, poslovanja i tko zna čega sve ne.

 

Učenici su zadovoljni i puni dojmova otišli sa završnice projekta Škola budućnosti te s entuzijazmom željno iščekuju i nadaju se sudjelovanju u novoj sezoni iduće školske godine.

 

Voditeljica projekta Aleksandra Brmbota, profesorica matematike i informatike

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime