logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Četvrtak, 14 Srpanj 2022 09:25

Unikatna Rabska fjera - tradicija koja ne blijedi

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Unikatna Rabska fjera - tradicija koja ne blijedi Foto: Hrvoje Hodak (arhiva)

Nakon dvogodišnjeg „ljetnog sna“, 21. izdanje Rabske fjere, manifestacije koja se svojom posebnošću izdvaja kao jedan od najatraktivnijih ljetnih događaja na obali, je pred vratima. Od 25. do 27. srpnja ponovo slijedi već tradicionalan, ali uvijek iznova originalan rapski povratak u srednji vijek.

 

Prvi i najveći ljetni srednjovjekovni festival, dobitnik titule turističkog događaja 2018. godine nastavlja pričati svoju priču diljem povijesne jezgre grada Raba, koja poput usidrenog jedrenjaka s četiri jarbola, postaje otvorenim teatrom s mnoštvom atraktivnih lokacija i skrivenih kutaka kojima se šire mirisi lokalne kuhinje, a zvuci glazbe karakteristične za to doba, miješaju se sa žamorom brojnih sudionika i još brojnijih posjetitelja.

 

Transformacija grada

OD VITEZOVA DO SOULFINGERSA
Posljednjeg fjerskog dana, 27. srpnja iu 21 sat održat će se viteške igre i nadmetanje u pucanju samostrelom, a sve će završiti velikim ponoćnim vatrometom, nakon čega slijedi povratak u sadašnjost uz koncert Soulfingersa.

Rabska fjera su Rabljani kao njeni pokretači i nosioci, najvjerodostojniji naratori koji, pazeći i na najsitnije detalje, s posebnim žarom i odgovornošću prenose ovu vrijednu tradiciju na nove generacije. Ipak, Rabljani u ovoj priči nisu sami. Tu su i njihovi vjerni, dugogodišnji prijatelji iz San Marina, Montegiardina, Koenigsbrunna, Sežane i Kočevja, kao i mnogi drugi dragi gosti koji Fjeru svojim uključivanjem obogaćuju te izdvajaju od svih ostalih, sličnih manifestacija.

 

I ove godine posjetitelji će imati priliku „uroniti“ u Srednji vijek i doživjeti svu čaroliju okusa, mirisa i izuzetno slikovitih radionica duž gradske jezgre. Izrada posuđa, pletenih košara, češljanje vune, priprema jela i pića, ribarenje i uređivanje frizura te mnoštvo ostalih zanata, pored glazbenih izvođača i zabavljača omogućit će potpunu transformaciju grada i upoznavanje bogate povijesti grada na jedan potpuno drugačiji, teatralan način.

 

Dvotjedna sloboda

U toj davnoj prošlosti, za vrijeme četrnaestodnevnih općinskih svečanosti sud u gradu nije radio, dužnici sa sela slobodno su smjeli u Rab i iz Raba, a gradska vrata bila su za sve otvorena. Svečanosti su se održavale od 1364. do 1852. godine, a narod je i nakon njihova ukidanja dolazio u grad proslaviti blagdane sv. Jakova 25. srpnja, sv. Ane 26. srpnja i sv. Kristofora 27. srpnja. Sada, u 21. stoljeću, Rabljani s ponosom i s puno uloženog truda nastavljaju tradiciju njenog održavanja u spomen na nekadašnji Rab koji je slavio svoju slobodu.

 

 

Otvorenje 25. srpnja

Ovogodišnja 21. Rabska fjera započinje u ponedjeljak, 25. srpnja okupljanjem organizatora, sudionika i cijenjenih uzvanika u prostoru sv. Ivana Evanđeliste u 20 sati, nakon čega se oko 21 sat rijeka srednjovjekovne gospode i puka „slijeva“ rapskim Bobotinama na trg svog zaštitnika, sv. Kristofora gdje se očekuje svečanost otvaranja trodnevnih svečanosti. 

Posljednjeg fjerskog dana, 27. srpnja na istoj se lokaciji s početkom u 21 sat održavaju popularne Rapske viteške igre i uvijek atraktivno nadmetanje u pucanju samostrelom Udruge rapskih samostreličara. Zahvala svim organizatorima i sudionicima svakako je završni domjenak u organizaciji gradonačelnika i veliki vatromet koji točno u ponoć oboji nebo iznad grada, nakon čega slijedi povratak u sadašnjost uz tradicionalni koncert do ranih jutarnjih sati na Trgu Municipium Arba, za što će se ove godine pobrinuti Soulfingersi.

 

 

S koljena na koljeno

Tajna uspjeha i posebnosti Rabske fjere počiva na njenoj vjerodostojnosti i autentičnosti, uključenosti lokalnog stanovništva koje povezuje ljubav prema svom kraju i tradiciji, ali i sposobnost njenog prenošenja s koljena na koljeno, od vremena njenog nastanka pa sve do danas. Mnogi njeni pokretači i sudionici više nisu s nama, i ti su gubici nenadoknadivi, ali želja za nastavkom ove priče koja čuva identitet Rabljana, i dalje živi, a kroz nju i mladost, i svi oni koji su bili njen dio.

 

Trodnevni povratak u Srednji vijek doista je jedinstvena prilika za bijeg u potpuno drugačiji, pomalo bajkovit i mističan svijet koji nudi nezaboravno iskustvo svakome tko ga doživi. Stoga Rabljani pozivaju sve da budu dio ovogodišnje rapske srednjovjekovne čarolije!

 

Ponovo u punom sastavu

Koliko su domaćini zadovoljni što se njihova Fjera, nakon dvije godine simboličnog održavanja pod maskama, ponovo vraća u punom sjaju, najbolje govore izjave čelnika i ćelnica Grada Raba, Pučkog otvorenog učilišta i Turističke zajednice:

- „Izuzetno sam sretan i zadovoljan što puni entuzijazma i u punom sastavu krećemo u završne pripreme za održavanje 21. Rabske fjere u izdanju na kakvo smo navikli. To prije svega možemo zahvaliti našim brojnim udrugama, klubovima i društvima, ali i svim onim pojedincima koji svojim sudjelovanjem i uključivanjem u radionice čine temelj prve i najveće manifestacije ovakvog tipa u Hrvatskoj. Veliko hvala i našim prijateljskim gradovima kao i svim ostalim sudionicima bez kojih Fjera ne bi bila to što danas jest, manifestacija kojom se ponosimo i po kojoj smo prepoznatljivi diljem svijeta. Ove smo godine u organizaciju ušli s manjim izmjenama što se tiče završne večeri i regulacije prometa, a u cilju dodatnog osiguranja sigurnosti i kvalitete Fjere. Kao domaćinima, posebno nam je drago što ćemo imati priliku ponovno ugostiti drage prijatelje i cijenjene uzvanike i s ponosom im predstaviti gradsku jezgru u čarobnom, srednjovjekovnom izdanju, a našim brojnim gostima uljepšati boravak na otoku i učiniti ga vrijednim pamćenja“ - rekao je rapski gradonačelnik Nikola Grgurić.

 

 

- „Veseli nas i zahvalni smo da nakon 2 godine simboličkog obilježavanja Rabske fjere, organiziramo manifestaciju u punom sjaju, onakvu kakvu je pamtimo iz pred pandemijskih godina. Rabska fjera naša je manifestacija u punom smislu riječi. Nju čine Rabljani i dragi gosti, te se upravo u tome ogleda njena snaga i garancija kvalitete" – rekla je Katarina Ribarić, ravnateljica POU-a Rab.

 

- „Rabska fjera je jedan od najbitnijih motiva dolaska turista u destinaciju otok Rab te je ovjenčana nizom nagrada kroz 21 godinu održavanja. To je izuzetna čast, ali i obveza organizatora ove manifestacije. Sigurna sam kako ni ovo izdanje Fjere neće ostaviti ravnodušnima naše drage turiste, ali i lokalno stanovništvo, koje ju sustvara s organizatorima i žive za nju 365 dana u godini“, rekla je Ivana Matušan, direktorica Ureda TZ grada Raba.

Pročitano 909 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1