Home Vijesti Ugašen požar u šumskom području iznad Lučice u Loparu

Ugašen požar u šumskom području iznad Lučice u Loparu

0
Ugašen požar u šumskom području iznad Lučice u Loparu

Foto: Foto: Ena Paparić i DVD Lopar

 

Jedan od očevidaca, Robert Andrić, primijetio je dim i posumnjao da se radi o požaru o čemu je obavijestio osoblje i posjetitelje obližnjih kafiće.

Rab danas oglas

 

O samom požaru i intervenciji, više nam je rekao Stanislav Franelić, zapovjednik DVD-a Lopar.

– „Dojava iz Vatrogasnog operativnog centra (VOC) Rab o požaru otvorenog tipa stigla je u 19 sati i 27 minuta. Alarmirana je postrojba DVD-a Lopar koja je već u 19:35 bila na terenu i pristupila gašenju požara čije su širenje u samom početku spriječili pojedinci koji su pristupili gašenju. U gašenju je ukupno sudjelovalo 15 vatrogasaca vatrogasne postaje Lopar s 5 vatrogasnih vozila.“

 

Na mjestu događaja bio je i predsjednik DVD-a Lopar, Joško Matahlija: – „Po uočenom dimu uzeo sam svoj aparat iz auta te krenuo u gašenje obavijestivši putem 112. U pomoć su pristigli i Robert Matahlija – Gašo te Luka Škapul, a nakon njih i Mladen Ivanić te Dario Ivče koji su donjeli i vatrogasne aparate sa Glass katamarana Grga. Zaustavili smo trenutno širenje požara do dolaska vatrogasaca koji su stavili vatru pod kontrolu“, kazao nam je Matahlija.

 

Na terenu su bili i pripadnici Policijske postaje Rab, a uzrok požara još uvijek nije poznat.

 

Intervencija je završena u 20:20h.

 

S obzirom da se radi o dijelu šume uz koji ljudi prolaze, ali u samu šumu pretjerano ne zalaze niti je u neposrednoj blizini ikakva infrastruktura, požar je prošao bez veće materijalne štete, a najveću štetu ponovno je pretrpjela priroda.

 

Zbog sušne sezone i najavljenog toplinskog vala te dodatnog rasta temperatura, potreban je poseban oprez u prirodi s ciljem sprječavanja požara. Hrvatske vatrogasna zajednica stoga savjetuje građane da u svrhu sprječavanja požara, nastoje održavati okućnice i javne prostore te da na propisan način uklanjaju suho raslinje i građevinski otpad. Uz to, posebnu je pažnju potrebno obratiti prilikom korištenja roštilja u sklopu domaćinstva te kod odlaganja opušaka na za to predviđena mjesta. Opreza nikad dovoljno!

 

Hvala vatrogascima na brzoj intervenciji i građanima koji su se uključili u gašenje ovog požara.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime