Home Vijesti Msinim slavljem na blagdan sv. Kristofora i primanjima za delegacije započeo zadnji dan 21. Rabske fjere

Msinim slavljem na blagdan sv. Kristofora i primanjima za delegacije započeo zadnji dan 21. Rabske fjere

0
Msinim slavljem na blagdan sv. Kristofora i primanjima za delegacije započeo zadnji dan 21. Rabske fjere

Foto: RabDanas

 

Naime sveti Kristofor – gorostas među svecima, odnosno, kako mu i samo ime govori, „Kristonosac“, vježbao je svoje krijeposti zapovijedima ljubavi. Nastanivši se uz rijeku pomagao je putnicima, osobito starijima, bolesnima, prenoseći ih na svojim ramenima do druge strane obale. No taj zaštitnik putnika i moreplovaca, vidljivo je to i po iskustvu Fjere, i danas ujedinjuje i povezuje sve stanovnike otoka Raba, a u rapskoj katedrali već se stoljećima čuva veliki čudotvorni relikvijar sa svečevom lubanjom, kojega je rapskoj diocezi 809. godine darovao carigradski partijarh Nikephoros.

Rab danas oglas

 

 

Gradonačelnik Nikola Grgurić i posljednjeg je dana Fjere u Maloj gradskoj vijećnici primio delegaciju iz Sjeverne Makedonije, točnije iz Općine Brvenica, te veleposlanicu RH u Švicarskoj gđu. Andreu Bekić.

– „Niti jedan drugi događaj tijekom srednjovjekovnog trodnevlja ne može i ne smije nama Rabljanima biti važniji od onog koji čuva i javnosti prezentira našu povijest i identitet, a svima koji su se odazvali našem pozivu od srca zahvaljujem na dolasku kojim samo dodatno potvrđuju vrijednost i veličinu Fjere“ naglasio je gradonačelnik koji ovih dana nastoji odvojiti ono malo slobodnog vremena za primanje pristiglih delegacija, predstavnika radionica i ostalih uvaženih gostiju“, poručio je Grgurić.

 

Općinu Brvenica, koja broji oko 15.000 stanovnika, na Rabu je predstavljao njezin načelnik g. Jovica Ilijevski sa svojim suradnicima. Brveničani su na Fjeru stigli ne bi li od rapske vlasti dobili određene odgovore na pitanja o brojnim uspješnim projektima provedenima na otoku, a koji bi mogli biti primijenjeni u svrhu razvoja njihove općine. Također, sve je veći broj  Makedonaca koji masovno, osim u Njemačku i ostale razvijene europske zemlje, odlaze i u Hrvatsku, a taj proces Brveničani mogu usporiti jedino poboljšanjem životnog standarda svojih sumještana, i to slijedeći modele koji su se drugdje pokazali uspješnim.

 

Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić u društvu veleposlanice RH u Švicarskoj – Andreje Bekić i načelnika makedonske Općine Brvenica – Jovice Ilijevskog

 

Uslijedio je i prijem za veleposlanicu RH u Švicarskoj gđu. Andreu Bekić kojoj je ovo prva doživljena Rabska fjera kao i prvi boravak na Rabu uopće, a manifestacija, otok i domaćini, jednostavno su ju oduševili. U razgovoru s gradonačelnikom Grgurićem naglasila je da će svakako nastojati omogućiti Gradu Rabu kontakte u Švicarskoj po pitanju jačanja suradnje oko same Rabske fjere, ali i vezano uz predstavljanje Raba kao poželjne turističke destinacije te destinacije pogodne za potencijalna poslovna ulaganja i razvoj na gospodarskom planu.

 

Treba svakako spomenuti i delegaciju Grada Đakova predvođenu gradonačelnikom i saborskim zastupnikom g. Marinom Mandarićem, kao i gradonačelnika Hrvatske Kostajnice g. Dalibora Bišćana koje je Grgurić sa suradnicima primio još prvoga dana Fjere. S njima su također izmijenjena iskustva i dogovarane moguće suradnje, pa tako i ona između Đakovačkih vezova i Rabske fjere kao top manifestacija na razini države koje su prepoznatljive diljem svijeta.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime