Home Vijesti Prvi put u cijeloj zemlji besplatno cijepljenje protiv HPV-a

Prvi put u cijeloj zemlji besplatno cijepljenje protiv HPV-a

0
Prvi put u cijeloj zemlji besplatno cijepljenje protiv HPV-a

Foto: Izvor: NZZJZ - Ispostava Rab

Isto tako, privremeno je omogućeno besplatno cijepljenje za učenice viših razreda, odnosno za sve djevojke i žene koje se do sada nisu cijepile.

Roditeljski sastanak učenika I. razreda rapske srednje škole bit će održan u srijedu 6. travnja 2016.g. s početkom u 17 sati, u prostorijama NZZJZ Ispostave Rab, na I. katu Doma Zdravlja Rab, Palit 143a.

Humani papilomavirus (HPV)

Rab danas oglas

Većina ljudi se tijekom života zarazi HPV-om. Učestalost infekcije najviša je kod mladih spolno aktivnih osoba. Infekcija Humanim papilomavirusom (HPV) može uzrokovati premaligne lezije genitalnog područja, rak vrata maternice, rak stidnice i rodnice kod djevojaka i žena, rak penisa kod muškaraca, a rak usta i grla, rak analne regije i bradavice anogenitalnog područja kod osoba oba spola.

Rak vrata maternice u Hrvatskoj

Treći po učestalosti rak kod djevojaka i žena u dobi od 15-44 godina. Jedna od 100 žena će tijekom života razviti rak vrata maternice. Više od 100 žena godišnje umre od raka vrata maternice u Hrvatskoj. Više od 2.000 djevojaka i žena godišnje oboli od prekanceroznih lezija vrata maternice.

Postoji cjepivo protiv HPV-a 

Dostupna cjepiva protiv HPV-a su praktički 100% djelotvorna u sprečavanju trajne infekcije genotipovima 16 i 18 HPV-a koji su odgovorni za nastanak 70% raka vrata maternice. Četverovalentno cjepivo štiti i od genotipova 6 i 11 koji su odgovorni za preko 90% anogenitalnih bradavica. Dvovalentno cjepivo (genotipovi 16 i 18) primjenjuje se isključivo kod ženskog spola u tri doze (dvije doze u dobi od 9 do 14 godina). Četverovalentno cjepivo (genotipovi 6, 11, 16 i 18) primjenjuje se u oba spola u tri doze (dvije doze u dobi od 9 do 13 godina).

Procjenjuje se da je u svijetu do sada primijenjeno više od 80 milijuna doza cjepiva protiv HPV-a. Brojna istraživanja i dugogodišnje iskustvo cijepljenja pokazuju da je cjepivo protiv HPV-a sigurno. Uobičajene nuspojave su blage, kratkotrajne i prolaze spontano, dok su ozbiljne nuspojave izuzetno rijetke.

Prvi put u cijeloj zemlji besplatno cijepljenje protiv HPV-a

Besplatno i dobrovoljno cijepljenje omogućeno je za učenice i učenike prvog razreda srednje škole te za djevojke i mladiće te dobi neovisno o tome pohađaju li srednju školu. Privremeno je omogućeno besplatno cijepljenje za učenice viših razreda, odnosno za sve djevojke i žene koje se do sada nisu cijepile.

Cijepljenje učenika i učenika provoditi će nadležni školski liječnik, kojemu se možete obratiti za sve dodatne informacije:

  • Liječnik: mr.sc.Daniela Glažar Ivče, spec.epidemiolog
  • Adresa ambulante: Palit 143a, Rab
  • Telefon i e-mail adresa: 051 776-925, epidemiologija.rab@zzjzpgz.hr

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime