Home Vijesti Izglasan rebalans proračuna Općine Lopar – Od kolovoza bez naplate 2 kn naknade za razvoj po utrošenom kubiku vode

Izglasan rebalans proračuna Općine Lopar – Od kolovoza bez naplate 2 kn naknade za razvoj po utrošenom kubiku vode

0
Izglasan rebalans proračuna Općine Lopar – Od kolovoza bez naplate 2 kn naknade za razvoj po utrošenom kubiku vode

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Načelnik Zdenko Jakuc informirao je vijećnike da se neka javno-pravna tijela nisu odazvala tehničkom pregledu sportske dvorane, kao i da nadzorni inženjer za strojarstvo nije mogao doći zbog oboljenja koronom. Utvrđeno je također da nedostaje nekoliko atesta koje sada treba dostaviti u zakonskom roku od 90 dana od dostave zapisnika.

Rab danas oglas

– “Vjerujem kako nema razloga da mi u tom razdoblju ne kompletiramo sve što se od nas traži. Očekujemo da će nam službeni zapisnik doći u roku od 8 dana, no mi već danas poduzimamo radnje da prikupimo sve što nam je nedostajalo. Onog trenutka kada sportska dvorana prođe tehnički pregled Općina Lopar je dužna u roku od 15 dana napraviti primopredajni zapisnik i onda ulazi u dvoranu”, poručio je Jakuc.

 

Na pitanja vezana uz vodoopskrbu odgovorio je direktor Vrela d.o. Ivan Lušić koji je kazao da unatoč dugom sušnom razdoblju otok Rab za sada nema problema s količinom i kvalitetom vode. Otklonio je također i navodne nedoumice o posebnim (obrtničkim) cijenama vode za iznajmljivače, kazavši kako je tarifa za iznajmljivače istovjetna tarifi za domaćinstva, kao i to da će račun za kolovoz biti obračunat po starim cijenama.

 

Ukidanjem plaćanja 2 kune naknade za razvoj ublažen efekt povećanja cijene vodnih usluga

Na to se nadovezao načelnik Jakuc istaknuvši da je račun za struju koji je od dotadašnjih 600 tisuća kuna porastao na milijun i šesto tisuća kuna enormno opteretio komunalno društvo pa je i povećanje cijena vodnih usluga, kojeg nije bilo proteklih 10 godina, bilo neminovno. Ipak Općina Lopar i Grad Rab zajedno su se usprotivili inicijativi za povećanjem cijene koja je došla od strane Vodovoda Hrvatsko primorje – južni ogranak d.o.o. Senj od kojeg je zatraženo da pokuša naći neka druga rješenja po pitanju ušteda. Također važno je istaknuti, kazao je Jakuc, da od 1. kolovoza ove godine, gospodarstvenici i domaćinstva u Loparu više neće plaćati 2 kune naknade za razvoj po utrošenom kubiku vode, čime je prilično ublažen efekt povećanja cijene vodnih usluga.

 

 

Turistička sezona iznad očekivanja

Direktor TZ općine Lopar Marin Mušćo informirao je vijećnike o rezultatima dosadašnjeg tijeka turističke sezone koji su iznad očekivanja. U Loparu je tako na dan održavanja sjednice bilo registrirano 9.500 turista, čemu treba pridodati i procjenu o otprilike 1.000 onih koji nisu prijavljeni.

– “Nema slobodnih kapaciteta, a statistike pokazuju da smo između 80 i 90% popunjenosti, stoga apeliram na sve iznajmljivače, kojima smo omogućili i besplatno korištenje aplikacije M-Visitor, da uredno prijavljuju sve svoje turiste. Od 1. siječnja do Vele Gospe ostvarili smo kumulativno oko 520.000 turističkih noćenja, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje za 25%, a u odnosu na 2019. indeks je 96, u zaostatku smo za nekih 20.000 noćenja. Nadam se da ćemo, ako se ovaj trend nastavi, imati jednu super uspješnu i konačno normalnu turističku sezonu. Ove smo godine imali dosta aktivnosti i u predsezoni i u tijeku turističke sezone: Festival skulpture u pijesku, tri ribarske fešte, Paradise kids festival, Loparsku noć, Rab Island Hero biciklističku utrku, MTB Four Island. Konstantno radimo na dokumentaciji i pripremi Interpretacijskog centra koji trebamo staviti u funkciju do kraja ožujka iduće godine, a pripreme su za proslavu blagdana Male Gospe i Dana Općine Lopar, za koju je već dogovoren nastup Dražena Zečića, su u tijeku. Nadam se da će svi iznajmljivači i Imperial rivijera uložiti dodatne napore da rujan i početak listopada također prođu u pozitivnom tonu”, kazao je Mušćo.

 

Obrazlažući Godišnji izvještaj o izvršenju konsolidiranog proračuna Općine Lopar za 2021. godinu načelnik Jakuc je kazao da su ukupni prihodi ostvareni u iznosu od 14.316.000 kuna dok su rashodi iznosili 13.615.000.

– „Mislim da smo s obzirom na pandemijsku godinu i veliku investiciju u dvoranu tu poslovnu godinu zaokružili dobro i sezona nam je u konačnici bila operativno dobra. S obzirom da sam preuzeo funkciju načelnika u lipnju prošle godine mislim da smo sve skupa odradili dobro, kazao je Jakuc.  

 

Iako se, prema riječima načelnika Jakuca, rebalans proračuna u kolovozu teoretski mogao izbjeći, za njega su se u Općini odlučili jer je na njihov zahtjev Primorsko goranska županija Općini Lopar dodijelila 60.000 kuna za gradnju ograde oko školskog dvorišta, kojom bi se pojačala sigurnost djece, ali i poboljšao vizualni identitet središta mjesta. Naime, dogovoreno je da trošak ograde podijeli sa Županijom u omjeru 50:50, a s obzirom na protok vremena i veliku vjerojatnost da su se neke cijene u međuvremenu promijenile, u planirani proračun je za tu svrhu stavljen iznos od 160.000 kuna, no ako bude i veći, kazao je Jakuc, ne bi trebalo odustati od realizacije dogovorenog. Također, napravljena je korekcija i kad su u pitanju prihodi kod kapitalnih ulaganja od gotovo 4.600.000 kuna, ponajviše iz razloga jer se planiralo da će javni poziv vezan uz izgradnju Dječjeg vrtića krenuti puno prije, no to se nije dogodilo.

– “Mi smo se javili na natječaj MPO koji je bio otvoren do početka srpnja, a čije rezultate očekujemo tek u listopadu. Ako prođemo potpisivanje ugovora slijedi tek u studenom. Građevinsku dozvolu smo imali još u prosincu prošle godine. Temeljem rezultata natječaja planirat ćemo kako ćemo ući u sljedeću godinu jer su potrebe naših mladih obitelji za jaslicama doista velike”, kazao je Jakuc.

Kod kapitalnih ulaganja planirano je i nešto više od milijun kuna vezano uz završetak opremanja i izgradnje sportske dvorane. Naručene su sjedalice za tribine, klupe za svlačionice i tepih u pločama koji se postavlja na parket u slučaju manifestacije koja nije za sport. Među nabavljenu opremu spadaju još i montirani semafor, golovi kao i mreže iza golova.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime