Home Vijesti Unatoč strmom terenu, desantiranju na škrape i rada u noćnim uvjetima uspješno ugašen požar kod Punte Gavranić

Unatoč strmom terenu, desantiranju na škrape i rada u noćnim uvjetima uspješno ugašen požar kod Punte Gavranić

0
Unatoč strmom terenu, desantiranju na škrape i rada u noćnim uvjetima uspješno ugašen požar kod Punte Gavranić

Foto: Gašenje požara kod Punte Gavranić | Foto: DVD Rab

 

Po primljenim informacijama da se radi o šumi, nepristupačnom terenu i požaru koji se širi, zapovjednik Ličina je odmah podigao sve snage te je na požarište dodatno upućeno još ukupno 7 vozila sa 26 vatrogasaca, ali i plovilo EKO Rab s posadom od 5 vatrogasaca, tako da su snage bile na putu u trenutku kad je dežurna smjena, dolaskom, zatražila pomoć.

Rab danas oglas

– “Vatrogasce s kopna, opremljene priručnim sredstvima za gašenje, u daljnjoj je akciji svojim brodom do mjesta požara prebacivao gospodin Miljenko Deželjin, onako kako su pristizali. Njihovim iskrcavanjem požar se odmah zaokruživao i tretirao uporabom naprtnjača. Paralelno s tim pristiže i plovilo EKO Rab s kojeg smo uspostavili liniju gašenja. Iako je opožarena površina relativno mala (cca 150 kvadrata), debeli sloj borovih iglica i humusa, škrape ispunjene iglicama i humusom u debelim slojevima te opožarena debla zahtijevala su dugotrajno i mukotrpno dogašavanje kao i otkopavanje ručnim alatima. U cilju sprječavanja širenja požara, motornom pilom smo izradili sigurnosne pojaseve na lijevom i desnom boku požara. Nadalje, motornom pilom smo uklonili i opožarena debla. Požar je lokaliziran u 23:44, a potpuno je ugašen u 01:00 kada više nije bilo vidljivih izdimljavanja. Posebno se zahvaljujem gospodinu Miljenku Deželjinu što nam je skratio vrijeme dolaska stavljajući svoj brod na raspolaganje za prijevoz vatrogasaca i dopremu opreme”, kazao nam je zapovjednik vatrogasne postrojbe DVD-a Rab Milivoj Ličina.

 

Da je kojim slučajem tijekom gašenja požar krenuo u neželjenom smjeru, dodatno bi bilo aktivirano i plovilo DVD-a Lopar s postavljenim sustavom za gašenje, no potrebe za tim ovoga puta ipak nije bilo.

– “Ova intervencija je bila dosta zahtjevna zbog rada na strmom terenu, desantiranja na škrape i općenito rada u noćnim uvjetima. Zahvaljujem se i na pravovremenoj dojavi, unatoč početnim nesporazumima oko točnog lociranja mjesta požara. Za kraj, još jednom pozivamo sve građane da se drže odluke o zabrani loženja vatre na otvorenom prostoru i da svaku pojavu dima ili vatre dojave vatrogascima na broj 193. Izuzetno je sušno razdoblje i povećan je broj požara u odnosu na ranije godine. Primjerice ovu sezonu smo gasili 42 požara, dok smo u istom razdoblju prošle godine gasili njih 18. Svaki požar može prerasti u nešto što ne želimo i samo zajedno možemo to spriječiti”, poručio je Ličina.

 

Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić koji je i sam odmah došao na mjesto događaja kako bi pripomogao akciji gašenja požara također se oglasio izjavom:

– Brzom intervencijom vatrogasaca i sugrađana, uz pomoć Eko broda KP Dundovo i obitelji Deželjin koja je reagirala u trenutku i nesebično pružila pomoć, spriječen je mogući požar većih razmjera, i na tome smo im neizmjerno zahvalni! vatrogasci, policija i Grad brzom i koordiniranom reakcijom u najkraćem mogućem roku došli su na teren i doista sam sretan da je požar uspješno ugašen i ponosan na svih koji su u njegovom gašenju na izuzetno nepristupačnom terenu sudjelovali. Večer koja je mogla završiti tragično, srećom je, zahvaljujući svima njima, završila uspješno! Bravo za sve! I ovim putem pozivam građane i sve one koji borave na otoku, da ne lože vatru na otvorenom i u zabranjenim zonama jer malo treba da dođe do tragedije. Čuvajmo naš zeleni otok”, kazao je Grgurić.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime