Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 28 Kolovoz 2022 08:09

Unatoč strmom terenu, desantiranju na škrape i rada u noćnim uvjetima uspješno ugašen požar kod Punte Gavranić

Autor:
Ocijeni sadržaj
(5 glasa/-ova)
Unatoč strmom terenu, desantiranju na škrape i rada u noćnim uvjetima uspješno ugašen požar kod Punte Gavranić Gašenje požara kod Punte Gavranić | Foto: DVD Rab

Vatrogasni obavještajni centar DVD-a Rab zaprimio je sinoć u 22:28 dojavu o požaru kod hotela Carolina, nakon čega je odmah na teren upućena dežurna smjena s navalnim vozilom. Dolaskom je utvrđeno da je požar nastao na drugom kraju uvale Matovica, kod Punte Gavranić pa se vatrogasci pješice upućuju do samog mjesta požara opremljeni priručnim sredstvima za gašenje.

 

Po primljenim informacijama da se radi o šumi, nepristupačnom terenu i požaru koji se širi, zapovjednik Ličina je odmah podigao sve snage te je na požarište dodatno upućeno još ukupno 7 vozila sa 26 vatrogasaca, ali i plovilo EKO Rab s posadom od 5 vatrogasaca, tako da su snage bile na putu u trenutku kad je dežurna smjena, dolaskom, zatražila pomoć.

- "Vatrogasce s kopna, opremljene priručnim sredstvima za gašenje, u daljnjoj je akciji svojim brodom do mjesta požara prebacivao gospodin Miljenko Deželjin, onako kako su pristizali. Njihovim iskrcavanjem požar se odmah zaokruživao i tretirao uporabom naprtnjača. Paralelno s tim pristiže i plovilo EKO Rab s kojeg smo uspostavili liniju gašenja. Iako je opožarena površina relativno mala (cca 150 kvadrata), debeli sloj borovih iglica i humusa, škrape ispunjene iglicama i humusom u debelim slojevima te opožarena debla zahtijevala su dugotrajno i mukotrpno dogašavanje kao i otkopavanje ručnim alatima. U cilju sprječavanja širenja požara, motornom pilom smo izradili sigurnosne pojaseve na lijevom i desnom boku požara. Nadalje, motornom pilom smo uklonili i opožarena debla. Požar je lokaliziran u 23:44, a potpuno je ugašen u 01:00 kada više nije bilo vidljivih izdimljavanja. Posebno se zahvaljujem gospodinu Miljenku Deželjinu što nam je skratio vrijeme dolaska stavljajući svoj brod na raspolaganje za prijevoz vatrogasaca i dopremu opreme", kazao nam je zapovjednik vatrogasne postrojbe DVD-a Rab Milivoj Ličina.

 

Da je kojim slučajem tijekom gašenja požar krenuo u neželjenom smjeru, dodatno bi bilo aktivirano i plovilo DVD-a Lopar s postavljenim sustavom za gašenje, no potrebe za tim ovoga puta ipak nije bilo.

- "Ova intervencija je bila dosta zahtjevna zbog rada na strmom terenu, desantiranja na škrape i općenito rada u noćnim uvjetima. Zahvaljujem se i na pravovremenoj dojavi, unatoč početnim nesporazumima oko točnog lociranja mjesta požara. Za kraj, još jednom pozivamo sve građane da se drže odluke o zabrani loženja vatre na otvorenom prostoru i da svaku pojavu dima ili vatre dojave vatrogascima na broj 193. Izuzetno je sušno razdoblje i povećan je broj požara u odnosu na ranije godine. Primjerice ovu sezonu smo gasili 42 požara, dok smo u istom razdoblju prošle godine gasili njih 18. Svaki požar može prerasti u nešto što ne želimo i samo zajedno možemo to spriječiti", poručio je Ličina.

 

Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić koji je i sam odmah došao na mjesto događaja kako bi pripomogao akciji gašenja požara također se oglasio izjavom:

- Brzom intervencijom vatrogasaca i sugrađana, uz pomoć Eko broda KP Dundovo i obitelji Deželjin koja je reagirala u trenutku i nesebično pružila pomoć, spriječen je mogući požar većih razmjera, i na tome smo im neizmjerno zahvalni! vatrogasci, policija i Grad brzom i koordiniranom reakcijom u najkraćem mogućem roku došli su na teren i doista sam sretan da je požar uspješno ugašen i ponosan na svih koji su u njegovom gašenju na izuzetno nepristupačnom terenu sudjelovali. Večer koja je mogla završiti tragično, srećom je, zahvaljujući svima njima, završila uspješno! Bravo za sve! I ovim putem pozivam građane i sve one koji borave na otoku, da ne lože vatru na otvorenom i u zabranjenim zonama jer malo treba da dođe do tragedije. Čuvajmo naš zeleni otok", kazao je Grgurić.

Pročitano 3746 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450