logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Četvrtak, 01 Rujan 2022 07:05

67 godina ŽSB Insula - nastavak ulaganja i novi iskoraci s nadstandardnim uslugama

Autor:
Ocijeni sadržaj
(6 glasa/-ova)
67 godina ŽSB Insula - nastavak ulaganja i novi iskoraci s nadstandardnim uslugama Foto: ŽSB Insula

Uz postojeću paletu visoko diferenciranih specijalističkih usluga, koje Županijska specijalna bolnica Insula dugi niz godina pruža kroz rad svojih multidisciplinarnih timova, ove godine je u planu proširenje uvođenjem još jedne nove usluge - fizikalne terapije i neurokognitivne rehabilitacije u kući. Time je iskazana spremnost da se adekvatno odgovori na identificirane javne potrebe i pruži podrška ozdravljenju teže pokretnih, starijih, ali i socijalno isključenih stanovnika otoka.

 

 

Fizikalna terapija i neurokognitivna rehabilitacija u kući

U sveobuhvatnom Akcijskom planu za mentalno zdravlje 2013.-2020. SZO-a (WHO Comprehensive Mental Health Action Plan 2013.-2020.g.), koji je produljen do 2030. godine, istaknuta je potreba za reorijentacijom sustava od dugotrajnog liječenja u bolnicama prema mreži međusobno povezanih usluga u zajednici. Također, sukladno strateškom planu Ministarstva zdravstva za razdoblje 2020.-2022., pozornost se posvećuje mentalnom zdravlju uvođenjem mobilnih zdravstvenih timova. Ovaj projekt je prepoznat kao javna potreba na međunarodnoj i nacionalnoj razini, te je nadograđen fizikalnom rehabilitacijom s obzirom na rezultate mapiranja lokalnih potreba, trend starenja stanovništva i nužnost kreiranja usluge koja će cjelovito odgovoriti na postojeće potrebe lokalnog stanovništva.

 

 

Uz već postojeće usluge Bolnice (senzorna integracija, logopedija, kineziterapija i sl.), koje svakako predstavljaju dodanu vrijednost postojećim bolničkim i specijalističkim uslugama, neurokognitivna rehabilitacija i fizikalna terapija značajan su iskorak u liječenju onih bolesnika čije zdravstveno stanje jeste takvo da, zbog smanjene mobilnosti, još ne mogu koristiti usluge specijalističko-konzilijarne rehabilitacije i/ili su na listi čekanja za specijalističke ortopedske bolnice. S druge strane, kod osoba kod kojih je bolest dovela do značajno otežane pokretljivosti i neuroloških oštećenja, dolazak ovakvog tima može značajno utjecati na povećanje kvalitete života bolesnika i i njihovih obitelji.

 

Zamjetan je rast oštećenja neurološkog i lokomotornog sustava i u okviru tzv. dugotrajnog post-COVID sindroma, osobito kod populacije srednje i starije životne dobi. Fizikalna terapija i neurokognitivna rehabilitacija mogu spriječiti progresiju simptoma i socijalne isključenosti. Važno je napomenuti da tjelesne bolesti s produženim deficitima vrlo često mogu uzrokovati velike duševne patnje, a često ih prati tjeskoba, anksioznost, depresija, gubitak motivacije, odnosno burnout sindrom i iscrpljenost članova obitelji.

 

U interdisciplinarnom i multiprofesionalnom timu, osim fizioterapeuta i medicinskih sestara odnosno tehničara, bit će uključeni i drugi zdravstveni djelatnici i suradnici, ovisno o potrebama korisnika (logoped, radni terapeut, psiholog,socijani pedagog, psihijatar).

 

 

Ovaj projekt planira se započeti resursima i sredstvima Županijske specijalne bolnice Insula, najveće ustanove sekundarne zdravstvene zaštite u vlasništvu Primorsko-goranske županije, a kao takav je predstavljen i apliciran kao javna potreba otoka i Grada Raba, te je prihvaćen i sufinanciran s iznosom od 100.000 kn za razdoblje 2022. i 2023. godine.

 

Opremanje ambulanti i bolničkih soba novouređenih paviljona

Uz sufinanciranje stanovanja medicinskog kadra Bolnice, Primorsko-goranska županija, kao osnivač i vlasnik Bolnice, nastavila je s ulaganjima u ovu zdravstvenu ustanovu, koja na otoku Rabu kontinuirano djeluje već 67 godina. Do kraja tekuće godine u planu je opremanje ambulanti i bolničkih soba novouređenih paviljona te čajne kuhinje za stacionarne bolesnike, za što je dodijeljeno 1.500.000 kn.

 

Povodom 67. godišnjice rada i postojanja, iz Županijske specijalne bolnice Insula stižu zahvale vlasniku i osnivaču Primorsko-goranskoj županiji na podršci u razvoju i rastu ove ustanove, Gradu Rabu i svim poslovnim partnerima te korisnicima svojih usluga na povjerenju. 

 

Posebnu zahvalnost Bolnica ovom prigodom upućuje svojim zaposlenicima svih profila, na njihovoj predanosti, humanosti i brizi za čovjeka, jer čovjek je čovjeku, ističu u ŽSB Insula, najbolji lijek.

 

Pročitano 1005 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1